За тиждень-Великдень…

А ціни зовсім не  святкові…

 Щороку напередодні Великодня в Україні традиційно дорожчають продукти харчування. Не винятком стане і цей рік. На жаль, класика української економіки така, що напередодні свят українські виробники хочуть заробити і підвищують ціни на продукцію. Тим часом у Європі, навпаки, панує зовсім інша тенденція – перед святами ціни на продукти трохи знижуються, тобто, виробники пропонують споживачам так звані передсвяткові знижки.

              Більшість господинь купують м’ясо для шинок та іншої святкової смакоти за місяць-півтора до Великодня, пише «Високий Замок». Так можна зекономити щонайменше 40% сімейного бюджету. За тиждень до Пасхи ціни на м’ясо суттєво зросли. Якщо раніше хороша теляча полядвиця коштувала 90 гривень, то тепер — 100−110 гривень за кілограм. Вирізки телячого м’яса — 55 гривень. Ціни на свинину теж полізли вгору. Шинкову свинячу вирізку вже не купиш по 65 гривень за кілограм (за цю ціну придбаєш хіба що лопатку з кісткою).  Тепер за хорошу шинку доведеться викласти щонайменше 80 гривень. Продавці пояснюють, що м’ясо подорожчало через підвищення ціни “битої ваги”: раніше — 40 гривень за кілограм, тепер — 45. Незважаючи на дорожнечу, свіже м’ясо розбирають ще вранці. В обід розпродують залишки.

Кілограмова упаковка борошна— 8 гривень. П’ятикілограмовий мішок — 40 гривень. Продавці кажуть, борошно не подорожчало. На гривню-дві може подорожчати у Страсний тиждень, особливо з середи, коли господині зазвичай збирають усі інгредієнти для випікання пасок та святкового хліба. Хороша новина для господинь, які готують на свята кров’янку. Гречка тримається в ціні. Кілограмова упаковка — 30−33 гривні.

Найдешевший свіжий огірок та помідор — по 45 гривень за кіло. Пучок зеленої цибулі — 5 гривень. Сто грамів зеленого салату — 8 гривень. Пучок редиски продають по 7-13 гривень.   За іспанські баклажани правлять 60 гривень за кілограм, а за турецькі кабачки — 50−60 гривень, цвітна капуста — 60.

Красивий болгарський перець (червоний та жовтий) — до 90 гривень за кілограм. З овочів найбільше подорожчала картопля — 6−7 гривень за кілограм. Цибуля, морква та буряк тримають стабільну цінову планку — 5 гривень. Кілограм закордонного часнику — 75−90 гривень (у супермаркеті продають по 112−120 гривень). На кілька гривень також подорожчала пекінська капуста — 30 гривень за кіло.

Ціни на фрукти не підвищилися. Банани — 33-35 гривні за кілограм, апельсини — 30−45 гривень. Дорожчі апельсини — з Іспанії, дешевші — єгипетські. Яблука — 10-15, мандарини — 35, ківі — 40, грантат — 55. Ходовий товар напередодні Великодній свят — яйця. Вони потрібні і для випічки, і для пасок, і для салатів, не кажучи про писанки та крашанки. Яйця суттєво подешевшали. Десяток  — 14 гривень, тобто одне — 1,4 гривні. Великі яйця  — 1,8 грн. за штуку.


Повернутися
11.04.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…