ЯК ЗБЕРІГАТИ ВИНОГРАД НА ЗИМУ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

Усім хочеться поїсти свіжий виноград в холодну пору року. Але щоб це зробити, важливо знати, як зберігати виноград на зиму в домашніх умовах .

Оскільки ягоди винограду дуже примхливі і вимагають правильно підібраних умов зберігання, важливо дотримуватися правильного температурного режиму, вентиляції приміщення, вологості і світла. Плоди можуть моментально зіпсуватися, якщо порушити будь-яка умову:

    Найкраща температура для зберігання винограду в приміщенні підвального типу — це від 0 до 8 градусів, вона повинна бути однією і тією ж у весь період зберігання.

    В місці зберігання має бути сухо і не бути світла. Вологість не повинна бути більше 70%, також дбають про вентиляцію.

    В місці не допускається цвіль, грибок, комахи та інші запахи. У приміщенні заздалегідь роблять санітарну обробку.

Щоб зберегти виноград, використовують безліч способів. Найголовніші правила опишемо далі:

    Найкраще заготовлювати сорти, що володіють тривалим збереженням. Найкраще пізніх строків дозрівання, у яких товста шкірка і щільна м’якоть.

    Урожай, який надалі планується зберігати, необхідно збирати тільки в суху і теплу сонячну погоду, після сходу роси. В іншому випадку, він просто втратить властивості.

    Збирати слід дуже обережно, оскільки можливе пошкодження. Зрізають виноград за допомогою секатора у самого пагона, притримуючи внизу долонею. Робиться це теж обережно, оскільки можна зняти з ягід наліт воску, він захищає від можливих пошкоджень і гниття. Використовуючи щипці або ножиці, потрібно викинути сухі і гнилі ягоди, і позбутися від незрілих і перестиглих ягід. Потім всі ягоди викласти в скриньки, в які покладений чистий папір, догори ногами, важливо стежити, щоб виноград не вилазив з ящиків більше, ніж на два сантиметри. Поверхня ягід після здійснення упаковки повинна бути, як можна найбільш рівною, без западин.

Підвішуємо

Попередньо відібраний виноград, по одній гілочці вивішують на струнку, її натягують під стелею. Має величезне значення, щоб ягідки не торкалися один до одного і з поверхнями підвалу. На місце, де був зріз, одягають маленьку картоплю або закопують воском. Таким чином, виноград легко зберігати протягом двох місяців.

Ємкість з водою

Зазвичай використовують пляшку. Грона потрібно зрізати з довгою лозою. Ягоди потрібно підвісити, а батіг опустити в пляшку, в яку налита кип’ячена вода. Це не дозволить ягодам пересихати, в них збережеться смак протягом довгого терміну. Тут важливо постійно перевіряти наявність рідини і постійно доливати її. Самі ж пагони необхідно підрізати, щоб не допустити гниття. Щоб рідина не ставала зіпсованою, в неї потрібно додати деревне вугілля.

Зберігаємо виноград за допомогою ящика з деревиною

В основному використовують спеціальні ящики з дірочками для зберігання винограду. У них насипають деревну стружку або солому. Буває, що застосовують корковий порошок, але він коштує чимало грошей. Грони викладають рядами, щоб вони не торкалися. Ящики потрібно добре закрити чорною тканиною і прибрати в темне місце. Під час зберігання необхідно час від часу дивитися на їх зовнішній вигляд. Все перераховане дозволяє зберігати виноград протягом 6 місяців.

Заморожування винограду

Завдяки сучасним технологіям можна зберігати виноград впродовж усієї зими. Виноград потрібно скласти в ящик і пакет гронами, при цьому відокремити ягоди від гілок. Температура для заморозки повинна бути від мінуса 20 до мінуса 24 градусів. Використовуйте тільки стиглі ягоди, які добре промиті і висушені.

Ось і всі секрети, як зберігати виноград. Залишайтеся з нашим сайтом, у нас ще багато цікавого!


Повернутися
22.09.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...