ЯК ВИЗНАЧИТИ, ЧИ ДОЗРІВ ВИНОГРАД
Іноді у виноградарів спокуса скоріше виставити плоди своїх праць на продаж буває настільки сильною, що вони зрізають грона, не дочекавшись їх повного дозрівання. А деякі роблять так від недосвідченості. Як визначити, чи дозрів ваш урожай?
Фахівці розрізняють два види стиглості: фізіологічну і технічну. Фізіологічна вважається настала, якщо в ягодах сформувалися насіння і вони (ягоди) придбали характерне для даного сорту забарвлення. При цьому кількість цукру в ягодах ще може збільшуватися за рахунок випаровування ними води.
Технічна ж стиглість — та, при якій виноград можна вживати у свіжому вигляді. У багатьох сортів технічна та фізіологічна стиглість настають одночасно. Важливо звертати увагу на такий показник як цукристість: для столових сортів винограду вона повинна бути не менше 12 грамів на 100 кубічних сантиметрів.
При цьому необхідно пам’ятати, що виноград у жодному разі не можна збирати недозрілим. На відміну від яблук або груш він не «влежить», і скільки б ви не зберігали недозрілий виноград, солодше він не стане.
Визначити, чи достиг виноград, можна по ряду ознак.
По-перше — забарвлення ягід. Незрілі ягоди будь-якого сорту будуть зеленими, а в міру дозрівання у білих сортів вони стануть жовто-зеленими або жовтими, а у забарвлених — червоними, синіми або фіолетовими.
Розповість про ступеня зрілості і щільність м’якоті. У недозрілих ягід м’якоть дуже щільна, у стиглих — м’яка. Гребінь грона у недозрілого винограду трав’янистий, у стиглого — дерев’янистий.
Ну а самий надійний, мабуть, спосіб визначення стиглості — спробувати ягоди на смак. Правда є одна тонкість: пробувати потрібно ягоди з нижньої частини грона, оскільки вони дозрівають зверху вниз, і в той час, коли верхні ягоди будуть вже стиглими, нижнім ще потрібно буде час, щоб дійти до кондиції.
Але визначення стиглості за смаком — спосіб досить суб’єктивний, та й різні сорти можуть досить різнитися за ступенем смаку стиглих ягід. Тому важливо також знати сортові особливості винограду як за смаковими характеристиками, так і за термінами дозрівання, і орієнтуватися, насамперед, на ці дані.
← Повернутися