ПЕРЕПЕЛИНІ ЯЙЦЯ. КІЛЬКА ВАЖЛИВИХ ПРИЧИН, ЩОБ ЇХ СПРОБУВАТИ
Чому саме перепелиних? Вважається, що від них не можна заразитися сальмонельозом, ці яйця не містять холестерину і зберігаються дуже довго. Крім того, вони смачні й поживні. Лікують захворювання шлунково-кишкового тракту, анемію, сильні головні болі, хронічну пневмонію, бронхіальну астму, туберкульозні інтоксикації, підвищений або знижений тиск, розлади травлення, недокрів’я, нервову систему, алергію, чутливість до ГРЗ, знижену статеву потенцію, захворювання очей тощо. І це лише частина списку захворювань, за яких користь перепелиних яєць прирівнюється до цінних і корисних ліків.
Цікаво також, що перепелині яйця користуються «неземною» любов’ю, бо кожен космічний екіпаж обов’язково бере їх із собою на орбіту. І це при тому, що кожний кілограм і навіть грам вантажу під час запуску космічного корабля на особливому рахунку. Однак про все по порядку.
Перепелині чи курячі: які краще?
Смачніші, ніж курячі. Як відомо, яйця перепелів вважаються найсмачнішими з-поміж яєць сільськогосподарської птиці. Вживають їх печеними, вареними, сирими, смаженими, маринованими тощо. А завдяки своїм незвичним розмірам їх часто використовують для прикрашання страв, до того ж, діти споживають такі яйця охочіше.
Більше вітамінів. Перепелині яйця, незважаючи на свій малий розмір (маса одного яйця лише 10-12 г), за вмістом вітамінів та інших корисних речовин випереджають курячі, а саме: вітаміну А в них більше у 2,5 рази, В1 — у 2,8 та В2 — у 2,2 рази. Вітамін D знаходиться в активній формі, перешкоджаючи розвитку рахіту у дітей.
Більше мікроелементів. Перепелине яйце в 5 разів менше за куряче, але в ньому в 5 разів вищий вміст фосфору, калію та заліза. Оскільки фосфор сприяє розумовому розвитку, у Японії кожен учень щодня отримує на обід два перепелиних яйця. Цей високодієтичний продукт багатий на мідь, кобальт, нікотинову кислоту та незамінні амінокислоти. Перепелині яйця навіть використовують у виробництві косметичних засобів, бо вони роблять шкіру красивою й здоровою. Завдяки високому вмісту лецитину споживання сирих яєць сприяє зниженню рівня холестерину в крові.
Високі лікувальні властивості. Перепелині яйця — дієтичний продукт, однак, крім цього, вони ще мають цінні антибактеріальні та імуномоделюючі властивості. Саме тому лікарі радять тим, хто часто хворіє на застуду, щодня споживати під час сніданку перепелині яйця. Також їх рекомендують вживати людям за анемії, сильних головних болів, гастриту та бронхіальної астми. Крім того, вони нормалізують тиск і поліпшують систему травлення. Особливо цей продукт рекомендують дітям, людям похилого віку і вагітним жінкам.
Не спричинюють алергії. На відміну від курячих, яйця перепелів не спричинюють виникнення алергії у дітей та дорослих. Більше того, вони містять білок овомукоїд, здатний стримувати алергійні реакції. Недарма ж на основі перепелиних яєць виготовляють медичний препарат – овомукоїдний екстракт, який застосовують у лікуванні алергії.
Виводять радіонукліди. Фахівці давно визначили, що перепелині яйця підвищують стійкість організму до радіації, сприяють виведенню радіонуклідів, підвищують стійкість до хвороб. Саме тому вони радять споживати ці яйця людям, які постраждали від радіоактивного опромінення або ж проживають в екологічно несприятливих зонах, де фоновий рівень радіації високий.
Ризик захворіти сальмонельозом — мінімальний. У перепелиних яєць дуже міцна шкаралупа і невеликі дихальні отвори, що запобігає проникненню всередину хвороботворних бактерій. Але головне те, що завдяки високій температурі тіла (+42°С) перепели самі по собі стійкі до різних інфекцій. Саме тому господарі часто утримують їх, не використовуючи вакцинацій, що виключає накопичення в організмі птахів та їхніх яєць небажаних залишків лікарських речовин.
Навіть шкаралупа корисна. Шкаралупа перепелиних яєць — це потужне джерело кальцію і ще 26 елементів, з-поміж яких варто назвати мідь, фтор, залізо, марганець, молібден, фосфор, сірку, цинк, кремній. Особливо цінними є кремній і молібден, бо загалом наша їжа досить бідна на ці елементи, а вони ж бо так необхідні для нормального перебігу біохімічних реакцій в організмі. Слід також зазначити, що формула шкаралупи з яєць перепелів вражає своїм збігом із складом людських зубів та кісток. Ось чому лікарі радять не викидати шкаралупу перепелиних яєць, а подрібнювати її та додавати до їди під час приготування домашніх страв. Таке лікування не лише надзвичайно ефективне, воно не спричинить побічних наслідків і не буде ризику передозування.
Варто також зазначити, що, за твердженням фахівців, з лікувальною метою найкраще вживати перепелині яйця сирими — за півгодини до їди та окремо від інших страв, однак за бажанням їх можна підмішувати у каші, картопляне пюре, супи, додавати до тіста тощо.
Кілька рецептів з використанням перепелиних яєць
Для зміцнення імунітету лікарі рекомендують пити перепелині яйця сирими — 3 вранці і 3 ввечері. Курс лікування — 240 яєць. За необхідності його можна повторити.
Від астми та алергії слід розбити перепелине яйце в мед і розмішати. Приймати за 3 години до їди, щодня, одну порцію вранці і дві ввечері. Курс лікування — 40 днів, потім 14 днів перерви і можна починати нове лікування.
Хворим на діабет радять споживати три сирих яйця в день на тлі звичайного харчування діабетика.
За високої температури до 80-100 мл горілки додати 5 сирих перепелиних яєць і 1 столову ложку цукру. Все перемішати і випити.
Щоб позбутися нікотинової залежності, як допоміжний засіб курцям радять споживати вранці натщесерце 3 сирих яйця. Це сприяє компенсації дії нікотину.
← Повернутися