Щоб із носа не текло

Як захистити слизову носа?

 Попереджений – значить озброєний! Як захистити слизову носа?

1. Вплинути на якість повітря, яке ми вдихаємо! У приміщенні повітря необхідно очищати і зволожувати за допомогою сучасних кліматичних систем або простих зволожувачів і частого вологого прибирання. 2. Регулярні прогулянки на свіжому повітрі! 30 хвилин щоденної прогулянки в міському парку краще, ніж поїздка в ліс раз на місяць. 3. Скоротити до мінімуму кількість побутової хімії! За можливості замінити їх на екологічні аналоги. 4. No smoking! Вдихання тютюнового диму, навіть при пасивному курінні, призводить до зупинки мукоциліарної транспортної системи і порушення роботи слизової оболонки. 5. Припинення безконтрольного застосування синтетичних медичних препаратів, особливо місцевих препаратів для порожнини носа. Наприклад, судинозвужувальні краплі для носа спричиняють порушення роботи слизової оболонки і при більш ніж 5-денному застосуванні призводять до розвитку медикаментозного риніту. 6. Профілактика гострих вірусних інфекцій: застосування природних методів зміцнення імунітету, підготовка дітей до відвідування дошкільних та шкільних дитячих установ, повноцінне вітамінізоване харчування. 7. Лікування гострих респіраторних інфекцій (у тому числі і риносинуситів) з використанням сучасних комбінованих фітопрепаратів, як найбезпечніших для організму засобів з доведеною ефективністю. Їх застосування з перших днів хвороби дозволяє уникнути розвитку ускладнень, а комплексна дія дозволяє обійтися без призначення великої кількості синтетичних препаратів, що мають побічні ефекти. Особливо актуальним є цей момент у лікуванні дітей, так як вони хворіють на гострі вірусні захворювання набагато частіше за дорослих, тому лікування для них має бути максимально природним і безпечним, що дозволяє застосовувати фітопрепарати часто і тривало. 8. За наявності хронічних захворювань носа і пазух обов’язковою є профілактика та своєчасне лікування загострень, також з використанням найбезпечніших лікарських засобів. Обов’язкова консультація ЛОР-лікаря для вирішення питання операційного лікування – усунення порушень анатомії порожнини носа (викривлення носової перегородки, гіпертрофії носових раковин, видалення поліпів тощо) З обов’язковим післяопераційним лікуванням, із застосуванням фітотерапії як найбезпечнішого засобу відновлення функції слизової оболонки.


Повернутися
01.01.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...