За тиждень-Великдень…

А ціни зовсім не  святкові…

 Щороку напередодні Великодня в Україні традиційно дорожчають продукти харчування. Не винятком стане і цей рік. На жаль, класика української економіки така, що напередодні свят українські виробники хочуть заробити і підвищують ціни на продукцію. Тим часом у Європі, навпаки, панує зовсім інша тенденція – перед святами ціни на продукти трохи знижуються, тобто, виробники пропонують споживачам так звані передсвяткові знижки.

              Більшість господинь купують м’ясо для шинок та іншої святкової смакоти за місяць-півтора до Великодня, пише «Високий Замок». Так можна зекономити щонайменше 40% сімейного бюджету. За тиждень до Пасхи ціни на м’ясо суттєво зросли. Якщо раніше хороша теляча полядвиця коштувала 90 гривень, то тепер — 100−110 гривень за кілограм. Вирізки телячого м’яса — 55 гривень. Ціни на свинину теж полізли вгору. Шинкову свинячу вирізку вже не купиш по 65 гривень за кілограм (за цю ціну придбаєш хіба що лопатку з кісткою).  Тепер за хорошу шинку доведеться викласти щонайменше 80 гривень. Продавці пояснюють, що м’ясо подорожчало через підвищення ціни “битої ваги”: раніше — 40 гривень за кілограм, тепер — 45. Незважаючи на дорожнечу, свіже м’ясо розбирають ще вранці. В обід розпродують залишки.

Кілограмова упаковка борошна— 8 гривень. П’ятикілограмовий мішок — 40 гривень. Продавці кажуть, борошно не подорожчало. На гривню-дві може подорожчати у Страсний тиждень, особливо з середи, коли господині зазвичай збирають усі інгредієнти для випікання пасок та святкового хліба. Хороша новина для господинь, які готують на свята кров’янку. Гречка тримається в ціні. Кілограмова упаковка — 30−33 гривні.

Найдешевший свіжий огірок та помідор — по 45 гривень за кіло. Пучок зеленої цибулі — 5 гривень. Сто грамів зеленого салату — 8 гривень. Пучок редиски продають по 7-13 гривень.   За іспанські баклажани правлять 60 гривень за кілограм, а за турецькі кабачки — 50−60 гривень, цвітна капуста — 60.

Красивий болгарський перець (червоний та жовтий) — до 90 гривень за кілограм. З овочів найбільше подорожчала картопля — 6−7 гривень за кілограм. Цибуля, морква та буряк тримають стабільну цінову планку — 5 гривень. Кілограм закордонного часнику — 75−90 гривень (у супермаркеті продають по 112−120 гривень). На кілька гривень також подорожчала пекінська капуста — 30 гривень за кіло.

Ціни на фрукти не підвищилися. Банани — 33-35 гривні за кілограм, апельсини — 30−45 гривень. Дорожчі апельсини — з Іспанії, дешевші — єгипетські. Яблука — 10-15, мандарини — 35, ківі — 40, грантат — 55. Ходовий товар напередодні Великодній свят — яйця. Вони потрібні і для випічки, і для пасок, і для салатів, не кажучи про писанки та крашанки. Яйця суттєво подешевшали. Десяток  — 14 гривень, тобто одне — 1,4 гривні. Великі яйця  — 1,8 грн. за штуку.


Повернутися
11.04.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Є певний тип захворювань, які називають автоімунними:  коли імунітет організму мобілізується не супроти сторонньої сполуки (вірусів, мікроорганізмів тощо), а проти здорових клітин чи тканин власного організму. Вам ніколи не здавалося, що чимала частина українців теж так само «хворіє», атакуючи всі здорові починання у власній країні? «Автоімунні» українці зневажливо зітхали «і до чого ви там домайданитеся» в той час, коли інші міняли країну, подекуди віддаючи за це життя. Вони «втомилися від війни», натомість запопадливо переходять на російську мову з туристами із Сиктивкара,  лають Бандеру і намагаються переконати нас у тому, що помирати від голоду в Голодоморі більш інтелігентно і благородно, ніж давати збройну відсіч гнобителям під час  Гайдамаччини чи в національно-визвольної боротьби ОУН та УПА...

«Автоімунні» українці гноблять починання  Уляни Супрун, уїдливо коментуючи, що, мовляв, «як мазали перекисом, так і мазатимемо, бо це вам не міфи розвінчувати...»  Проте ці міфи, на які не втомлюється відкривати нам очі пані Уляна,  коштують бюджету мільйони.

 Головний наш ворог – у нас самих. Ми самі себе з’їдаємо. Проте пропаганда і зовнішніх, і внутрішніх ворогів лише тоді дієва, коли ти боїшся правди, коли ти сам погоджуєшся на брехню. На щастя, все більшає «здорових клітин». Людей, котрі  не бояться назвати мародера мародером, запроданця запроданцем, ворога ворогом... Тих, хто і говорить, і чинить правду в очі. Хто робить все можливе, щоб врятувати країну від  усіх перелічених вище.