Тернопільщина нарешті має єдину базу легальних родовищ та надрокористувачів

Це досягнення очільник Тернопільської облради Віктор Овчарук вважає дуже знаковим, адже раніше такої системи в області не існувало. База дозволить швидко визначати нелегальні місця видобутку та повертати «тіньові» кошти у місцевий бюджет.

Ще влітку Віктор Овчарук висловив безкомпромісну позицію депутатам Тернопільсьої облради стосовно нелегального надрокористування. За його словами, недобросовісні підприємці, які видобувають надра, суттєво збагачуються, обкрадаючи громади, а місцеві бюджети, на території яких виявлені такі випадки, не дораховуються сотні тисяч гривень. Тоді ж очільник облради наголосив, що надра на Тернопільщині повинні використовуватися легально. На звітній прес-конференції 16 грудня Віктор Овчарук повідомив про головне досягнення депутатського корпусу за рік у цій сфері.

- Хочу вас поінформувати, що на кінець цього року, у грудні, вже сформована база спеціальних дозволів на користування надрами області (121 дозвіл) та гірничих відводів (116 дозволів). Такого раніше не було в обласній раді, а сьогодні ми маємо єдину базу, бачимо які користувачі є легалізовані, є інформація по тому чи іншому родовищу, яке працює. Тепер можемо звірятися і якщо є невідповідності – починати розбиратися, адже не занесене  в базу родовище є нелегальним, - розповідає Віктор Овчарук.

За 2016 рік профільна комісія прийняла 15 рішень з питань надрокористування, при їх розгляді, робили акцент на обов’язку надрокористувача виконувати й пакет соціальних послуг. Без погоджень із громадою, на території якої знаходяться родовище, дозволів не надавалося. Відповідно, пізніше усі дозволи приймалися і на сесії облради.

Окрім того, рішенням сесії  було утворено тимчасову контрольну комісію з вивчення законності надрокористування в області. За результатами її роботи напрацьовано пропозиції щодо погодження надання спеціальних дозволів на користування надрами.

- Ми маємо намір створити і комунальне підприємство, яке контролюватиме видобуток надр. Таким чином хочемо узаконити нелегальні кар’єри в одному підприємстві, щоб працівники були там на заробітній платі, а податки за реалізовану сировину - йшли в бюджет - наголошує Віктор Овчарук.


Повернутися
01.01.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...