ПЕТРУШКА - ВІД ЖАРУ, А БАЗИЛІК ЗМІЦНЮЄ ЯСНА

Кріп, петрушка, коріандр, базилік. Ми любимо їх у салатах, перших і других стравах. А вони, виявляється, дуже доречні й у нашій аптечці. Так принаймні стверджує фітотерапевт Олена Світко.

 ПЕТРУШКА. Настій із цієї трави можна пити як потогінний засіб у разі застуди, як сечогінний – при набряках. Щоб приготувати його, 1 ст. л. петрушки чи подрібнених коренів заливають 1 скл. окропу, укутують й настоюють годину. Цим настоєм рятуються у випадку здуття кишечнику та бродіння в ньому. Полощуть рот при запаленнях ясен. Якщо додати сік лимона й пити тричі на день – знижується вага.

 Підвищений цукор у крові знижує свіжа петрушка, випита з кефіром натщесерце.

Регулювати менструальний цикл, зменшити біль у разі жіночих проблем допоможуть ліки з насіння петрушки: 4 ч. л. розмелють у кавомолці й заливають склянкою окропу, томлять на малому вогні 10 хвилин і настоюють до охолодження. П’ють по 1 ст. ложці. Для ефекту мінімум 6 разів на день протягом 10 днів. Але не можна настої петрушки вживати вагітним, аби не спровокувати передчасні пологи.

 Щоб позбутися набряків під очима, потрібно полежати 15 хвилин зі щойно подрібненою петрушкою на обличчі.

 Свіжа петрушка заспокоює свербіж від укусів комах, навіть бджіл, якщо травою потерти шкіру.

 КРІП. Настій на насінні допомагає вивести гази, коли є відчуття важкості. Володіє жовчогінним ефектом, тому корисний людям із жовчнокам’яною хворобою. Діє як заспокійливий засіб, поліпшує апетит. Але людям із пониженим тиском лікуватися кропом треба обережно, бо він його понижує. Логічно, що такий настій корисний при гіпертонії. Жінкам у віці настій на насінні допоможе освіжити шкіру обличчя, зволожити суху, шорстку шкіру, припинити лущення, позбавитися набряків. Настій готують, заливши 1 ст. л. насіння 1 скл. окропу. Настоюють закритим 15 хвилин.

 БАЗИЛІК. Сприяє хорошому травленню в будь-якому вигляді – свіжому, сушеному, соленому (зірвані листочки тісно складають у стерилізовану банку, пересипаючи сіллю). Полоскання рота настоєм базиліку є профілактикою карієсу, зубного нальоту та каменю. У базиліку є дубильні речовини, тому за регулярного застосування він ще й зміцнює ясна.

 Настій трави цієї рослини здатен знімати нервові й розумові навантаження. Готують його традиційно: 1 ст. л. сухої трави заливають склянкою окропу. Настоюють до 30 хвилин, п’ють тричі на день. Він допоможе також від кашлю.

 РОЗМАРИН. Ця рослина найкраще серед інших пряних трав нормалізує й відновлює всі функції організму. Тому її корисно вживати всім, та більше це все ж таки жіноча рослина. Вона допомагає позбутися приливів у період менопаузи, а в породіллі поліпшує лактацію. Ванни з настоєм розмарину заспокоюють нерви й навіть виводять з істеричного стану. Жменю трави заливають 2 л окропу, настоюють і додають у ванну. Але ввечері така ванна не дасть заснути, оскільки розмарин водночас і тонізує організм. Він корисний людям після операцій, виснаженим фізично. Допоміжний при ревматизмі,запаленні суглобів. Його настоюють на горілці й втирають у болючі місця. Подрібнений розмарин, настояний на нерафінованій олії, стимулює ріст волосся – його втирають у шкіру голови.

 КОРІАНДР. Настоянка на насінні допоміжне у разі депресії. На 100 г горілки кидають 1 ст. л. насіння й періодично збовтують протягом 15 днів. Згодом п’ють по 50 крапель щодня. Це прекрасний антидепресант, який допомагає людям, які переживають тяжке горе, втрати.

 ЩАВЕЛЬ. Ця рослина в домашній аптечці знадобиться більше для косметології. У ній багато антигрибкових речовин. Маски, лосьйони та відвари щавлю знімають запалення шкіри й вугрові висипи. Допомагають при екземах і лишаях. Але користуватися треба обережно, бо кислоти, які є в рослині, можуть обпекти надто чутливу шкіру.


Повернутися
27.10.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...