Не дровами єдиними: Держлісагентство запровадило нові обмеження на вивезення лісоматеріалів

Варварське винищення українських лісів загрожує екологічними катастрофами не тільки нам, а й сусіднім європейським країнам.

З першого січня підприємства, які підпорядковуються Держлісагентству, не мають права вивозити український ліс за кордон під виглядом звичайних дров.

Обрізати до двох метрів

Черговий лісоохоронний документ з’явився минулого тижня. «Наказ зобов’язує керівників державних підприємств Держлісагентства при поставці за кордон паливних дров обмежити їх довжину двома метрами. Це унеможливить зловживання, коли під виглядом дров вивозиться цінна деревина», — зазначила тимчасово виконуюча обов’язки голови Держлісагентства Христина Юшкевич. Керівники лісогосподарських підприємств зобов’язані неухильно виконувати нові вимоги.

 

У разі порушень Держлісагентство ухвалюватиме кадрові рішення, а матеріали передаватимуться до правоохоронних органів. Христина Юшкевич закликала інших постійних лісокористувачів також ввести аналогічну норму та обмежити довжину дров під час експорту двома метрами, що забезпечить ефективну боротьбу з контрабандним вивозом українського лісу за кордон.

 

Про введення відповідних норм поінформовані й органи митного контролю, на протизаконні дії яких останнім часом припадало найбільше нарікань.  Нагадаємо, що Законом України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів», iз початку нинішнього року введено повну заборону, строком на десять років, експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді.

Ліси контролюватимемо з Австрією

Міжнародні скандали навколо незаконного вивезення і переробки української деревини, зокрема на австрійських та німецьких підприємствах, спонукали шукати спільні виходи з неприємної ситуації. Минулого тижня відбулася зустріч виконуючої обов’язки голови Державного агентства лісових ресурсів України Христини Юшкевич з Надзвичайним та Повноважним Послом Австрійської Республіки в Україні пані Герміне Поппеллер.

 

Сторони приділили особливу увагу розвитку співробітництва у рамках підписаного раніше Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю у галузі лісового господарства. Співпраця держав дасть змогу впровадити ефективні та екологобезпечні технології для лісоуправління.

 

Основне завдання — збереження біорізноманіття лісів. Як повідомляє прес-служба Держ-лісагентства, найближчим часом до України прибуде делегація федерального міністерства сільського та лісового господарства, навколишнього середовища та водного господарства. Попередньо сторони домовилися  провести розширену зустріч фахівців лісового господарства обох держав і детальніше обговорити перспективи виконання Меморандуму та напрацювання конкретних кроків його реалізації.

 

Згаданий Меморандум міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий та федеральний міністр сільського та лісового господарства, навколишнього середовища та водного господарства Австрії Андре Рупрехтером підписали 20 жовтня 2016 року. Він передбачає налагодження співпраці в кількох важливих напрямах:

 

• ведення лісового господарства на основі об’єктивних даних та інформації (в тому числі даних національної лісової інвентаризації);

• виконання прикладних дослі¬джень стосовно охорони та захисту лісів, лісової генетики, досліджень ґрунтів та екології;

• зменшення впливу змін клімату та адаптація до його змін у лісовому секторі, в тому числі заходи щодо попередження стихійних лих;

• оцінка потреб у лісовій інфраструктурі та будівництво лісових доріг;

• підвищення екологічної обізнаності суспільства, освіти та розвитку екологічної культури населення в питаннях збалансованого лісоуправлінння.

 


Повернутися
21.01.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...