ОБЕРЕЖНО… МАНДАРИН!

Так і приваблюють нас своїм помаранчевим кольором ці заморські фрукти. Очі розбігаються від розмаїття сортів і цін. Можна купити дуже солодкі мандарини, або з легкою кислинкою. Вони є одними з найбільш популярних цитрусових фруктів. Це не тільки дуже смачний, але і корисний фрукт, що володіє безліччю цінних якостей. За вмістом вітамінів, цінних кислот і мікроелементів його можна віднести до групи рекордсменів. У мандарині містяться вітаміни С, А, D, групи В та ряд мікроелементів калій, натрій, магній, кальцій, залізо.

 Проте не слід забувати, що цей цитрус протипоказаний людям, що страждають на виразкову хворобу шлунка і дванадцятипалої кишки та не рекомендується хворим на гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку. Це викликано тим, що кислота яка входить до складу мандарину досить сильно подразнює слизову оболонку шлунку та товстого і тонкого відділів кишківника.

 З обережністю його слід вживати людям схильним до алергічних захворювань, а особливо дітям. Він може викликати висипання на шкірі, свербіж, а також розлади шлунково-кишкового тракту. Розлади з боку травної системи можуть виникати також внаслідок звичайного переїдання цього продукту. Дитині можна починати давати мандарини не скоріше періоду, коли вводять в раціон нові продукти т.б. однорічного віку. Але починати з дуже малих порцій. Наприклад, давати крапельку соку в напій або маленьку мандаринову частинку. Якщо розладів не відмічалося, то далі можна поступово збільшувати дозу до 1-2 плодів в день.

 Купуючи мандарини простежте, щоб шкірка мандаринів була непошкодженою, а також без пошкоджень, викликаних обмороженням, без ознак гниття та інших змін на шкірці плоду. Фрукти не повинні мати сторонній запах і присмак. Ні для кого не є секрет, що під час вирощування, фрукти підлягають обробці певними видами пестицидів, агрохімікатів. І щоб потрапити на наші ринки вони долають чималий шлях. А отже, щоб при їх транспортуванні не допустити псування, висихання та прискореного дозрівання даної продукції, застосовують певний температурний режим, і, звичайно, хімічні реагенти. Відомо також, що мандарини проходять знезараження, щоб захистити їх від Середземноморської плодової мушки, оскільки для того, щоб пройти розмитнення, такий товар повинен бути вільним від карантинних організмів. Залишки цих хімічних реагентів можуть спричинити негативний вплив на здоров’я людей. Змити ці речовини з фруктів дуже важко. До того ж, вони можуть залишатися на руках. Як себе захистити?

 Для зменшення можливого негативного впливу на здоров’я людей засобів хімізації, які використовуються для обробки цитрусових, радимо не вживати їх в надмірній кількості за один прийом, а перед вживанням рекомендуємо ошпарити їх окропом.


Повернутися
26.11.2016
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...