Підвищення «мінімалки» — не привід для радощів

3200 гривень — таку мінімальну заробітну плату отримуватимуть українці з 1 січня 2017 року. Відповідний законопроект підтримали 227 народних депутатів. Максимальну пенсію встановили у розмірі 10 740 гривень (це обмеження діятиме щонайменше рік). А от мінімальну підняли лише на 117 гривень — з 1130 до 1247. Чекають більших відрахувань у Пенсійний фонд — мовляв, тоді й потішать пенсіонерів доброю новиною. Поки що у проекті бюджету йдеться про підвищення пенсій лише на 10% за результатами 2017 року.

Підвищенню “мінімалки” з 1600 до 3200 гривень радіють не всі українці. Побоюються, що курс долара “злетить” щонайменше до 30 гривень (у проект бюджету на 2017 рік планують закласти долар по 27 гривень 20 копійок). Це потягне за собою подорожчання товарів і послуг. Перевізники вже вимагають підвищити вартість проїзду у громадському транспорті. І це, схоже, тільки початок. “Підвищення “мінімалки” передбачає зростання прибуткового податку і єдиного соціального внеску. Тож зрозуміло, що ці додаткові витрати підприємці змушені будуть закласти у націнку на товари і у вартість своїх послуг”, — каже “Високому замку» президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Чимало підприємців не у змозі платити такі зарплати своїм працівникам (принаймні “на біло”) і вигадують способи, як обійти закон. “Коли навантаження на бізнес зростає, бізнес починає шукати “тінь” — платити зарплати у конвертах, оформляти працівників на півставки, але змушувати, щоб працювали як на повну”, — пояснює експерт.

Ірина працює у невеличкій фірмі. Отримує зарплату двома “траншами”. Спочатку офіційну частину, яку їй перераховують на картку. Решту — у конверті. “Роботодавець попередив, що конвертів більше не буде. Зарплати не “урізатиме” — як давав 4000, так і далі буде давати. Здавалось би, одні плюси — буду мати більшу пенсію, нормальні лікарняні і відпускні. От тільки є один нюанс — до цього часу отримувала 4000 на руки, а тепер з цієї суми буду сплачувати податки”, — розповідає жінка.

У держустановах уже почали переводити людей на півставки. “Оксаночко, ти ж майже нічого не втрачаєш. Отримуєш на ставці 1600 гривень. На півставки будеш отримувати ті самі гроші”. Але є одне “але”, яке не врахувало моє керівництво: переведення на півставки вплине на мій стаж роботи і розмір майбутньої пенсії! Сказала про це голові нашої райради. Відповів: “Ой, я про це не подумав!” Пояснив, що фінвідділ скоротив їм фінансування і тому змушені економити”, — поділилася на правах анонімності працівниця держустанови.

Також українці небезпідставно побоюються, що через підвищення “мінімалки” їм доведеться платити більше за комуналку. Комунальні платежі не повинні перевищувати 15% доходу. При зарплаті 1600 гривень це — 240 гривень, а при 3200 — 480. “У цьому опалювальному сезоні для українців, які отримали субсидію, нічого вже не зміниться, — заспокоює міністр соціальної політики Андрій Рева. — Субсидія розраховувалася за доходами 2015 року. Дохід за 2016 буде враховуватися наступного року. А те, що люди почнуть отримувати з 1 січня 2017, буде братися до уваги в опалювальному сезоні 2018−2019 років”.


Повернутися
15.12.2016
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...