Як утеплити вікна пакувальною плівкою з бульбашками

Збереження тепла в будинку є дуже важливим, адже це напряму впливає на наші з вами платіжки. Для більшості українських будинків термоізоляція вікон, дверей та горища - це найперші та найефективніші заходи (втрати тепла через вікна часом складають 20-30% від усіх тепловтрат будинку!) Тим більше, що проведення деяких з них не вимагає значних фінансових вкладень.

Простий спосіб ізоляції вікон - за допомогою пакувальної плівки з бульбашками. Це вже третій спосіб використання такої плівки - крім власне пакування та в якості універсального антистресового засобу :). Бульбашкову плівку часто застосовують для термоізоляції теплиць. То чому її не можна використати для вікон? Крім дешевизни, перевагою цього матеріалу є те, що його легко використовувати для вікон нестандартної форми.

А як же прекрасний вид з вікна? Так, плівка розмиває зображення. Але у кожному будинку є хоча б декілька вікон, звідки немає гарного виду, або вони призначені чисто для освітлення приміщення (підсобка, прихожа, котельня, горище, ванна, туалет). Навіть часткова ізоляція скла допоможе зберегти тепле повітря.

Наскільки зменшується освітленість приміщення при використанні плівки? Точні показники залежать від кожного конкретного вікна. Ви можете випробувати це самі, і відмовитися від ідеї, якщо не сподобається. Але, повертаючись до попереднього питання, чи для всіх вікон настільки важливий гарний вид та максимальна освітленість?

Чим більші бульбашки у плівки, тим кращі ізолюючі властивості вона має. Повітря - поганий провідник тепла, тому великі бульбашки - це більше ізольованого нерухомого повітря. До того ж, більший розмір бульбашок значить менше перепон для світла, що проникає всередину приміщення.

Процедура:

    Виріжте плівку ножицями або ножем за розмірами скла.

    Зволожте скло водою із розприскувача.

    Нанесіть плівку, поки скло залишається мокрим, і прилаштуйте її у правильну позицію.

    Наносьте плівку бульбашками до скла!

Щоб зняти плівку, просто обережно здирайте її, починаючи від краю скла. Ці шматки можна зберігати і використовувати наступного року. Плівка не залишає ніяких стійких слідів, скло легко відмивається. Якщо все-таки виникли проблеми з відділенням плівки, додавайте трохи гліцерину у воду.

 Бульбашки можна наносити восени, і знімати у теплий сезон. Так плівка довше прослужить, адже під впливом ультрафіолету матеріали швидше руйнуються.

Де можна дістати бульбашкову плівку? Зберігайте її, коли отримуєте загорнуті посилки. Спитайте у своїх друзів чи знайомих про залишки. Зазирніть у склади фірм, що займаються доставкою меблів, техніки, велосипедів, тощо. Можна й замовити її рулони через Інтернет чи поїхати у найближчий господарчий магазин.

Чи варто залишати плівку на літо? Вона дійсно може допомогти тримати приміщення прохолоднішим, хоча для цього є більш ефективні методи.

Бульбашки додають ізоляцію. Вони допомагають зберігати тепло всередині приміщення, не випускаючи його назовні. Так само влітку вони перешкоджають передачі тепла ззовні прохолодному повітрю в будинку.

Але основне нагрівання відбувається через те, що промені сонця напряму нагрівають предмети у будинку. Так як бульбашки пропускають більшу частину світла, вони їх не блокують (і це, до речі, допомагає нагрівати кімнату взимку). Тому для пасивного охолодження приміщень краще використовувати відбиваючі матеріали чи затінення. Це можуть бути дерева, кущі, козирки, штори, жалюзі, фольгові екрани.


Повернутися
24.12.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...