Як змінилася вартість оренди квартир в Україні за 2016 рік

До кінця 2016 року ціни на довгострокову оренду в Україні трохи зросли, що не в останню чергу пов’язано з девальвацією гривні та зі зростанням комунальних платежів, які багато орендодавців додають до базової вартості здачі квартири. Аналітики найбільшого сервісу онлайн-оголошень OLX, пише doba.te.ua, проаналізували ситуацію, що склалася на ринку оренди в усіх обласних центрах України та з’ясували, де орендувати квартиру найвигідніше.

До кінця 2016 року найнижчим ціновим порогом з оренди однокімнатної квартири в Україні стала сума 1 105 грн, за такою ціною пропонували житло на сході країни. Трохи дорожче жити в Сумах і Тернополі — 1 550 грн і 2 015 грн відповідно. Якщо ж говорити про міста, в яких вартість оренди найвища, то це Київ (5 985 грн), Одеса (5 257 грн) і Львів (4 048 грн).

У цілому, на ринку оренди квартир спостерігається стабільне зростання цін. Якщо в січні 2016 року в Києві однокімнатну квартиру можна було найняти в середньому за 5 453 грн, то в грудні вартість оренди зросла на 9% — до 5 985 грн. Приблизно таке саме подорожчання спостерігається і на двокімнатні квартири — з 7 908 грн до 8 596 грн (на 7,8%). Майже не змінилася ціна трикімнатних квартир — на 5% (з 10 931 грн до 11 466 грн).

Значні зміни відбулися в розцінках в Одесі. На початку 2016 року оренда однокімнатної квартири обійшлася б приблизно 3 922 грн, а ось під кінець року — 5 257 грн (зростання цін становило 34%). Майже так само подорожчала оренда двокімнатного (з 5 140 грн до 6 509 грн, на 26%) і трикімнатного житла (з 6 631 грн до 7 940 грн, на 19%).

Найбільш стабільним виявився Харків. Тут зростання було незначним, у середньому на 2-3%. За оренду однокімнатного помешкання в січні просили близько 4310 грн, у грудні ця сума збільшилася до 4362 грн (зростання становило 1,2%). Оренда двокімнатних квартир подорожчала на 3,6% (5534 грн в грудні 2016 року проти 5333 грн в січні того ж року), а трикімнатних — на 3% (7458 і 7233 грн відповідно).

Варто зазначити, що ці цифри — усереднені й відображають загальні тенденції, оскільки в самому місті розбіжність у цінах може бути досить велика.

Оренда житла у Тернополі: як змінилися ціни

Ціни на довгострокову оренду житла у Тернополі дещо зросли. Про це свідчать аналітичні дослідження сервісу онлайн-оголошень “OLX”.

Експерти повідомляють, що зростання оплати пов’язано із девальвацією гривні, ростом комунальних платежів, які часто включають у вартість оренди та підвищенням мінімальної зарплатні.

Згідно із дослідженням, середня вартість оренди однокімнатної квартири у Тернополі на початку 2016 становила 2015 гривень, в кінці року – 2150 гривень відповідно.

З інфографіки бачимо, що найдешевші помешкання можна зняти у Сумах та Тернополі.

Подорожчання житла – природний наслідок цілого ряду факторів.

За даними Держстату, якщо в січні 2016 року індекс споживчих цін в порівнянні з 2015 роком становив 108,9%, то в грудні він виріс до 121,2%. Це вплинуло і на зростання середньої заробітної плати. В цілому, по Україні за 2016 рік вона збільшилася майже в 1,5 рази – з 4 362 до 6 475 грн.

Збільшення вартості базових товарів призводить до того, що люди підвищують і вартість послуг (в тому числі оренди).


Повернутися
06.03.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...