ТЕПЛО — ЦЕ ГРОШІ, ГРОШІ — ЦЕ ТЕПЛО

Сьогодні навіть найбільш необачні домовласники України розуміють: комунальні тарифи, вартість енергоносіїв та електроенергії дедалі зростатимуть. Причини цього явища — не тільки в капості нашого північного сусіда, але й в загальносвітових тенденціях: викопного палива залишається на планеті все менше, поклади уранових руд майже вичерпано, а забруднення навколишнього середовища призводять до катастрофічних наслідків. Отже, як знизити енергозалежність власної родини і заощадити енергію.

Експерт енергетичної програми Національного екоцентру України Артур Денисенко каже, що наша держава, на жаль, не є взірцем енергоефективності. На одні й ті самі технологічні процеси (від опалення хат до виробництва автомобілів) в нашій країні витрачається в 4-6 разів більше енергії, ніж, скажімо, у сусідній Польщі, не говорячи вже про такі заощадливі країни як Німеччина або Швеція. Як зазначає Артур Денисенко, щороку Україна через неефективність використання ресурсів просто так втрачає 11 мільярдів євро, цих грошей, якби їх заощадити, вистачило б на будівництво 3 тисяч кілометрів сучасних доріг (шість відстаней між Києвом та Харковом). А кожна українська родина щороку втрачає води, тепла, енергії на 2,5 тисяч гривень. Здавалося б, гроші невеликі, але якщо покласти їх на депозит та щороку відкладати, а не прогавлювати, за десять років накопичилося б 90 тисяч гривень — вартість новенької автівки іноземного виробництва.

Експерт каже, що в кожній українській оселі існує багато напрямків для заощадження. Перше, що зробили екологи — це дослідили, як саме втрачають тепло українці в зимовий період. Виявилося, що в приватних будинках 35% тепла втрачається через неутеплені дахи, 23% — через стіни, 21% — через вікна з дверима та системи вентиляції, 12% — крізь підлогу, решта 9% втрат приходиться на димоходи застарілих конструкцій, різні комунікації тощо. Отже, якщо ми утеплимо самі лише дахи та вікна, вже досягнемо 40% економії тепла в зимовий період. Для порівняння: український приватний будинок вимагає 500 кВт год/м2, а аналогічний французький — 50-90 кВт год/м2, тобто майже вдесятеро менше!

Тепер давайте розрахуємо період окупності утеплення нашої оселі. Щорічно для опалення типового українського будинку господарі змушені платити 5 тисяч гривень. Якщо утеплення призводить до зниження тепловтрат на 30%, це дозволяє заощаджувати 1500 гривень на рік. Ізоляція даху (горища) в професійній фірмі та заміна дерев’яних вікон на металопластикові обійдуться приблизно у 5 тисяч гривень, тобто термін окупності — 3-4 роки. Якщо ж для утеплення використовувати такі матеріали як солома, очерет, глина, а значну частину робіт проводити самостійно — сума затрат значно зменшиться.

Якими ж матеріалами можна утеплити власний будинок або квартиру? На це запитання Артур Денисенко відповідає з посмішкою: варіантів безліч, слід тільки пам’ятати, що у різних будівельних матеріалів — різна теплопровідність. Однаковий тепло ізолюючий ефект, наприклад, має п’ятиметровий шар цементу, 2,5-метровий шар цегли, півметровий шар соломи, 21-сантиметровий шар натуральної вовни або 20-сантиметровий — будівельного пінопласту. Зазвичай стіни робляться з декількох шарів різних матеріалів, одні з яких мають структурну, а інші — утеплюючи функцію. Тоді коефіцієнти теплоізоляції кожного шару підсумовуються між собою. Кожна людина може оцінити стан стіни, горища або даху, розрахувати, як вигідніше утеплюватися: ззовні або зсередини, які матеріали використовувати.

 

Приносить відчутний результат і утеплення стін та вікон багатоповерхових будинків. Господарі мають стати менеджерами з енергозбереження своїх квартир, уважно перевірити, звідки можливі втрати. Доки до холодів є час, їх можна перекрити у той або інший спосіб.

Існують і зовсім прості поради. Наприклад, на зимовий період вікна можна заклеїти теплоізоляційною плівкою, що заощадить декілька відсотків витрат. А якщо вдягати вдома светр, то можна не гріти хату на зайві градуси. Підраховано, що кожен додатковий градус нагріву будинку підвищує за опалювальний сезон використання палива на 10%. Якщо в будинку є регулятори тепла, можна частково або повністю відключати обігрів перед уходом усіх мешканців на роботу. Ще одна хитрість заощадження — штора. Якщо вона накриває собою батарею, то тепло поступає в кімнату погано, частина його відбивається тканиною та через стіну тікає з приміщення. Тому слід слідкувати за тим, щоб штора не загороджувала прилади обігріву. А ось вікна, особливо вночі або ввечері, мають бути навпаки, прикритими шторками або жалюзі, щоб інфрачервоне проміння не виносило тепло з оселі. В той же час можна зробити простий прилад, щоб збільшити ефективність радіаторів обігріву: поставити між ними та стінами прості саморобні віддзеркалювачі тепла, які виготовляються наступним чином: приклеїти до фанери (або ДСП) звичайну харчову фольгу, яка знизить тепловтрати в декілька разів. Ця проста річ економить 3-4% витрат на опалення, якщо зроблена біля кожного радіатора будинку.

Взимку є дві протилежні задачі: з одного боку, нам хочеться мати теплу хату, з іншого — забезпечити собі свіже повітря. І деякі люди відчиняють трішечки кватирку, щоб і тепло заощадити, і кисень в оселю допустити. Вчені виявили, що це — помилка. Виявляється, через постійно відкриту щілину тепла виходить більше, ніж якщо кілька разів на день широко відкрити вікно, але на короткий проміжок часу. 10-15 хвилин буде достатньо, щоб повітря у кімнаті відновилося, а тепло за такий час втекти з приміщення не встигне. Також, якщо провести змагання між звичайними шторами та жалюзі, останні в питаннях теплоізоляції перемагають з рахунком 8-15%, саме на стільки жалюзі ефективніші в справі захисту домашнього тепла від втечі через вікна у нічний час.

Килими, гіпсокартонові покриття, звукоізолюючі шпалери, поролонові покриття експерти радять розміщати на стінах, які виходять на вулицю, кажуть, що цей захід окупиться вже через декілька тижнів. А ще фахівці нагадують про те, що тепло вкрадають… наші двері! З’ясувалося, що з хати, де є постійні протяги, тікає до чверті всього тепла. А найчастішою запорукою протягів є саме щілини у вхідних дверях. Заміна дверей значно зміцнить теплоізоляцію вашої оселі, але не в усіх є на це гроші. А ось утеплення усіх щілин, шпарин, герметизація шматками гуми, поролону, навіть старими ганчірками, промазаними клеєм або спеціальними ущільнювачами — доступне кожному.

Не тільки тепло варто економити українським родинам. Адже, електроенергія теж потребує заощадливого використання. Наприклад, якщо стіни кімнати пофарбувати світлою фарбою, на її освітлення піде на 5-6% електроенергії менше. Люмінесцентні лампи світять в п’ять разів сильніше, ніж лампи розжарювання, а електроенергії беруть на 75-80% менше. Та й прослужать вони набагато довше, ніж звичайні лампочки. 10-15% енергії можна зекономити, якщо сумлінно виключати світло в кімнатах, з яких усі вийшли та не вмикати електроприлади тоді, коли в них немає потреби.

 Куди зникає тепло

Майже 30% тепла втрачається через шпарини у вікнах та дверях

При довгих шторах 20% тепла батарей іде на обігрів стін (вікон) а не помешкання

10-14% тепла втрачається саме через cкло у вікнах

Декоративні панелі на батареях поглинають до 20% тепла у помешканні

Після зовнішнього утеплення в квартирі стає тепліше на 4-5 градусів


Повернутися
13.10.2016
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...