Хто з тернопільських учнів може забути про безкоштовні сніданки?

«У школах повідомили: хто не принесе відношення, платитиме за сніданки.

Принести документи потрібно за 3 дні, два з яких були вихідними…»

Батьки шоковані та діляться у соцмережах, як вирішували проблеми.

Як пише видання «20 хвилин», в Тернопільській міськраді пояснюють: з огляду на велику кількість учасників АТО, вирішено застосовувати таку пільгу для тих родин, які не мають достатніх доходів.

Батьки школярів з родин учасників АТО та бойових дій, діти яких донедавна харчувались сніданками безкоштовно, обурені нововведеннями по-тернопільськи.

Людей поставили перед фактом: за три дні, два з яких вихідні, - потрібно зібрати документи. В іншому випадку доведеться платити за сніданки. Таке рішення прийняв 18 січня виконком.

У міськраді рішення виконкому пояснили просто: з огляду на велику кількість учасників АТО, вирішено застосовувати таку пільгу для тих родин, які не мають достатніх доходів. Яким чином, правда, вираховуватимуть доходи родин – не вказують.

Нема прописки – нема пільг

Частина батьків оббивала пороги інстанцій та вистоювала по півдня у чергах у зборі довідок. Іншій тим часом в отриманні довідок відмовляли, якщо люди не були… прописані у Тернополі. І байдуже, що інститут прописки як такий вже кілька років скасований в Україні. А посвідчення УБД не має терміну дії і дійсне на території всієї України.

Окрім того, якщо батьки працюють у Тернополі – саме до бюджету цього міста сплачують податки. То на якій підставі тоді міськрада відмовляє у пільгах – відповідь поки що залишається відкритою. А якщо ще врахувати, що дитина хоч і зареєстрована, скажімо, у Великій Березовиці, а відвідує 8 школу, яка є міською – тоді як? Відповіді батьки таких діток так і не отримали у жодній з інстанцій, до яких звертались.

«Гарячими» були й обговорення цієї проблеми у соцмережах.

- В четвер приносить моя дитина зі школи записку: для того, щоб вона харчувалася безкоштовно, як дитина учасника АТО, потрібно поновити документи. Принести їх потрібно до 1 лютого!!! – пише на власній сторінці у «Фейсбуці» тернополянка Наталя Гресько. - Але їх потрібно не просто поновити, а відтепер ще й потрібна довідка з Центру соціальних служб для дітей, сім'ї та молоді. Все б нічого, але у вересні я вкотре уже подавала повний пакет документів.

У розмові з батьками, діти котрих теж з родин учасників АТО, з’яувалось, що в п'ятницю працівники центру поняття не мали, що від них вимагають, які мають бути ці довідки і хто їх має видавати, пише пані Наталя.

Прописка не є обов’язковою

- У понеділок, 30 січня, телефоном моя подруга розповіла, що простояла з годину в черзі за тією довідкою, і буквально перед нею працівники озвучили інформацію, що такі довідки видаються лише за умови, якщо УБД та члени його сім'ї прописані в Тернополі, - розповіла «20хвилин» пані Наталя. - Що робити з тими, хто прописаний в районі, або не має прописки взагалі - невідомо.

Тернополяни, які стикнулись з такою проблемою, нагадують чиновникам: посвідчення УБД дійсне на території всієї України та є безтерміновим. Прописка не є обов'язковою.

- От цікаво: навіщо вся ця бюрократична тяганина, якщо посвідчення УБД ніхто ж не має права відібрати, воно не скасовується, а тато в дитини залишається татом, – цікавиться тернополянка. - Раніше всі документи потрібно було подати дирекції школи, чому тепер все це можна врегулювати лише через посередника - в даному випавдку Центр соціальних служб?

Чому вкотре все робиться в останній момент, адже на оформлення довідок фактично виділили 3 робочих дні, спровокувавши цим черги, обурюються тернополяни у соцмережах.

Можливо, припускають тернополяни, все ці бюрократичні моменти пов'язані з децентралізацією, перекладанням багатьох видатків на місцеві бюджети. Але що робити тим, які роками живуть на найманих квартирах в обласному центрі, працюють тут, сплачують податки?

Тернополянин Роман Павлишин розповів, що його друзям, які мають УБД, також відмовили в пільговому харчуванні дітей-школярів, бо у них не було тернопільської реєстрації.

Вимагають зайві папери

А тернополянка Ірина Романюк розповіла, що, відношення вдалось взяти досить швидко. А от коли віддавали його у школі, батькам-пільговикам в останній момент сказали ще принести довідку з жеку про склад сім’ї. Жінка каже, що спілкувалась з багатьма батьками, але більше в жодній школі такої довідки не вимагали.

- На Медовій пробула хвилин 15 – дівчатам честь і хвала, - розповіла пані Ірина. - Принесли відношення до школи - йдіть пишіть ще заяву і здавайте на 1 поверсі. Чоловік прочекав хвилин 30 - там закрито. Пішов наступного дня вранці - відношення заніс і заяву написав. Але виявилось, що треба ще… довідку про склад сім’ї, про яку нам ніхто не казав. І яку ми здавали до тієї ж школи на початку вересня, тобто, 4 місяці тому.

Чоловік приїхав додому, взяв домову книгу, поїхав у жек. Там взяв довідку, завіз до школи...

- Ви точно не хочете все вислухати, що я думаю про цю систему? – в емоціях цікавиться жінка.

Рішення виконкому, де одним із пунктів була доповідь начальника управління освіти і науки міськради Ольги Похиляк «Про організацію харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів м. Тернополя у 2017 році», датується 18 січня, пише тернополянин Олександр Гасай.

- От тільки повідомили людям чомусь в п’ятницю 27 січня, - пише тернополянин. - В понеділок дитина залишилась без харчування. Рішення з вул. Листопадової (де засідає виконком і розташована міськрада – прим. авт.) йшло до шкіл 7 робочих днів. На виконання вимог і зібрання довідок батькам дали дві доби. Висновки робіть самі…

Учні, які звільняються від плати за харчування у 2017 році (Витяг з Порядку організації харчування дітей, які звільняються від плати за харчування у 2017 році, затверджений виконкомом 18 січня 2017 р.)

1. Діти – сироти та діти, позбавленні батьківського піклування (115 дітей).

2. Діти із малозабезпечених сімей (931 дитина).

3. Діти з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (22 учнів в інклюзивних класах, 112 учнів спеціальної школи).

4. Діти, батьки яких загинули під час участі в АТО (2 учнів).

5. Діти, батьки яких беруть участь в АТО, є учасниками бойових дій на території проведення АТО, учасниками війни на території проведення АТО (740 дітей), відповідно до висновків соціальних служб;

6. Діти, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО;

7. Учні Тернопільського педагогічного ліцею спортивного профілю з посиленою фізичною підготовкою. ​

Документи, що подаються до навчальних закладів для отримання пільги*

1.3.Діти, батьки яких загинули під час участі в АТО:

-заява матері (батька) або особи, яка їх замінює, про звільнення від плати за харчування;

- копія свідоцтва про смерть або довідки про загибель під час проведення АТО.

1.4.Діти, батьки яких є учасниками бойових дій на території проведення АТО:

-заява матері (батька) або особи, яка їх замінює, про звільнення від плати за харчування;

-копія посвідчення учасника бойових дій в зоні антитерористичної операції на сході України.

1.5.Діти, батьки яких беруть участь в АТО (протягом перебування в зоні АТО):

-заява матері (батька) або особи, яка їх замінює, про звільнення від плати за харчування;

-довідка з військової частини або інших військових формувань щодо перебування військовослужбовця в зоні АТО.

1.6.Діти, батьки яких отримали інвалідність під час участі в АТО:

-заява матері (батька) або особи, яка їх замінює, про звільнення від плати за харчування;

- копія посвідчення інваліда війни, що отримано в наслідок служби в зоні антитерористичної операції на сході України.


Повернутися
12.02.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...