«Меню» для курчат

Найчастіше, як показує практика, курчата в перші дні і тижні життя гинуть не через хвороби, а через неправильне харчування і раціон. Саме тому всіх початківців птахівників, звичайно ж, хвилює питання — чим годувати курчат у перші дні (добових курчат), щоб зберегти весь виводок здоровим і міцним. Спробуємо знайти відповідь разом.

Все про годування курчат

Всі курчата, які тільки з’являються на світ, не вміють їсти. Але в жовтку біля пупа курча залишається певний запас життєво важливих елементів, яких вистачає на перші кілька годин. Після цього малюкам ставлять годівницю, і вони вчаться поїдати сухий корм. Основне правило годування маленьких курчат у домашніх умовах — дотримання режиму і меню в залежності від віку.

Скажемо відразу, що навіть добовим пташеням підходять всі корми, призначені для дорослих несучок. Однак весь корм повинен бути подрібненим. Яким має бути годування курчат в різні періоди їхнього життя, поговоримо більш детально.

Курчата тільки вилупилися — чим годувати

Вчені довели, що чим швидше курча почне клювати корм, тим швидше і краще сформується його травна система. Якщо малюк в перші години вже з’їсть смачне зернятко, у нього в мозку закріпиться рефлекс харчування. А ось тривала відсутність їжі після вилуплення призводить не тільки до дефіциту поживних речовин, поганого розвитку органів, але і до наступних серйозних порушень.

Отже, як ви вже зрозуміли, корм маленьким курчатам слід дати відразу, як вони з’являться на світ. Трохи зміцнівши і обсохнув, вони будуть намагатися встати на лапки і тут же щось подзьобати. Насипте їм або в плоску годівницю, або просто на дно коробки трохи кукурудзяної крупи. Вона дрібна і не вимагає додаткового подрібнення.

Чи можна давати добовим курчатам варені яйця

Сьогодні з приводу того, чи варто давати добовим курчатам круто зварений і розтертий яєчний жовток, сформувалося дві думки. Одні птахівники кажуть, що жовток корисний, інші, навпаки, вважають цей вид їжі дуже жирний для малюків. Яку точку зору підтримати? Швидше за все, другу, так як більшість ветлікарів стверджують, що така їжа в перші години життя курчати не робить навантаження на м’язи шлунка. А це означає, що не відбувається належне формування і будова його стінок. Після такої м’якої їжі можуть бути розлади від більш грубих необхідних птаху кормів.

Крім того, фахівці стверджують, що жовток сприяє розмноженню в кишковій системі курчат патогенної мікрофлори. А також молодий організм отримує занадто багато жиру. Те ж стосується і білка, надлишок якого впливає на погіршення засвоєння вітаміну В.

Чим годувати на другий день життя курчат

На другий день життя раціон курчат слід урізноманітнити. Тепер крім уже звичної для них кукурудзяної крупи можна додавати суміш круп: ячну, пшеничну, манку, пшоно, мелені вівсяні пластівці. Давати їжу малюкам слід через кожні дві години і невеликими порціями, щоб курчата не розкидали корм. Якщо деякі з них перебирають крупу і вибирають тільки найбільш вподобану, тоді краще не змішувати все за раз, а давати окремо. При цьому важливо каші не запарювати, а давати в сухому вигляді.

 

Але, як ви розумієте, одних лише круп для розвитку і зростання курчат недостатньо. Тому поступово в їх раціон слід вводити і інші продукти. Наприклад, одним з найкращих джерел азотистих речовин і кальцію є сир. Його можна давати починаючи з двох-трьох діб. Бажано сир давати вранці, змішуючи з крупами (приблизно 50 грам на 10 курчат).

Молочні продукти взагалі дуже корисні малюкам. У поїлку слід регулярно наливати свіжу сироватку або рідкий кефір. Дуже корисний в якості пробіотиків кисляк. Його, до речі, курчата їдять з великим задоволенням.

На третю добу в меню вводять свіжу зелень. Це може бути кропива трохи підв’ялена, кульбаба, мокрець, подорожник, конюшина, часнику, зелень цибулі. До речі, саме зелені частини цибулі в маленькому віці для курчат мають профілактику кишкових захворювань. Але ось його рекомендують давати з 5-го дня.

Якщо ви займаєтеся вирощуванням бройлерів, то у віці кілька діб їм слід купувати і давати спеціальний комбікорм для курчат. Як правило, він збагачений усіма мінералами і вітамінами, необхідними для інтенсивного росту і набору ваги.

Чим годувати тижневих курчат

У тижневому віці основою раціону курчат є суміш кукурудзяної, пшеничної, ячмінної і вівсяної круп в співвідношенні всіх 1:1. Додатковим кормом є зелень, молочні продукти, зварені каші, наприклад, які недоїли діти. Єдине правило для цього періоду — годувати потрібно рідше, але великими порціями. Тобто, тепер годують не через кожні дві години, а всього 4-5 разів на день.

Чим годувати 30-денних курчат

Починаючи з 4-х тижневого віку, курчата більший час дня повинні проводити на вигулі, тому і більшу частину їх раціону становитиме зелені корми. Разом з травою та іншою зеленню вони будуть отримувати всі необхідні вітаміни. Також вже в цьому віці слід поступово переводити курчат на зерно грубого помелу. В півтора місяця ввечері слід давати вже цільне зерно.

Також в меню слід включити вологі мішанки, додаючи для росту і розвитку кісткову муку і різні кухонні харчові відходи. Можна згодовувати покупний комбікорм для молодняка.

І не забувайте про окремі годівниці з піском або дрібним гравієм, меленою черепашкою. Все це підтримає організм птиці в нормальному балансі. При такому раціоні в домашніх умовах, як кажуть численні відгуки, курчата добре ростуть і не хворіють.


Повернутися
03.03.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...