Щоб у горлі не «першило»: пийте тепле і забудьте про дієти до весни

Теплі чаї впродовж дня — важлива підтримка організму взимку. (Фото з сайта Kulina.ru.)

Ризик підхопити вірусну інфекцію морозної погоди меншає, оскільки віруси при низьких температурах швидко гинуть, кажуть лікарі.

 Однак людям, які мають хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, слід остерігатися охолодження: існує ризик загострення недуг. Наприклад, при хронічному гаймориті варто добре «проморозити» ноги, як ніс миттю закладає. Або починає «першити» у горлі.

 До речі, біль у горлі лікарі радять «гасити» на початковій стадії. Щойно відчули дискомфорт при ковтанні — починайте полоскати горло трав’яними відварами календули, ромашки, шалфею. При хронічному тонзиліті чи фарингіті такі полоскання можна використовувати задля профілактики. 

 — Узимку важливо зміцнювати імунітет — вживати полівітаміни або пройти курс препаратів для зміцнення захисних сил організму, — розповідає лікар-терапевт Ольга Шидловська. — Хоча 100-відсоткового захисту від ГРЗ це не гарантує, адже нам щодня доводиться стикатися з носіями вірусних інфекцій у людних місцях — громадському транспорті, магазинах.

 Холодної погоди загострюються захворювання серцево-судинної системи. У морозні дні ризик раптової зупинки серця через спазми судин на 30 відсотків вищий, ніж улітку. Через холод кровоносні судини звужуються, кров гірше плине своїм руслом, з’являється загроза інфаркту та інсульту. Уважнішими до свого здоров’я також мають бути ті, хто страждає на запальні недуги суглобів, нирок і сечового міхура.

 Хоча холод, якщо ним «правильно розпорядитися», може навіть допомогти: низькі температури тонізують роботу вегетативної нервової системи. А прогулянки на свіжому повітрі бадьорять і покращують кровообіг. І запобігають накопиченню зайвих кілограмів. Це тим паче актуально, оскільки в холодну пору лікарі не радять сідати на дієти.

 — Вчені з університету Мічігана (США) довели, що обмеження кількості калорій взимку на 40 відсотків відчутно послаблює імунітет, — каже Ольга Шидловська. — Тож люди, які взимку сидять на дієті, частіше підхоплюють грип та застуду.

Лікарі-дієтологи нагадують: взимку, формуючи щоденне меню, важливо використовувати продукти, що містять білки, корисні жири, складні вуглеводи, вітаміни та антиоксиданти.

 Білки відновлюють клітини всіх органів, сприяють зміцненню імунітету. Джерелом білків є молочні продукти, яйця, м’ясні бульйони, риба, бобові. Жири гарантують організму тривалу енергію, роблять клітини непроникними для вірусів і токсинів, знімають запальні процеси.

 Якщо плануєте бути на морозі цілий день, не забудьте захопити з собою «підживлення»: термос із гарячим бульйоном або чаєм із лимоном, пакетик із сухофруктами, хлібці. Протягом дня пийте багато теплих напоїв — чай, компот, навіть просто теплу воду. Вечеря має бути некалорійною і складатися з легкозасвоюваних страв — запечена риба, кисломолочний сир, овочеві рагу, легкі супи-креми.

 Ранок дієтолог радить починати склянкою теплої води з чайною ложкою лимонного соку. Такий напій сприяє виділенню жовчі і покращує травлення. Жовч — природний очищувач, допомагає виводити з організму віруси, бактерії та токсини. А перед сном бажано випити склянку нежирного кисломолочного напою — кефіру, сироватки. Це оздоровлює мікрофлору кишечника і зміцнює імунітет.


Повернутися
22.12.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...