За тиждень-Великдень…

А ціни зовсім не  святкові…

 Щороку напередодні Великодня в Україні традиційно дорожчають продукти харчування. Не винятком стане і цей рік. На жаль, класика української економіки така, що напередодні свят українські виробники хочуть заробити і підвищують ціни на продукцію. Тим часом у Європі, навпаки, панує зовсім інша тенденція – перед святами ціни на продукти трохи знижуються, тобто, виробники пропонують споживачам так звані передсвяткові знижки.

              Більшість господинь купують м’ясо для шинок та іншої святкової смакоти за місяць-півтора до Великодня, пише «Високий Замок». Так можна зекономити щонайменше 40% сімейного бюджету. За тиждень до Пасхи ціни на м’ясо суттєво зросли. Якщо раніше хороша теляча полядвиця коштувала 90 гривень, то тепер — 100−110 гривень за кілограм. Вирізки телячого м’яса — 55 гривень. Ціни на свинину теж полізли вгору. Шинкову свинячу вирізку вже не купиш по 65 гривень за кілограм (за цю ціну придбаєш хіба що лопатку з кісткою).  Тепер за хорошу шинку доведеться викласти щонайменше 80 гривень. Продавці пояснюють, що м’ясо подорожчало через підвищення ціни “битої ваги”: раніше — 40 гривень за кілограм, тепер — 45. Незважаючи на дорожнечу, свіже м’ясо розбирають ще вранці. В обід розпродують залишки.

Кілограмова упаковка борошна— 8 гривень. П’ятикілограмовий мішок — 40 гривень. Продавці кажуть, борошно не подорожчало. На гривню-дві може подорожчати у Страсний тиждень, особливо з середи, коли господині зазвичай збирають усі інгредієнти для випікання пасок та святкового хліба. Хороша новина для господинь, які готують на свята кров’янку. Гречка тримається в ціні. Кілограмова упаковка — 30−33 гривні.

Найдешевший свіжий огірок та помідор — по 45 гривень за кіло. Пучок зеленої цибулі — 5 гривень. Сто грамів зеленого салату — 8 гривень. Пучок редиски продають по 7-13 гривень.   За іспанські баклажани правлять 60 гривень за кілограм, а за турецькі кабачки — 50−60 гривень, цвітна капуста — 60.

Красивий болгарський перець (червоний та жовтий) — до 90 гривень за кілограм. З овочів найбільше подорожчала картопля — 6−7 гривень за кілограм. Цибуля, морква та буряк тримають стабільну цінову планку — 5 гривень. Кілограм закордонного часнику — 75−90 гривень (у супермаркеті продають по 112−120 гривень). На кілька гривень також подорожчала пекінська капуста — 30 гривень за кіло.

Ціни на фрукти не підвищилися. Банани — 33-35 гривні за кілограм, апельсини — 30−45 гривень. Дорожчі апельсини — з Іспанії, дешевші — єгипетські. Яблука — 10-15, мандарини — 35, ківі — 40, грантат — 55. Ходовий товар напередодні Великодній свят — яйця. Вони потрібні і для випічки, і для пасок, і для салатів, не кажучи про писанки та крашанки. Яйця суттєво подешевшали. Десяток  — 14 гривень, тобто одне — 1,4 гривні. Великі яйця  — 1,8 грн. за штуку.


Повернутися
11.04.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...