За тиждень-Великдень…

А ціни зовсім не  святкові…

 Щороку напередодні Великодня в Україні традиційно дорожчають продукти харчування. Не винятком стане і цей рік. На жаль, класика української економіки така, що напередодні свят українські виробники хочуть заробити і підвищують ціни на продукцію. Тим часом у Європі, навпаки, панує зовсім інша тенденція – перед святами ціни на продукти трохи знижуються, тобто, виробники пропонують споживачам так звані передсвяткові знижки.

              Більшість господинь купують м’ясо для шинок та іншої святкової смакоти за місяць-півтора до Великодня, пише «Високий Замок». Так можна зекономити щонайменше 40% сімейного бюджету. За тиждень до Пасхи ціни на м’ясо суттєво зросли. Якщо раніше хороша теляча полядвиця коштувала 90 гривень, то тепер — 100−110 гривень за кілограм. Вирізки телячого м’яса — 55 гривень. Ціни на свинину теж полізли вгору. Шинкову свинячу вирізку вже не купиш по 65 гривень за кілограм (за цю ціну придбаєш хіба що лопатку з кісткою).  Тепер за хорошу шинку доведеться викласти щонайменше 80 гривень. Продавці пояснюють, що м’ясо подорожчало через підвищення ціни “битої ваги”: раніше — 40 гривень за кілограм, тепер — 45. Незважаючи на дорожнечу, свіже м’ясо розбирають ще вранці. В обід розпродують залишки.

Кілограмова упаковка борошна— 8 гривень. П’ятикілограмовий мішок — 40 гривень. Продавці кажуть, борошно не подорожчало. На гривню-дві може подорожчати у Страсний тиждень, особливо з середи, коли господині зазвичай збирають усі інгредієнти для випікання пасок та святкового хліба. Хороша новина для господинь, які готують на свята кров’янку. Гречка тримається в ціні. Кілограмова упаковка — 30−33 гривні.

Найдешевший свіжий огірок та помідор — по 45 гривень за кіло. Пучок зеленої цибулі — 5 гривень. Сто грамів зеленого салату — 8 гривень. Пучок редиски продають по 7-13 гривень.   За іспанські баклажани правлять 60 гривень за кілограм, а за турецькі кабачки — 50−60 гривень, цвітна капуста — 60.

Красивий болгарський перець (червоний та жовтий) — до 90 гривень за кілограм. З овочів найбільше подорожчала картопля — 6−7 гривень за кілограм. Цибуля, морква та буряк тримають стабільну цінову планку — 5 гривень. Кілограм закордонного часнику — 75−90 гривень (у супермаркеті продають по 112−120 гривень). На кілька гривень також подорожчала пекінська капуста — 30 гривень за кіло.

Ціни на фрукти не підвищилися. Банани — 33-35 гривні за кілограм, апельсини — 30−45 гривень. Дорожчі апельсини — з Іспанії, дешевші — єгипетські. Яблука — 10-15, мандарини — 35, ківі — 40, грантат — 55. Ходовий товар напередодні Великодній свят — яйця. Вони потрібні і для випічки, і для пасок, і для салатів, не кажучи про писанки та крашанки. Яйця суттєво подешевшали. Десяток  — 14 гривень, тобто одне — 1,4 гривні. Великі яйця  — 1,8 грн. за штуку.


Повернутися
11.04.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.