А до ковбаски — спокійно, будь ласка…
Як правильно виходити з посту
Знаємо-знаємо, пробігши очима заголовок, більшість із вас скептично усміхнеться-яке там «виходити з посту», тут уже на другий день після Великодня довелося в магазин за «добавкою» ковбаси бігати, так розговілися…
Тим не менше, тим, хто тривалий час обмежував себе в їжі, зокрема уникав тваринних білків і жирів, необхідно адаптуватися до нового режиму харчування
Дієтологи наголошують: за час посту в організмі відбуваються суттєві зміни. Людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, її організм перестає виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів. Тобто, якщо відразу після посту почнете їсти м’ясні страви, то організму нічим буде їх переробляти. Якщо виходити з посту неправильно, то можна нашкодити своєму організму, наприклад, спровокувати загострення виразки шлунку, коліту, панкреатиту, холециститу. Відповідно, погане самопочуття виб’є вас зі звичної колії надовго.
А на святковому великодньому столі традиційно є чимало страв із продуктів тваринного походження. І коли до цього долучити ще й алкоголь, з яким розговлятися «веселіше», то таке навантаження на травну систему може спричинити різке погіршення стану здоров’я, обумовити загострення хронічних хвороб та викликати ускладнення. Вихід із посту має відбуватися з розумінням: святковий великодній стіл — це не останній шанс «наїстися на все життя». Не можна допадатися до їжі, якої не споживали тривалий час. Рухатися треба маленькими кроками: щодня додавати по одному-два продукти, які були виключені з раціону в піст.
«Їжте маленькими порціями, уникайте жирної їжі, більше уваги приділяйте овочевим салатам, фруктам, сокам, — рекомендує дієтолог Зоряна Завада. — Ранок варто починати зі склянки води або легкого йогурту. Загалом, молочні продукти краще вибирати з низьким вмістом жиру, м’ясо вводити в раціон потроху. Часте пиття — один із найважливіших моментів при виході з посту. Тому вживайте якомога більше чистої води, натуральних компотів і вітамінних морсів”.
Дієтологи нагадують, що яйця ліпше вводити в раціон вареними, а омлет і смажені білки ліпше дозволити собі трохи згодом. Як і свіжу випічку. «Процес адаптації» корисно розпочинати з відвареної картоплі, розсипчастого рису. «Включайте в меню філе риби, полите лимонним соком: таким чином білок краще засвоюється, — додає пані Завада. — До речі, білкові продукти бажано їсти в першій половині дня. Для того, щоб шлунковий сік виділявся краще, включайте в раціон прянощі, бульйони. А вже за два тижні переходьте до звичного раціону. Однак якщо маєте хронічні захворювання, краще цей процес зробити довшим — так організм легше входить у звичну колію».
Важливо
Лікарі застерігають: неправильний вихід із посту може викликати загострення проблем зі шлунком, спровокувати збій у роботі кишечнику, дисбаланс мікроелементів в організмі. Тож перші два тижні після обмеження в їжі дотримуйтеся таких правил:
* харчуйтеся невеликим порціями кожні 3-4 години;
* уникайте важкої їжі — пельменів, чебуреків, сала, шашликів, жирної свинини;
* відмовтеся від чипсів, горішків, локшини, цукерок, солодкого печива;
* краще кілька тижнів почекати з кавою і газованими напоями;
* смажені страви, соління і маринади відкладіть на пізніше.
← Повернутися