Без підготовки в ополонку зась!

 «Це може закінчитися раптовою зупинкою серця або смертю від менінгіту», — застерігає лікар.

“Коли будеш голову мити, наприкінці сполощи волосся холодною водою — буде блищати”, — повчала моя покійна бабуся. Холодну воду любила більше, ніж теплу. Мала свій ритуал — щовечора мила ноги у крижаній воді. Не можу пригадати, щоб вона колись хворіла на застуду чи грип. Чи справді холодна вода настільки позитивно впливає на наш імунітет, зміцнює здоров’я та береже красу (недарма люди жартують: “Економимо на опаленні — бережемо вічну молодість”)?

Коли наша шкіра контактує з холодною водою, організм переживає потужний стрес. Для відновлення температурного балансу задіює спеціальні механізми, внаслідок чого збільшується притік крові до внутрішніх органів та пришвидшується обмін речовин.

 Якщо організму регулярно влаштовувати таке “потрясіння”, згодом адаптується до холоду, припинить гостро на нього реагувати. Людина почне почуватися більш спокійною (холодна вода позитивно впливає на нервову систему). Зможе візуально оцінити, як підтягнулася шкіра, зменшилися прояви целюліту.

 Загартовування підштовхне до змін у житті. Більше не захочеться їсти смажене на ніч, витрачати третину зарплати на цигарки і проводити вихідні на дивані.

 “Найкраще починати обливатися холодною водою влітку, коли менший ризик застудитися. Але можна й взимку, — каже головний лікар обласного лікарсько-фізкультурного диспансеру, головний спеціаліст області зі спортивної медицини та лікувальної фізкультури Степан Середа. — Починайте з обливань гарячою водою (оптимальна температура +38°С), після чого — відразу холодною (+20°С) протягом 10 секунд. Кожні три-чотири дні знижуйте температуру води на градус. Через два-три тижні відмовтеся від гарячої і обливайтесь лише холодною, яка тече з крана (її температура — приблизно +15°С +16°С). Звісно, не кожна людина захоче “бавитися” з термометром. Орієнтуйтеся на власне самопочуття. Якщо стоїте, зціпивши зуби, вода для вас — надто холодна. Можете зупинитися на позначці +15°С або продовжувати знижувати температуру. Моржування — це вершина загартовування. Не обов’язково на неї “сходити”, щоб залишатися здоровим. Щодня обливатися водою, температура якої +15°С +20°С — це також варіант загартовування”.

 Проводити процедуру можна у будь-який час доби. Головне — не поспішати. Якщо зранку треба зібрати дітей до школи, якщо рано приступаєте до праці, то краще загартовуватися ввечері. Перед тим розігрійте тіло, зробіть легку руханку на 3−5 хвилин. Не ставайте під холодний душ, щойно вилізши з теплого ліжка.

 Тим, у кого є хронічні вогнища запалень (хронічний пієлонефрит, цистит, тонзиліт тощо), лікар рекомендує дочекатися літа. Якщо не підійти до загартовування з розумом, холодна вода може спровокувати загострення недуги.

 Стрибати в ополонку на Водохреще без підготовки також не радить: “Такий експеримент може вдатися, а може — й ні”. Пригадує випадок, коли юнак скочив в ополонку і захворів на менінгіт. Медикам не вдалося його врятувати — помер через три дні. “Для незагартованого організму купіль у крижаній воді — величезний стрес, — пояснює Степан Середа. — Всяке може трапитися — може навіть серце зупинитися”.

 “Звикнувши до обливань холодною водою, можете піти далі — почати виходити босим на сніг, роздягненим на балкон, купатися у водоймах після закриття купального сезону, — каже лікар. Проводьте більше часу на свіжому повітрі. 2−3 години на день — цього замало. Так перетворитеся на кімнатну рослину. Щодня проходьте пішки 10 км. З весни можете почати бігати. Підтренувавшись, зможете виходити на пробіжку навіть у морозні дні”.

 Холодна вода допоможе вилікувати… хронічний тонзиліт!

 Від цієї напасті потерпають чимало українців. Вип’ють взимку чаю кімнатної температури, потеревенять кілька хвилин просто неба — і горло хапає! Доходить до того, що навіть мінеральна вода стає для хворих недозволеною розкішшю, бо подразнює запалену слизову. Як бути у такому випадку?

 “Почніть загартовуватися, але влітку. Щодня обливайте литки водою (стартуйте з температури +25°С, поступово знизьте до +15°С). Перед процедурою поприсідайте, побігайте, помахайте руками-ногами. Паралельно полощіть горло трав’яним настоєм (ромашка, звіробій). Також починайте від найвищих температур до найнижчих. Висуньте язик і спробуйте дістати ним до підборіддя (вправу виконайте 10 разів). Коли зможете витримувати холодну воду (без появи болю та дряпання у горлі), починайте їсти морозиво і пити холодну воду маленькими ковтками”, — радить лікар.


Повернутися
21.01.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...