ДЕСЕРТ — БЕЗ СЛІЗ, АБО ЧОМУ ДИТИНУ НЕ МОЖНА ПОВНІСТЮ ПОЗБАВЛЯТИ СОЛОДОЩІВ

Мабуть, ніхто з таким нетерпінням не очікує свята, як малюк. Особливо дня народження — з його традиційними веселощами, символічним задуванням свічок на яскравому тортикові, подарунками і ласощами.

 Часто в таких випадках перед батьками постає дилема: чим найкраще пригостити свою дитину і її друзів, адже меню для малюків дещо відрізняється від того, що зазвичай споживають дорослі.

 Тож, готуючи святковий стіл, не забувайте основні поради педіатрів: якомога менше жирних і солоних страв, ніяких гострих і пряних наїдків. Дошкільнятам лікарі радять дуже обережно вживати свинину, страви з гуски чи качки — така їжа часто порушує травлення. Ліпше приготувати страви з дієтичних сортів м’яса (курки, індика, телятини) — можна у формі запіканки, а рибу (теж бажано нежирних сортів) — на пару.

 Гарніром можуть бути овочеві рагу, різні страви з картоплі, каші. Скажете, малюк не їстиме в свято звичну їжу? Проявіть трохи фантазії — і стіл «оживе»: виготовте жабенятко або мишку із вареного яйця, спорудіть чоловічка чи будиночок із фруктів та ягід, спечіть пиріг у формі машини.

До речі, як бути з солодощами?

 Адже думка лікарів тут неоднозначна: одні категорично не рекомендують привчати малюків до цих «порожніх калорій і провокаторів карієсу», інші допускають, що можна, але — трохи і не все, що на прилавках крамниць. Магазинних тортів із масляними кремами педіатри однозначно радять уникати. Натомість вважають доцільним зупинити вибір на десертах зі свіжих фруктів — у них є цінні харчові волокна.

 Корисно пригостити дітей сухофруктами та горіхами. Можна у невеликій кількості запропонувати пастилу, зефір чи мармелад. А найкраще — це мамина випічка: яблучна шарлотка, сирний пиріг, пиріжки з фруктами.

 — Особисто я не є фанатичним противником цукерок, — каже голова Асоціації дієтологів України Олег Швець. — Якщо дитину повністю позбавляти солодощів, це може мати психологічні наслідки. Адже ваш малюк спілкується з іншими дітьми, які споживають ласощі й отримують від цього задоволення, і не може збагнути — чому ж його «дискримінують»? Просто уникайте страв, де надмір цукру.

 Якщо у молочному продукті 60% фруктового сиропу — це вже не здорова їжа.

 А щодо свята — тут усе залежить від батьків, переконаний фахівець: «Це питання виховання. Коли дорослі їдять певний продукт, то і дитина його споживатиме. Але якщо мама з татом, аби не завдавати собі клопоту, влаштовують дитині свято у «Макдональдсі» — на мій погляд, це жахливо! Діти бавляться годинами у закритому приміщенні, споживаючи непоживну, а то й шкідливу їжу».

 Зрештою, багато важить особистий приклад. Якщо батьки прагнуть заохотити дітей до здорового харчування, мають і купувати, і готувати їжу разом. Казати: ось у цьому відділі супермаркету ми можемо щось купити раз на місяць, у цьому — тричі на тиждень, і пояснювати — чому. Уникайте тих продуктів, що містять багато солі, насичених жирів і будь-яку кількість трансжирів (так званий гідрогенізований рослинний жир).

 

З напоїв надавайте перевагу домашнім морсам і компотам. Соку, за словами Олега Швеця, дитині краще пити щонайбільше склянку на добу — не має значення, чи це свіжий, чи напій із пакета. «Якщо малюк вип’є дві-три склянки соку, то не з’їсть два яблука. А якщо порівняти цінність яблука і склянки соку — це те саме, що співставити цінність свіжого фрукта і склянки «кока-коли».


Повернутися
20.09.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...