Українці підкорюють світ: в США керують вузами, в Німеччині – оркестрами, а в Канаді – МЗС

 Талановиті вихідці з нашої країни продовжують дивувати світ. Так, на цьому тижні етнічна українка Христя Фріланд стала міністром закордонних справ Канади. Газета "Сегодня" зібрала українців, які відзначилися в інших країнах.

Главою МЗС Канади призначена Христя Фріланд, Пол Єременко -головний інженер авіагіганту, Марта Кузьма - декан школи Єля

Про призначення Фріланд заявив прем'єр Канади Джастін Трюдо. Новина про це тут же стала топовою в Україні. "Пишаємося і підтримуємо", – написав президент Петро Порошенко в своєму "Твіттері". З офіційної біографії політика відомо, що Фріланд народилася в Канаді в родині адвоката Дональда Фріланд та українки за походженням Галини Хом'як. Раніше вона обіймала посаду міністра міжнародної торгівлі Канади, член Ліберальної партії. А починала вона свою журналістську кар'єру в Україні позаштатним кореспондентом Financial Times і The Washington Post. А в 2015 році прославилася як письменник, видавши книгу "Моя Україна і велика брехня Путіна".

Христя Фріланд – не єдиний політик-українка в Канаді, де наша діаспора одна з найчисленніших в світі. Наприклад, канадську опозицію очолює українка Рона Амброз (дівоче прізвище – Чапчук), яка займала посаду голови МОЗ в минулому уряді. А на пост міністра праці в 2015 році призначена українка за походженням Мері Енн Мигічук.

Також отримують українці та почесні посади в оборонній сфері. Так, 14 липня керувати армією Канади призначений генерал-лейтенант Пол Винник, який є онуком українських емігрантів з міста Стрий у Львівській області.

Але, крім канадців, в числі знаменитих і видатних українців сучасності - Стів Возняк,який разом зі Стівом Джобсом заснував корпорацію Apple, співзасновник всесвітьоїплатіжної системи PayPal Максим Льовчин і багато інших.

 Карабиць: мелодія України за кордоном

Віртуоза Кирила Карабиця називають найуспішнішим українським диригентом за кордоном. А пару років тому він навіть отримав звання кращого в світі.

На батьківщині Кирило спочатку прославився, очоливши симфонічний оркестр у Великобритнії.

В грудні 2016- го Карабиць став на чолі найстарішого оркестру Німеччини, який славиться своєю 525-річною історією. 39-річного українця прозвали любителем експериментів за те, що він вносить в репертуар оркестру маловідому східноєвропейську музику.

Будучи сином українського композитора Івана Карабиця, Кирило часто вибирає для концертів рідні мелодії. "Я вирішив грати в тому числі і українську музику. Якщо ми розуміємо, хто ми є, легше розповідати про це європейцям", – говорить диригент.

Не забуває Карабиць і бувати в Україні: в 2016 році диригент давав концерти у Києві.

Марта  Кузьма: декан школи Єля

Вихідці з України здивували світ і в сфері освіти. Наприклад, в 2016 році деканат школимистецтв Єльського університету очолила дочка українських емігрантів Марта Кузьма.Уродженкою Західної України була мама Кузьми, але вона сама народилая вже в США.Кузьма названа першою жінкою, яка стала на чолі цієї старовинної школи - понад 150 років навчальним закладом керували тільки чоловіки. До цього відомиймистецтвознавець Кузьма була ректором Королівського інституту мистецтв в Стокгольмі(Швеція), керувала Офісом мистецтва в Осло (Норвегія), а також роботою київськогоЦентру мистецтва Сороса. Загальний стаж її роботи в світових університетах мистецтваскладає більше 25 років!

Сам президент Єльського університету Пітер Салоуей переконаний, що Марта здатнанадихнути студентів і буде розвивати унікальне бачення Єльської школи мистецтв.

 Катерина Монзуль: стала кращою в світі

Катерина Монзуль - перша українська жінка-арбітр категорії "еліт". Судила фінал жіночоїЛіги чемпіонів і фінал чемпіонату світу. У 2015-му була визнана найкращим арбітром світу. Перед своїм дебютом в чоловічому чемпіонаті України отримала від капітанівбукети червоних і білих троянд. І пізніше видалила того капітана, який підніс червоні.

 Пол Єременко: ТОП-технар в Airbus

З липня минулого року українець Пол Єременко є технічним директором в Airbus Group -найбільшій в світі промисловій аерокосмічній корпорації. Павло народився у Львові всім'ї українського математика, але в 13 років емігрував з батьками в США. Працював вкомпанії Google, а також в дослідницькому агентстві одного з підрозділів Пентагону.


Повернутися
17.01.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...