АЛКОГОЛЬНА ЕПІДЕМІЯ

Щороку 300 тисяч українців стають жертвами спиртного.Тверезий спосіб життя в Україні ведуть лише 5% дорослих. “Один українець випиває за рік у середньому…15,6 л чистого спирту! За рівнем споживання алкоголю наша країна — п’ята у світі. У гривневому еквіваленті українці пропивають за рік 150 млрд. гривень. Лише кожен двадцятий дорослий веде тверезий спосіб життя (взагалі не вживає спиртних напоїв, навіть по великих святах). За рівнем дитячого алкоголізму Україна посідає одне з перших місць у світі. За інформацією ВООЗ, міцні напої вживає 40% дітей”, — таку статистику озвучив  на науково-практичній конференції “Формування тверезого способу життя у сім’ї та суспільстві” голова правління Всеукраїнського руху “Твереза Україна” Роман Галицький.

За його словами, щороку зловживання алкогольними напоями завдає збитків економіці України на 100 млрд. гривень (йдеться про псування майна, лікування дітей з вадами, фінансування дітей-сиріт, утримання в’язнів, що скоїли злочин, перебуваючи у нетверезому стані тощо). Щороку 300 тис. українців стають жертвами алкоголю. Це більше, ніж населення Хмельницького чи Полтави!

На обліку у психдиспансерах перебуває 700 тис. алкозалежних. Оковита є причиною кожного другого вбивства, самогубства, нещасного випадку, ДТП чи пожежі. “Під дією алкоголю в Україні вчиняється 40-45% усіх злочинів. А тяжких і особливо тяжких — 70-80%”, — наводить дані проректор з навчально-виховної роботи Івано-Франківського університету права ім. Короля Данила Галицького Олег Андрухів. — Алкоголь — одна з причин розпаду сімей в Україні, насильства у родинах, жорстокого поводження з дітьми”.

Феномен Японії. Чому в країні, де сходить сонце, проблема алкоголізму не знайома?

Японія — одна з найбільш розвинутих індустріальних країн світу. Є членом “Великої сімки”.  В Японії живе 127 млн. осіб. Це — втричі більше, ніж в Україні. Площа Японії — 377 930 км2. Площа України — 603 628 км2.

В Японії споживання алкоголю на душу населення становить близько 8 л чистого спирту, але випивають переважно іммігранти. До 20 років японці взагалі не вживають алкоголю — не прийнято. У віці понад 20 років 70% продовжує вести тверезий спосіб життя. Решта 30% діляться на три категорії: 1) малопитущі; 2) “середняки”; 3) любителі потруїтися. Останні випивають щодня по 250 мл пива. Міцніших напоїв практично не вживають.

На вулицях японських міст рідко зустрінеш п’яного. У цій країні існує культ здорового способу життя. Люди надають перевагу спортивним заняттям, подорожам і культурному відпочинку. Алкоголь, тютюн і наркотики не користуються популярністю. Там мало кіосків, які торгують цигарками. Держава нічого не забороняє — цього вимагають моральні принципи.

Саке в Японії вважають міцним алкоголем, хоча цей напій має лише 15 градусів. Спиртне у невеликих кількостях вживають тільки на Новий рік і День народження імператора. 20-річчя (у цьому віці людина в Японії вважається повнолітньою) святкують без алкоголю.

Нещодавно жителі Японії встановили новий рекорд з тривалості життя — 79 років серед чоловіків та 84  серед жінок.

Як побороти алкогольну епідемію в Україні?

На думку Романа Галицького, антиалкогольна кампанія, розгорнута у СРСР у 1985−1987 рр., не дала бажаного ефекту, бо більшість її виконавців були алкозалежними (як вони себе називали, “помірно” або “культурно питущими”). Треба мати велику силу волі не пити, коли люди, які тебе оточують, не проти перехилити чарку-другу.

Скорочення виробництва алкогольних напоїв, зменшення кількості місць продажу і обмеження часу збуту — спосіб боротьби із пияцтвом на рівні держави.

“ВООЗ пропонує зменшити доступ до алкоголю шляхом встановлення високих мінімальних цін на нього. У радіусі 500 м від навчальних, медичних та інших закладів рекомендує заборонити продаж спиртних напоїв та відмовляти у продажу алкоголю особам, які перебувають у стані сп’яніння. Допомогти вирішити проблему могла би заборона або обмеження продажу алкоголю під час масових заходів, посилення відповідальності продавців, які порушують закон, заборона або обмеження реклами алкогольних напоїв, промоція культури тверезості. Систему охорони здоров’я слід переорієнтувати з лікування та “боротьби з алкоголізмом” на профілактику. Досвід Норвегії, Данії, Швеції та десятка інших країн довів, що ці інструменти діють”, — зазначає викладач Міжрегіонального центру професійно-технічної освіти художнього моделювання і дизайну, учасник АТО Ярослав Стасів.

300 — таку середню кількість українців обслуговує одна торговельна точка з продажу алкоголю. Для порівняння, у Норвегії така точка обслуговує 30 тисяч осіб.


Повернутися
15.11.2016
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...