«За своє життя спекла кілька тонн хліба…»
Спечений в Дубівцях хліб на черені знають і в столиці
Вже друге століття велика селянська родина Думів із села Дубівці Тернопільського району має свою візитівку, яку знають у багатьох населених пунктах не лише області, а й тепер – у Києві. Берегиня роду, кухар їдальні ТОВ «Агрокомплекс» Анастасія Дума випікає житній, житньо-пшеничний, з іншими борошняними компонентами хліб на черені, пишуть TeNews .
– Процес цей важкий. Головне не лише правильно і пропорційно додати муки, а також солі, зробити закваску. А пізніше вручну замісити тісто, – каже Анастасія Петрівна. – За своє життя напеклася я вже тих паляниць і на весілля, на обжинки. на різні урочисті події. Якщо добре підрахувати, то за свої літа спекла кілька тонн хліба.
Рецепт випічки житніх буханців пані Насті, як кличуть її у рідних Дубівцях, передала її уже нині покійна мама Ганна Григорівна Дума. Десятки років свіжий запах житнього хліба на черені витає у затишній оселі Анастасії Думи.
- Моя мама навчила випікати цей хліб і мою дружину Галю, - каже перший заступник голови Байковецької об’єднаної територіальної громади Микола Дума. Коли у Києві на першому національному телеканалі в музичній передачі «Фольк-мюзік» виступали учасники художньої самодіяльності нашої громади, ведучій програми народній артистці України, нашій землячці Оксані Пекун разом з короваєм на вишитому рушнику вручили і смачну житню хлібину, випечену маминими руками.
– Мало тепер жита сіємо в сільгосптовариствах і фермерських господарствах. Вичитала в обласній газеті, що посіяли тільки 800 гектарів, а раніше при покійному голові колгоспу ім. Шевченка Мирославу Олексіву тільки у нашому господарстві сіяли понад 100 гектарів, - зазначила Анастасія Дума.
Анастасія Дума з житнім хлібом у їдальні ТОВ „Агрокомплекс” с. Дубівці Тернопільського району. Фото Ярослава Бачинського
← Повернутися