Як зберегти хребет здоровим: практичні поради

 Хребет має надзвичайно важливе значення для функціонування всього організму, саме від його здоров’я залежить загальна рухливість тіла та багато інших факторів нормальної життєдіяльності людини. На жаль, проблеми з хребтом є досить поширеними, тож варто знати, як з ними боротися.

Що треба робити, щоб хребет залишався здоровим?

Медики дають наступні рекомендації з профілактики хвороб хребта:

•             Турбота про поставу. Слід завжди тримати спину прямо, це допоможе попередити багато проблем із хребтом. Неправильна постава призводить до того, що нерви між хребцями затискаються, а це викликає біль у спині та порушення кровообігу.

•             Фізична активність. Щоб хребет завжди був здоровим, слід пам’ятати про важливу роль фізичних вправ, які підтримують у тонусі м’язи спини та живота, що утримують хребет. Найкраще підходять для цієї мети вправи на прес, на розвиток мускулатури попереку. Підтримувати в тонусі та ефективно розслабляти хребет допомагає йога. Але найкраще для спини підходить плавання.

•             Контроль ваги. У людей зі збитковою масою тіла проблеми з хребтом зустрічаються набагато частіше, ніж у тих, чия вага знаходиться в межах норми. Адже зайві кілограми несуть навантаження на хребет.

•             Правильне харчування. Збалансований режим харчування має прямий зв’язок із роботою хребта. Все дуже просто: занадто жирна, солона, солодка, кисла їжа має своїм наслідком накопичення в організмі токсинів, в тому числі і в хребті, а від них проблем не уникнути. Очистити організм від шкідливих речовин допоможуть горіхи, риба, свіжі фрукти та овочі, чиста вода. Та все ж краще не допускати, ніж позбавлятися. Найбільш корисною для хребта є їжа, яка містить магній, калій.

•             Правильне підняття важких речей. Занадто важкі речі в принципі не рекомендовано піднімати, проте, якщо така необхідність існує, варто робити це правильно. Необхідно присісти, зігнути коліна, обхватити предмет руками і повільно, без різких рухів підняти.

•             Масаж. Від болів у спині допоможе позбутися правильний масаж, який також можна використовувати для профілактики проблем із хребтом. Масаж дозволяє підтримувати мускулатуру спини в тонусі і, в той же час, розслабити хребет. Проте обирати масажиста треба вкрай обережно, адже цією процедурою можна не лише допомогти, а й суттєво зашкодити хребту, якщо робити її неправильно.

Здоров’я хребта найчастіше залежить від людини: від її способу життя, фізичної активності, харчування, специфіки роботи. Тому виправити проблеми з ним людина може, лише усвідомивши всю важливість ситуації та зробивши висновки на майбутнє.

 

 


Повернутися
25.02.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...