ДОРОГИЙ… НОВИЙ РІК

На українців чекає дорогий Новий рік через прискорену інфляцію і гривню, що дешевшає, – про це вже сьогодні говорять експерти продовольчих ринків.

Нагадаємо, в жовтні, за даними Держстатистики, ціни зросли на 2,8%, в листопаді і грудні очікується зростання не менше, що дасть до 16% інфляції за рік при закладених до бюджету 12%.

А гривня продовжує стрімко знецінюватися. Ці два фактори позначаться на традиційному передноворічному ажіотажі.

ЯЙЦЯ І М’ЯСО. Найбільше зростуть в ціні курячі яйця, які і так за осінь стали дорожчими в 1,5 разу, або в середньому 20-22 грн/десяток. Як роз’яснили нам у Асоціації "Союз птахівників України”, влітку яйця продаються нижче собівартості, оскільки кури в цей час несуться частіше, і пропозиція перевищує попит. Щоб зменшити збитки, доводиться забивати птицю, що восени призводить до дефіциту яєць на прилавках.

Директор асоціації Сергій Карпенко каже, що через девальвацію гривні імпортна складова в собівартості продукції (ветпрепарати, вітаміни, обладнання та запчастини) зросла з 15 до 40%, тому перед святами попит ще раз підштовхне ціни. В одному з господарств Київщини нам уточнили, що зростання може бути до 30 грн/десяток.

Водночас директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко прогнозує, що перед святами виробники піднімуть ціни на м’ясо на 10%. Причина та ж – підвищений попит. Крім того, на 15-20% подорожчають червона ікра і привізна риба, вартість яких залежить від курсу долара, а він в грудні навряд чи буде нижче 27 грн. Саме тому є сенс закуповувати охолоджену рибу вже зараз. Кілограм червоної риби коштує 250-300 грн, і, якщо вона подорожчає на 20%, то, наприклад, на тушці в 3 кг зараз можна зекономити 150-200 грн.

Експерт-аграрій Євген Дворник також говорить, що м’ясо подорожчає на 10%. На попит вплине і бізнес, який робитиме оптові закупівлі для виробництва ковбасних виробів. За підрахунками Дворника, яловичина може підскочити в ціні на 8,2 грн (з 82 до 90 грн/кг), свинина – на 7 грн (з 70 до 77 грн/кг), курка (тушка) – на 4 грн (з 40 до 44 грн/кг).

ОВОЧІ ФРУКТИ. Дворник зазначив, що в грудні на 3-5%, але не більше, виросте в ціні і борщовий набір, оскільки овочів продається багато. "А ось цитрусові з Іспанії та Єгипту через курсові коливання можуть додати на цінники 15-20%, – роз’яснює Дворник. – За кіло мандарин замість 40 грн в грудні доведеться викласти 45-50 грн”.


Повернутися
29.11.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...