СПЕРШУ ВІВСЯНКУ, А ПОТІМ — СІК: ЯКИХ ПРОДУКТІВ КРАЩЕ УНИКАТИ НАТЩЕСЕРЦЕ

Чи замислювалися ви коли-небудь про продукти, які з’їдаєте першими зранку? Вважаєте це справою смаку? Проте вчені дійшли висновку, що якщо знати, які продукти не варто вживати натщесерце, можна уникнути безлічі недуг! Про які продукти йдеться?

 1. Цитрусові

Ці, безумовно, корисні фрукти, якщо вживати їх натщесерце, можуть стати причиною алергії і навіть гастриту. Тому фахівці здорового харчування рекомендують все ж таки спочатку з’їсти за сніданком, наприклад, вівсянку, а вже потім запивати цитрусовим соком.

2. Банани

Банани містять велику кількість магнію, який особливо необхідний для роботи серцево-судинної системи. Однак, з’ївши банан на голодний шлунок, ви можете спровокувати порушення кальцієво-магнієвого балансу.

3. Сирі овочі

Усі сирі овочі містять кислоти, які, на жаль, можуть подразнювати слизову оболонку порожнього шлунка. А ви ж не хочете мати гастрит або виразку шлунка? Тож краще уникайте натщесерце овочів у сирому вигляді.

4. Солодке

Наша підшлункова залоза вранці прокидається поступово, разом із нами. І ще не в змозі відразу виробити велику кількість інсуліну. Тож, аби не спровокувати зранку високий рівень цукру в крові, варто відмовитися від солодощів на голодний шлунок.

5. Йогурт

Так, йогурт теж потрапив до цього переліку! Але, на відміну від інших продуктів зі списку, від вживання йогурту натщесерце немає особливої шкоди, але й користі теж. Уранці наш організм здатний самостійно справлятися, без йогуртових бактерій. Максимальну користь нашому організму принесе йогурт, якщо вживати його через кілька годин після пробу­дження.

6. Кава

Традиційний ароматний напій уранці смакує багатьом. Однак майте на увазі: кава справляє подразнюючий ефект на слизову оболонку шлунка, провокуючи його до вироблення шлункового соку, що може призвести до виразки і гастриту.

7. Холодні напої

Щоб уранці поступово запустити наш травний тракт у роботу, необхідно випити щось тепле, найкраще — склянку води. А холодними напоями ми можемо тільки зіпсувати роботу шлунка на весь день, кажуть фахівці.


Повернутися
07.12.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...