ЩИТ — НА ТАРІЛЦІ

Що їсти, аби менше хворіти на грип та застуди

 Осінь — пора нестабільної погоди, перехідний час до зимових холодів і періоду застуд.

Тож нині як ніколи важливо зміцнити свій імунітет, аби організм мав більше можливостей опиратися сезонним недугам.

Одна з умов міцного імунітету і доброго самопочуття — раціональне харчування.

Подбайте про те, аби ваш раціон був збалансований і насичений корисними продуктами.

Жирні страви? Не варто

Така їжа зазвичай не є корисною для здоров’я, а в період застуд та вірусних недуг — і поготів.

 Тож від фастфудів, напівфабрикатів краще відмовитися взагалі, кажуть лікарі. Особливо, коли відчуваєте перші прояви застуди.

 Адже організму в такий час потрібні додаткові сили, аби знешкодити підступні віруси. А тут — жирна їжа, яка потребує енергії на перетравлення. Краще віддати перевагу нежирному бульйону з овочами.

 Корисні речовини, які містить городина, справляють позитивний вплив на імунітет. До супів корисно додавати дрібку куркуми — ця спеція має протизапальний ефект і добре підходить до перших страв.

Вітамінний настрій

Осінній період добрий тим, що багато овочів і фруктів ще цілком доступні. Капуста, зелень, корінь петрушки, останні (з грядки) помідори і перець — усе це бажано споживати якомога частіше.

 Дієтологи радять включати в щоденний раціон фрукти: виноград, сливи, яблука. Вітаміни, які містяться в сезонних дарах полів і садів, дуже помічні при захворюваннях дихальних шляхів, вірусних недугах  і сприяють швидшому одужанню.

Солодощі? Добре все зважте!

Фахівці зі здорового харчування радять обмежити в осінній період споживання солодощів. Десерти, окрім того, що «дарують» нам небажані зайві кілограми, ще й мають таку прикру властивість — понижують активність лейкоцитів.

 А ці кров’яні тільця украй необхідні організму в боротьбі з захворюваннями. Якщо хочеться «підсолодити життя», то краще віддати перевагу природним солодощам. Наприклад, меду — він має антибактеріальні властивості і зміцнює імунітет.

 Якщо маєте заморожені з літа ягоди — то взагалі найкраща альтернатива магазинним ласощам. Дуже корисні сухофрукти — курага, ізюм, чорнослив.

 Для зміцнення імунітету необхідно споживати щодня по столовій ложці (для дорослого) і по чайній (для дитини) такої суміші: склянка волоських горіхів, по 300 грамiв ізюму і кураги, три лимони. Все це подрібнити і змішати зі склянкою рідкого меду.

Цинк — надійний захисник

Зверніть увагу на мікроелементи, присутність яких в осінньо-зимовий період особливо важлива для організму. Наприклад, цинк: він надійний помічник у зміцненні імунітету і боротьбі з недугами.

 Дієтологи радять шукати цей мікроелемент у печінці (свинячій або яловичій), соняшниковому насінні, в льоні, яйцях, пророщеній пшениці, море­продуктах.

Кілька горішків — для щастя

Аби запобігти осінній депресії, маємо активізувати гормон серотонін — так званий «гормон щастя». А «підмурівком» цьо­го важливого в осінні дні гормону є амінокислота триптофан. Її щоденна норма — 3,5 мг на 1 кг маси тіла.

 Аби поповнювати її запаси в організмі, подбайте, щоб у раціоні завжди було м’ясо індички, кроля і курки, телятина і яловичина.

 Багаті на цю кислоту морепродукти, насамперед лососева ікра, кальмари, лосось, тріска, минтай.

 У молочних продуктах триптофан також присутній, зокрема в сирі, кефірі. Якщо споживатимете горіхи, насіння соняшника, горох і квасолю — також матимете підживлення для серотоніну.

Еліксир у келишку

Добре відомо, що теплі чаї, вітамінні компоти і просто чиста вода в сезон вірусів і застуд — незамінні.

 Але в зимну погоду важливо також зігрівати організм… спеціями.

 Так-так, саме «гострі» напої стануть на захист здоров’я в цей період — але за умови, що не будете ними зловживати, особливо надвечір.

 Корінь імбиру, порошок кориці й дрібку чорного перцю додайте до склянки окропу і дайте настоятися.

 Така суміш добре ганяє кров і виганяє з організму хворобливі мікроби. Київський дієтолог Оксана Скиталінська радить робити калиновий напій з імбирем, сюди можна додавати для смаку мед і яблуко.

 Часник і цибуля — справжня природна зброя у боротьбі з вірусами. Однак дієтологи звертають увагу на такий нюанс: аліцин, який стимулює організм на боротьбу з вірусами, виділяється тільки під час подрібнення цибулини або головки часника.

 І ця речовина гине під час тривалої термічної обробки, тому фахівці рекомендують додавати цибулю і часник до страв тільки наприкінці готування їжі.


Повернутися
06.11.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.