Різдво – з морозами

На Різдво на Тернопільщину ідуть сильні морози. В Україні 6-7 січня очікується різке похолодання.

Як зазначається на сайті Укргідрометцентру, 6 січня у Києві вдень очікується -12-14 градусів, вночі -14-16. На Західній Україні прогнозується приблизно така ж температура.

У Східних та Південних областях тепліше: вдень -1-6, вночі -4-8 градусів.

7 січня похолодає ще більше. У Києві прогнозується -17-19 градусів вдень і -19-21 вночі. У Західних областях приблизно така ж температура.

Сайт "Яблучко" зібрав корисні поради, які допоможуть вам захиститися від морозу й уникнути переохолодження.

 

1. Багатошаровий одяг

 Надіньте на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Це попередить спітніння, яке може бути небезпечним на морозі. Якщо стане жарко, завжди можна зняти одну з кофт. З цієї ж причини одяг має бути вільним, а не обтягувати.

 

2. Запасний одяг

 Візьміть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі. Іноді достатньо змінити мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження;

 

3. Не нехтуйте шарфом і рукавичками

 Від холоду обов'язково потрібно захищати відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром.

 

4. Поїжте

 Не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте перед виходом, краще щось висококалорійне. І з'їжте що-небудь, якщо замерзли. По можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом.

 

5. Заходьте в тепло кожні 30 хвилин

 Заходьте кожні півгодини-годину в тепле приміщення, якщо ви проводите весь день на вулиці.

 

6. Рух

 Працюйте руками, рухайте ними, аби посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Також рухайте пальцями ніг. Можна пострибати з ноги на ногу – тільки не дуже енергійно, це може зашкодити замерзлим тканинам.

 

7. Помірні навантаження

 Як правило, люди, відчувши, що починають замерзати, рухаються дуже активно. Але це також не зовсім розумно, тому що енергія використовується дуже швидко, а сили треба поновлювати. Отож ворушіться, але не надто інтенсивно. Не перевтомлюйтеся. Втомлена людина швидше піддається переохолодженню.

 

На холоді не можна:

 1. Торкатися металу, як голими руками, так і язиком. Метал дуже добре проводить тепло, а значить, миттєво забирає його у вас, і в місці зіткнення може виникнути обмороження. Те ж стосується бензину. Він може дуже швидко обморозити шкіру при зіткненні, а отже, при роботі з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички.

 2. Вживати спиртне, оскільки алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. А це заважає судинам оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Крім того, алкоголь послаблює ваш власний контроль за ситуацією, який заважає вам уберегтися від травм у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

 

Перша допомога:

 Не слід думати, що переохолодження пройде само собою. Як тільки з'являться його симптоми – воскові плями й оніміння шкіри, негайно перейдіть у тепле приміщення.

 Перша допомога при переохолодженні нескладна – зігрійтеся, посидьте у теплому приміщенні кілька годин, поїжте.

 При обмороженні слід негайно звернутися до лікаря. У крайньому випадку, треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла.

 При відмороженні слід дотримуватися принципу "внутрішнього зігрівання" уражених тканин – накладати термоізоляційні пов'язки (ватно-марлеві, бавовняні і ін.), вживати теплі напої.

 У жодному разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження.

 Обов'язково пийте якомога більше рідини – будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла й покращать циркуляцію крові. Прийміть знеболююче і негайно зверніться за кваліфікованою допомогою!


Повернутися
06.01.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...