СИМИРЕНКО НАМ У ПОМІЧ!

Садівництво та ягідництво розглядається як пріоритетний напрям бізнесу

Минулого тижня на території демо-поля Rosetta Garden у селі Небелиця Макарівського району пройшов Другий голландсько-український семінар з виробництва та експортних можливостей українських ягід та фруктів.

 Сьогодні садівництво і ягідництво — чи не найпопулярніший вид агровиробництва для тих, хто намірився створити власний невеликий бізнес. Усім виробникам потрібен якісний посадковий матеріал, якого неофіти зазвичай шукають на «просунутих» у цій галузі європейських ринках.

 Утім останніми роками стало зрозуміло, що пророча порада «і чужого научайтесь, й свого не цурайтесь» цілком актуальна для нащадків Симиренка.

 Українські виробники плодових культур і ягід проводять цікаві науково-практичні конференції з презентацією не лише гарного врожаю, а й посадкового матеріалу власної і зарубіжної селекції, унікальних сортів малини, винограду, суниці, інших ягід, які витримують конкуренцію на українському ринку.

 Семінар, що став підсумком плідної співпраці з однією з найіменитіших у галузі садівництва й квітникарства країн, підтвердив: маємо всі передумови для вирощування якісних саджанців та забезпечення якісною продукцією споживачів.

 Адже сьогодні значна кількість ягід та фруктів українського виробництва йде на експорт у країни ЄС. Як повідомляють статистичні служби, у 2015 році в Україні було вирощено 2 152,8 тисячі тонн плодів та ягід, що на 7,7 відсотка більше порівняно з попереднім роком.

 Основною тематикою цьогорічного міжнародного семінару було отримання грантів українськими виробниками ягід та фруктів. Фахівці допомогли знайти відповіді на питання безпеки та якості харчової продукції під час збору та на етапі постачання: контроль вірусів на виробництві овочів і фруктів, нові тенденції щодо забезпечення якості продукції, захист від шахрайства та достовірності у сфері харчової продукції; вирощування саджанців яблунь, груш, черешні та лохини, отримання якісних плодів ягід та фруктів тощо.

 Свої можливості та досвід роботи в агросфері з виробництва та експорту ягід і фруктів презентували директор голландської компанії Fleuren Хан Фльорен, інженер харчових технологій університету HAS Ytrtogenbosch, власник компанії Haasen Consultancy BV Тван Хасен та інші.

 Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева зауважує, що ця подія є символічною, бо підтверджує наше бажання максимально швидко сприяти євроінтеграційним процесам: «В Україні є багато передумов для того, щоб бути успішними в аграрному секторі. У нас є добрі гени — це наші ґрунти. Але нам потрібно ще мати й добре «спортивне обладнання» — технології, високоефективні сорти та гібриди рослин. А також мати добре «місце для тренування» — законодавчу базу, рамкові умови ведення бізнесу в секторі.

 Ми будемо робити все можливе, щоб ті, хто займається виробництвом і переробкою ягід чи фруктів та спрямовують продукцію на експорт, отримували допомогу від держави.

 

Адже тільки за останні чотири роки експорт, наприклад, ягід виріс майже вчетверо. У 2015 році Україна експортувала свіжих та заморожених ягід на більш ніж 12,5 мільйона доларів. І основним регіоном, який купує дану продукцію, є саме Європейський Союз.

 

Тому можна сказати, що багато наших виробників уже виробляють продукцію у відповідності до стандартів якості ЄС», — запевнила Ольга Трофімцева.

 

Як свідчать дані Мін­агрополітики, минулоріч урожайність у вітчизняному плодово-ягідному секторі зросла з 95,2 ц/га до 104,5 ц/га, а фактичне споживання на особу — з 46 до 50 кілограмів на рік. У 2017 році уряд планує виділити для підтримки аграрного сектору країни 5,5 мільярда гривень.

 

З них близько 200 мільйонів гривень має бути спрямовано для погашення кредиторської заборгованості суб’єктам господарювання, котрі займаються садівництвом та виноградарством, а ще 75 мільйонів— для компенсації витрат галузі в поточному році.

 

Розроблений фахівцями робочої групи Мін­агрополітики проект Закону України «Про розсадництво багаторічних рослин», яким регулюються питання виробництва, сертифікації, поширення та використання садивного матеріалу плодових, за сприяння Посольства Королівства Нідерланди в Україні надіслано на експертизу до Нідерландської генеральної інспекційної служби садово-городніх культур Naktuinbouw.


Повернутися
08.10.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...