«Здоровій людині вітаміни не потрібні…»

Тернопільський медик Катерина Посохова про користь і шкоду вітамінів

«Весна іде, авітаміноз несе», - такі невеселі жарти побутують «в народі», починаючи з березня. Навесні брак вітамінів в організмі особливо відчутний і може спричинити загострення хронічних недуг. В ідеалі всі життєво важливі вітаміни ми повинні отримувати з їжею. Але, на жаль, багато хто з нас харчується надто одноманітно. До того ж, ми звикли подовгу зберігати продукти в холодильнику, а при тепловій обробці багато вітамінів руйнується.  Щоб уникнути гіповітамінозу, дехто купує вітамінні комплекси в аптеці, при цьому зовсім не радячись з лікарем. А це, за словами доктора медичних наук, професора Катерини Посохової, доволі небезпечно і замість того, щоб собі допомогти, можна добряче нашкодити.

– Аби вітамінна профілактика була ефективною, необхідно врахувати цілу низку факторів –вік, стан здоров’я, схильність організму до тих чи інших хвороб, або ж їх наявність,вагу, фізичну активність, – пояснює лікар. – Потрібно прослідкувати, чим хворіла людина протягом останнього року і яких саме речовин організмові не вистачає. Тож якщо вирішили оздоровитися вітамінами, порадьтеся зі своїм лікарем, він допоможе обрати потрібний комплекс, визначити адекватне дозування. Кількості діючих компонентів у вітамінних препаратах можуть бути абсолютно різними. Є вітаміни, які призначають для профілактики гіповітамінозу, їх достатньо використовувати у кількості, яка відповідає добовій потребі. А є препарати, які призначаютьз лікувальною метою, коли вже виник авітаміноз. Визначити, який саме вітамінний засіб необхідно обрати у конкретному випадку, людині без медичної освітипрактично неможливо.

– Чи усім людям необхідно вживати вітамінні комплекси?

– Якщо раніше навесні вітамінні комплекси рекомендували практично усім, то нині світова медична спільнота переконана – здоровим людям вони не потрібні. Організм, котрий працює без збоїв, зуміє  взяти все необхідне із тих овочів і фруктів, які є загальнодоступними. Зокрема, відомо, що квашена капуста є джерелом вітаміну С, печінка, яєчний жовток, вершкове масло – вітамінів А та Д, хліб з висівок, житній хліб, картопля, гречка – вітамінів групи В, тощо. Однак людям, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту (через це їжа може погано засвоюватися) та інші хронічні недуги, займаються активною розумовою і фізичною працею, перехворіли на грип чи ГРЗ, особам після 60 років, зазвичай призначаємо вітаміни. Причомулітнім людям рекомендуємоприйматикомплексніпрепарати, котрімістять не лишевітаміни, а й мікро- та макроелементи, амінокислоти.

Не варто також забувати, що при деяких шкідливих звичках різко зростає потреба у вітамінах. Зокрема, при викурюванні лише однієї сигарети втрачається чверть добової дози вітаміну С.

– Що потрібно знати, приймаючи ті чи інші вітаміни?

– Кальцій рекомендується приймати виключно з вітаміном D. Вітаміни Е і А покращують засвоєння один одного. Крім цього, обидві названі речовини є жиророзчинними. У зв’язку з цим у склянку морквяного соку слід обов’язково додати ложку вершків або рослинної олії. До речі, нестача або надлишок вітаміну А в організмі жінки може спричинити аномалії внутрішньоутробного розвитку плода. Жінкам, які приймали високі дози вітаміну А, можна планувати вагітність не раніше, ніж через 6–12 місяцівпісля закінчення курсу лікування. Це пов’язано з тим, що вітамін А здатен накопичуватись у печінці у великій кількості і залишатися там довший час, провокуючи  вади розвитку плода. Зокрема, дитина може народитися з вовчею пащею, заячою губою. А от фолієву кислоту, яку часто призначають вагітним, треба вживати, вона допомагає у кровотворенні і убезпечує плід відрізних вад. Вітамін С слід з обережністю вживати людям, у яких підвищено вміст солей в організмі. Цікаву думку, щодо вітаміну С в 70-х роках висував відомий американський  вчений ЛайнусПолінг.  Він вважав і, до слова, сам притримувався своїх рекомендацій, що вживаючи по 3 тисячі і більшеміліграмів вітаміну C щодня (ця кількість приблизно в 50 разів перевищує рекомендоване денне споживання), можна захистити себе від застуди. Але вчені,провівши численні досліди, спростували це. Правда, Полінга це не зупинило, він переконував, що вживання вітаміну С у великих кількостях допоможе вберегтися від утворення пухлин. Однак, за іронією долі, його дружина померла від раку шлунка, а сам Полінг від раку простати.

– Чи можуть вітаміни викликати алергію?

 – Звичайно. Вважається, що найбільш небезпечною в плані розвитку алергічних реакцій є група вітамінів В. Деякі вітамінні препарати, особливо комплексні, також викликають алергію.У такому випадку  варто приймати вітаміни окремо, уникаючи великої кількості найменувань за один прийом. Є точка зору, що вітаміни самі по собіне становлять загрози для організму. Алергія ж може виникати на додаткові компоненти, які входять до складу таких препаратів. Зокрема, нерідко алергічна реакція розвивається на препарати вітамінів, які мають оболонку жовтого чи оранжевого кольору, оскільки до їх складу входить такий високо алергізуючий барвник як тартразин (харчова добавка Е 102).

Основними симптомами «вітамінної» алергії є: прискорене серцебиття, безсимптомний нежить, головний біль, свербіж, раптова втома, утруднене дихання. Першими на алергію реагують носові пазухи, які починають набухати від збільшення припливу крові, перешкоджаючи вільному диханню людини. Внаслідок цього виникають сильний головний біль і запаморочення. Не виключена алергічнареакція кишечника на подразники, вона проявляється у виникненні нудоти, проносу, блювання, здуття живота і спазму. Нерідко виникають шкірні висипання – екзема, кропив'янка і почервоніння. При появі таких небезпечнихсимптомів, як набрякання м'яких тканин в області обличчя і шиї, негайно прийміть антигістамінніліки і викличте швидку.

- Чи можуть вітаміни викликати отруєння?

- Так. У цьому відношенні небезпечними можуть бути  жиророзчинні вітаміни (Д, А, Е). Зокрема, при передозуванні вітаміну Д виникає тяжке отруєння з порушенням функції багатьох органів. До речі, собаки, які живуть за Полярним колом, ніколи не вживають в їжу печінку морських тварин, в якій містяться великі кількості вітамінів Д і А, інстинктивно відчуваючи небезпечність таких продуктів.

– Нині, коли в свіжих овочах і фруктах вже вітамінів не так багато, з чого повинен складатися денний раціон?

– Головнівітаміновмісні продукти нині –риба, м’ясо, птиця, молочні продукти, житній хліб, картопля, капуста, цибуля, морква.Якщо вони щодня будуть на вашому столі, то про нестачу вітамінів не йтиметься. Але, можливо, вашехарчуваннянедостатньозбалансоване. Пам’ятайте: вітаміни в організммаютьнадходити комплексно, а харчування повинно бути різноманітним. Не можнаїстичогосьбільше, а чогосьвзагаліуникати. Важливодотримуватисяпевноїпропорції. Білковоїїжімає бути найбільше, жирів — трохименше, а найменше — вуглеводів, хоча вони такождужеважливідляорганізму. Вуглеводами нас забезпечуютьмакароннівироби, солодощі, білийхліб. Жири є у вершковомумаслі, салі, рослиннихоліях. Співвідношеннярослинних і твариннихжирівмає бути два до одного.Зазвичай кожному з нас бракуєпевного, «свого», вітаміну, того, що ми найменшез’їдаємо з продуктами. Тож важливо урізноманітнити свій раціон. Зрештою, «живі» вітаміни і мікроелементикорисніші для організму, ніжсинтетичні. Залізоможна «взяти» в зеленихяблуках та гранатах, а також у яйцях, бобових і зернових, найбільше його –у печінці і м’ясі. Кальцій, що так потрібний для міцних кісток, зубів, волосся і нігтів, є в молочних продуктах, особливо в сирах та яєчних жовтках, а калій — у печеній картоплі, куразі, родзинках і свіжих червоних помідорах. На магнійбагаті гречка, квасоля, рис і хлібізцільногоборошна. Морепродукти, м’ясо, гарбузовенасіння і паросткипшеницізбагатятьорганізм цинком.Вітамін А знайдете в моркві, буряку, червоному перці, кукурудзі, гарбузі, а вітамін С варто шукати в зелені, квашеній капусті, цитрусових, шипшині. Шипшиновий чай, до речі, містить також вітаміни А та Е. слід правильно розподіляти харчування протягом дня, аби всі важливі вітаміни і мікроелементи засвоювалися. Наприклад, щоб отримати денну норму вітаміну С, достатньо з’їсти апельсин і два ківі або жменю морожених ягід смородини. Ранньої весни найкращі напої — не дуже солодкі компоти, настій шипшини, зелений чай та чай з імбиру.

У яких продуктах містяться вітаміни

Вітамін А (ретинол)

Ретинол - це потужний антиоксидант. Міститься вітамін А в печінці і риб'ячому жирі. Недарма раніше в усіх дошкільних установах давали риб'ячий жир. Крім цього, ретинол є в жовтих, червоних і зелених овочах і фруктах, а також у багатьох ягодах і травах. Багаті цим вітаміном моркву, абрикоси, гарбуз, шпинат і зелень петрушки. Вершкове масло, жовтки яєць, незбиране молоко і вершки містять велику кількість вітаміну А.

Вітамін Е (токоферол)

Вітамін Е називають «вітаміном плодючості». Це означає, що він забезпечує роботу статевих гонад як у жінок, так і у чоловіків. Канадські лікарі стверджують, що якщо на шляху кров'яного струму з'являється перешкода (тромб), то вітамін Е може взяти участь у процесі утворення поруч нового кровоносної судини. Цей вітамін міститься тільки в продуктах рослинного походження. Токоферол в незначних кількостях можна виявити в листових овочах, в зернових (але тільки неочищених), у висівках, в рослинних оліях. У шпинаті або капусті брокколі досить багато токоферолу.

Вітамін С (аскорбінова кислота)

Без вітаміну С неможлива побудова клітин людських органів і боротьба з інфекціями. Його присутність в організмі вкрай важливо.

Аскорбінова кислота міститься в усіх видах капусти, винограді, яблуках, бананах, грейпфрутах і капусті квашеної. Але рекордсмен за вмістом вітаміну С все-таки екзотичний фрукт ківі. Чорна смородина, диня, хурма, горобина, малина, ожина, шипшина, обліпиха також мають у своєму складі аскорбінову кислоту. Багаті вітаміном С болгарський перець і помідори, буряк, морква, цибуля, молода картопля - печена. Величезна кількість цього вітаміну знайдено в чорній бузині, яка незаслужено забута.

Вітамін В2 (рибофлавін)

Цей вітамін бере участь у багатьох біохімічних процесах, таких як перетворення амінокислот, окислювальних і відновних реакціях. Рибофлавін переносить електрони і синтезує інші вітаміни в організмі.

Його запаси є в молочних і м'ясних продуктах, а також є В2 і в яйцях, рибі, крупах - гречаної і вівсяної. Багато рибофлавіну в зернобобових, капусті, помідорах, зелених листових овочах, абрикосах, грибах, арахісі, дріжджах та хлібі з цільного зерна.

Вітамін В12 (ціанкоболамін)

Вітамін В12 посилює діяльність лейкоцитів, ніж зміцнює імунітет людини, бере участь у процесах кровотворення і перешкоджає ожирінню. Дуже важлива його функція - стимуляція роботи мозку.

Ціанкоболамін міститься в таких рослинах, як соя і хміль; в бадиллі деяких овочів, шпинаті і зеленому салаті, а також в морській капусті і дріжджах. Найбільше його в яловичої і телячої печінки, нирках, яєчних жовтках, сухому молоці (нежирному), сардинах, лососеві, оселедцеві, устрицях, крабах.

Вітамін В6 (піридоксин)

Цей вітамін бере участь у процесах, пов'язаних з побудовою білка з амінокислот. Тому він дуже важливий для організму, адже білок присутній у всіх органах і системах.

Піридоксин міститься в яйцях, креветках, устрицях, лососевих, тунці, шинки, курячому м'ясі, яловичому фарші і баранині, печінці, сирі, сирі та інших молочних продуктах. Багаті їм і пророщені зерна, картопля, горох, капуста, морква, помідори, квасоля, чечевиця, соя, листові зелені овочі, багато крупи та злакові, дріжджі, горіхи, насіння, ягоди та фрукти. Рекордсмен за вмістом вітаміну В6 - банан.

Вітамін D

Цей вітамін допомагає організму людини засвоювати кальцій. Кальцій необхідний, щоб сформувався кістковий скелет і зуби.

Запаси вітаміну D зосереджені в кисломолочних продуктах, сирі і сирі, рослинному і вершковому маслі, сирих жовтках; морепродуктах, печінці риб - особливо палтуса і тріски; в риб'ячому жирі, оселедця, тунці, макрелі, скумбрії. Вівсянка, картопля, петрушка, а також деякі трави - люцерна, зелень кульбаби, кропива і хвощ - теж його джерела.

Вітамін РР (нікотинамід)

Нікотинамід або нікотинова кислота допомагає засвоєнню жирів в організмі, знижує рівень шкідливого холестерину, бере участь у рості та дозріванні тканин.

Міститься вітамін РР в яловичої печінки, свинині, сирі, рибі, молоці, яйцях, нирках, білому м'ясі курки. Багаті цим вітаміном щавель, шавлія, корінь лопуха, люцерна, плоди шипшини, котовник котячий, червона конюшина, кайенский перець, піщанка, листя малини, ромашка, м'ята перцева, женьшень, хвощ, хміль, очанка, пажитник сінної, насіння фенхелю, кропива, коров'як, петрушка, овес, кульбаба. Брокколі, морква, картопля, помідори, бобові, арахіс, фініки, дріжджі, продукти зі злаків, кукурудзяна мука і проростки пшениці - просто комори цього вітаміну.

Вітамін F

Цей вітамін бере участь жировому обміні і впливає на функціонування репродуктивної сістеми.Профілактіка та ефективне лікування атеросклерозу неможливі без вітаміну F.

Продукти, що містять вітамін F: арахіс, лляне насіння, мигдаль, соняшник, рослинне масло (какао, оливкова, зародків пшениці, льону)

Вітамін H (біотин, вітамін В7)

Біотин впливає на здоров'я шкіри, волосся і нігтів. Він синтезується в кишечнику мікрофлорою. Тому так важливо стежити за здоров'ям кишечника.

Продукти, що містять вітамін Н (біотин): баранина, боби сої, яловичина, кисломолочні продукти, макарони, молоко, обліпиха, вівсянка, печінка, нирки, яєчний жовток.

Вживаючи в їжу більше продуктів, що містять вітаміни, людина дає своєму організму можливість нормально функціонувати і бути здоровим.


Повернутися
17.03.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...