За тиждень-Великдень…

А ціни зовсім не  святкові…

 Щороку напередодні Великодня в Україні традиційно дорожчають продукти харчування. Не винятком стане і цей рік. На жаль, класика української економіки така, що напередодні свят українські виробники хочуть заробити і підвищують ціни на продукцію. Тим часом у Європі, навпаки, панує зовсім інша тенденція – перед святами ціни на продукти трохи знижуються, тобто, виробники пропонують споживачам так звані передсвяткові знижки.

              Більшість господинь купують м’ясо для шинок та іншої святкової смакоти за місяць-півтора до Великодня, пише «Високий Замок». Так можна зекономити щонайменше 40% сімейного бюджету. За тиждень до Пасхи ціни на м’ясо суттєво зросли. Якщо раніше хороша теляча полядвиця коштувала 90 гривень, то тепер — 100−110 гривень за кілограм. Вирізки телячого м’яса — 55 гривень. Ціни на свинину теж полізли вгору. Шинкову свинячу вирізку вже не купиш по 65 гривень за кілограм (за цю ціну придбаєш хіба що лопатку з кісткою).  Тепер за хорошу шинку доведеться викласти щонайменше 80 гривень. Продавці пояснюють, що м’ясо подорожчало через підвищення ціни “битої ваги”: раніше — 40 гривень за кілограм, тепер — 45. Незважаючи на дорожнечу, свіже м’ясо розбирають ще вранці. В обід розпродують залишки.

Кілограмова упаковка борошна— 8 гривень. П’ятикілограмовий мішок — 40 гривень. Продавці кажуть, борошно не подорожчало. На гривню-дві може подорожчати у Страсний тиждень, особливо з середи, коли господині зазвичай збирають усі інгредієнти для випікання пасок та святкового хліба. Хороша новина для господинь, які готують на свята кров’янку. Гречка тримається в ціні. Кілограмова упаковка — 30−33 гривні.

Найдешевший свіжий огірок та помідор — по 45 гривень за кіло. Пучок зеленої цибулі — 5 гривень. Сто грамів зеленого салату — 8 гривень. Пучок редиски продають по 7-13 гривень.   За іспанські баклажани правлять 60 гривень за кілограм, а за турецькі кабачки — 50−60 гривень, цвітна капуста — 60.

Красивий болгарський перець (червоний та жовтий) — до 90 гривень за кілограм. З овочів найбільше подорожчала картопля — 6−7 гривень за кілограм. Цибуля, морква та буряк тримають стабільну цінову планку — 5 гривень. Кілограм закордонного часнику — 75−90 гривень (у супермаркеті продають по 112−120 гривень). На кілька гривень також подорожчала пекінська капуста — 30 гривень за кіло.

Ціни на фрукти не підвищилися. Банани — 33-35 гривні за кілограм, апельсини — 30−45 гривень. Дорожчі апельсини — з Іспанії, дешевші — єгипетські. Яблука — 10-15, мандарини — 35, ківі — 40, грантат — 55. Ходовий товар напередодні Великодній свят — яйця. Вони потрібні і для випічки, і для пасок, і для салатів, не кажучи про писанки та крашанки. Яйця суттєво подешевшали. Десяток  — 14 гривень, тобто одне — 1,4 гривні. Великі яйця  — 1,8 грн. за штуку.


Повернутися
11.04.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.