ЯК ОСВІЖИТИ ХЛІБ
Як зберігати вдома завжди смачний свіжий хліб, заощаджувати на покупках і не збільшувати кількості харчових залишків, розповідає «Високому Замку» експерт із 40-річним доcвідом, технолог з інновацій Концерну «Хлібпром» на львівських хлібозаводах № 1 та № 5 Валентин Мельниченко.
-Я раджу не купувати хліб про запас, адже термін його зберігання дуже короткий: пшеничного неупакованого хліба – 24 години, а житнього – 36 годин. Звичайно, ящо на хлібі з’явились видимі ознаки псування в результаті довгого зберігання, то вживати такий продукт не можна. А от просто сухіший хлібчик можна освіжити без втрати поживної цінності. Існує принаймні 3 такі способи: в духовці, у мікрохвильовці, на паровій бані.
У духовці – достатньо скропити хліб водою, загорнути у харчову фольгу, підігріти у гарячій духовці (150-160°C) протягом 15 хвилин. Але не забувайте, що таким способом «відживлений» хліб довго лежати не буде. Його треба одразу з’їсти.
У мікрохвильовці – хліб потрібно порізати на шматки, покласти на деко, накрити спеціальною кришкою для мікрохвильовки, ввімкнути її на 1−1,5 хв. для підігріву.
На паровій бані – потрібно налити в каструлю води і розкласти шматочки хліба на ситі чи спеціальній решітці. Коли вода закипить, зменшити вогонь, накрити посудину кришкою та потримати хліб 2−3 хв.
Хліб, який не вдається спожити одразу, можна також засушити на сухарики, які зручно потім використовувати під канапе чи додавати до салатів. Для цього достатньо виріб порізати на скибки, розкласти на деку та підсушити у духовці.
Існує також хибна думка, що для довшого зберігання хліб треба тримати у холодильнику при температурі від 0 до +5°C. Насправді все навпаки, а щоб буханець довше зберігався, краще покласти його у морозильну камеру.
← Повернутися