7 СМАЧНИХ СПОСОБІВ ШВИДКО ПОБОРОТИ ОСІННЮ ЗАСТУДУ

Прогулянки осіннім парком, прикрашеним усіма барвами природної палітри – чи не найромантичніші моменти в році. Однак різке зниження температури, пронизливий вітер і холодний затяжний дощ іноді можуть не тільки відбити прагнення осінньої романтики, а й суттєво підкосити здоров’я. Як встояти перед небажаною застудою та якими способами здолати її у найкоротші строки, щоб іще вистачило часу побродити по опалому листю?

Насамперед в осінній період потрібно подбати про зміцнення імунітету. Береженого Бог береже: намагайтеся не контактувати з хворими, частіше мийте руки, одягайтеся по погоді, не забувайте про шапку, шарф і рукавички. А також про всяк випадок носіть із собою складну парасольку. Якщо ж, незважаючи на всі запобіжні заходи, недуга все ж вас атакувала, запам’ятайте  кілька умов, дотримання яких швидко поставить вас на ноги.

1. Ударна доза вітаміну С

З дитинства нам відомо, що вітамін С позитивно впливає на імунітет. Однак він так само ефективно лікує застуди. Включіть в раціон продукти з високим вмістом аскорбінової кислоти: шипшина, обліпиха, болгарський перець, чорна смородина, ківі, гострий перець чилі, брюссельська капуста, броколі, цвітна капуста, апельсини, лимони, червонокачанна капуста, шпинат. І це далеко не повний перелік доступних продуктів, які неодмінно знайдуться у вашому холодильнику.

2. Багато рідини

При перших же проявах хвороби потрібно пити якомога більше рідини – мінімум 5-6 чашок на день. Вона очищає організм, виводить токсини, нормалізує водний баланс в організмі і рятує від зневоднення. Можна пити як звичайну питну воду, так і свіжі соки, компоти, чай, трав’яні відвари. Якщо віддаєте перевагу чаю, то пийте його вприкуску з медом (не додавайте його в чашку – термічний вплив руйнує всі його корисні властивості). Також можна додати в напій імбир – сам чи у парі з медом. Такий природній лікувальний тандем лише прискорить ваше одужання.

3. Природні антибіотики

Включіть у раціон цибулю і часник. Їх регулярне вживання допоможе і попередити хворобу, і швидко встати на ноги, якщо ви все-таки підхопили вірус. Часник, наприклад, є природним антибіотиком широкого спектру дії. Він містить у своєму складі більше 150 корисних речовин, які зміцнюють імунітет і чинять на організм людини антисептичну, протизапальну, тонізуючу дію. Цибуля також не поступається в ефективності: вона знищує в організмі вбиває шкідливі мікроби та насичує його вітаміном С.

4. Більше овочів і фруктів

Під час хвороби організм бере енергію із внутрішніх резервів, які також потрібно поповнювати. Однак у жодному разі не ковбасою. Включіть у раціон більше свіжих овочів і фруктів. У них містяться усі необхідні вітаміни з мінералами, які допоможуть зміцнити і підтримати імунітет. Особливу увагу зверніть на зелені овочі та фрукти – у них багато корисних антиоксидантів.

5. Менше цукру

А от від солодких борошняних та кондитерських виробів під час хвороби краще відмовитися взагалі. Надмірне вживання глюкози створює сприятливі умови для розмноження шкідливих мікробів і бактерій та посилення запальних процесів у організмі. Тому якщо хочете швидко встати з ліжка, їжте лише натуральні солодощі – мед та сушені фрукти.

6. Горішки та сухофрукти

Якщо хвороба взялася за вас «по повній програмі», з ослабленням та високою температурою,  природно зникає апетит і їсти зовсім не хочеться. У цьому немає нічого патологічного – організм черпає і використовує власні резерви. Якщо ж на голодному пайку ви провели вже кілька днів, то виходити з нього варто поступово – почніть зі жменьки горішків та сухофруктів. Ці продукти не тільки мають високу поживну та енергетичну цінність, а й зарядять організм порцією необхідних вітамінів.

7. Курячий бульйон

Ви не повірите, але бульйон, зварений на домашній курці – справді чудодійний засіб від застуди. Ця смачна, поживна і корисна страва не тільки ефективно втамовує відчуття голоду, а й заряджає ослаблений організм необхідною енергією. Крім того, гарячий бульйон покращує роботу травної системи і нормалізує обмін речовин. Щоправда, варто готувати його дієтичним – ретельно зібравши жир та з додаванням мінімуму спецій. Найкраще вживати його просто з кружки – як напій, без картоплі та локшини. Якщо ж вам захочеться більш густенького супчику – це чудова ознака того, що йдете на поправку!


Повернутися
22.09.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.