ЯГІДКА КОРИСНА ЗАМОРОЖЕНА: ВАРЕННЯ ПРОВОКУЄ СТАРІННЯ

Зацукровані ягоди не тільки втрачають вітаміни, а й шкодять здоров’ю.

«Те, на що перетворюють прекрасні ягоди та фрукти любителі «зимових вітамінів», можна назвати отрутою сповільненої дії, — каже столичний лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Бо що таке, по суті, варення? Це концентрат глюкози та фруктози. Потрапляючи в організм, ці речовини провокують його «зацукровування».

 Найсумнішим наслідком «зацукровування» є так звана реакція глікації між білками та цукром (або реакція Майяра) та її КПГ (кінцеві продукти глікації) або AGE (Advancedglycationendproducts)».

 Звісно, від ложки варення ще ніхто не вмер, але регулярне, щоденне потрапляння в наш організм солодощів (зокрема, й солодких напоїв), виробів із білого борошна (випічка, білий хліб, печиво) є однією (і дуже суттєвою!) причиною цукрового діабету другого типу, катаракти, втрати зору, судинних захворювань, атеросклерозу, синдрому подразненого кишечника, хвороби Альцгеймера, запалень, інсульту, інфаркту, раку та інших недуг. «Хто б міг подумати — таке солодке зло...

 Але воно, окрім усього, ще й прискорює старіння шкіри, — застерігає лікар. — Тому, якщо не бажаєте мати зморшкувате обличчя —обмежте цукор і солодощі!».

 Вміст AGE у крові є маркером старіння, каже фахівець. На 15-20% рівень AGE залежить від спадковості, а решта — від способу життя, зокрема, харчування.

 Найздоровішим способом заготовки ягід та фруктів є заморожування, переконана пані Скиталінська. На другому місці (за корисністю) іде сушіння. Однак сонячне світло (ультрафіолет), контакт із повітрям (кисень) значно знижують збереження цінних речовин (насамперед, вітаміну С та кольорових пігментів, які під дією світла і повітря руйнуються). Тому сушити фрукти, ягоди й овочі треба правильно: у затіненому та провітрюваному місці.

 Водночас помідори, морква і всі червоно-жовто-оранжеві овочі, які багаті на каротиноїди, люблять термічну обробку, пояснює дієтолог. Тому домашні кетчупи, ікра з баклажанів iз додаванням моркви та помідорів дуже бажані в раціоні.

 «Єдине побажання — уникайте смаження і використання олії, — уточнює фахівець. — По-перше, нагрівання олії шкідливе, бо змінює формулу жиру, по-друге — це вкрай калорійно. Тому баклажани попередньо проваріть (вони рекордсмени iз «всмоктування» олії)».

 Здоровим видом консервації є квашення. Молочні бактерії у квашених продуктах живлять корисні кишечні бактерії й сприяють доброму травленню, зміцнюють імунітет i захищають від діабету другого типу, ожиріння, запалень, хвороби Альцгеймера, Паркінсона, раку і навіть аутизму.

Нездорові консервації — ті, в яких використовують багато оцту, солі та цукру. «Оцет, як і будь-яка кислота, має подразнюючі властивості, тому може спровокувати запалення шлунка, кишечнику, підшлункової залози та інші неприємні наслідки для організму. Для дітей та людей старшого віку така їжа не рекомендується», — застерігає лікар.

 І радить заморожувати літні делікатеси на зиму. «Наповнюйте пакетики ягідками, половинками абрикосів, малиною, ожиною, свіжим шпинатом та іншими кольоровими літніми радощами і відправляйте в морозильну камеру (не забуваючи щодня їсти їх свіжими). Відтак узимку матимете змогу доповнювати ними розмочені вівсяні пластівці, кисломолочні напої, кисломолочний сир, напої та інші страви».


Повернутися
20.09.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.