БІЛЬ, ЯКИЙ НЕСИЛА ТЕРПІТИ: ЯКІ ОЗНАКИ СВІДЧАТЬ ПРО КАМІННЯ В НИРКАХ?

Каміння в нирках донедавна докучало здебільшого людям літнього віку.

 Однак проблема молодшає з кожним роком, кажуть лікарі. Причин тому — багато. Питна вода, яка містить надлишок мінеральних солей, часті зневоднення організму, порушення обмінних процесів, дефіцит вітамінів А і Д,  брак ультрафіолету, переважання риби і м’яса в раціоні.

 А також надмірне вживання кислих, гострих і солоних страв.

 Каміння в нирках може виникати через порушення в роботі щитоподібної залози, захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрити, виразкова хвороба, коліти), а також патологічні процеси в сечовивідних шляхах.

 — Каміння в нирках — одна з тих проблем зі здоров’ям, яка виразно нагадує про себе, — каже столичний лікар-уролог Валентин Срібний. — Людина, яка уважна до свого здоров’я, може запідозрити про негаразди на найбільш ранніх стадіях недуги.

 На що важливо звернути увагу? Ознаками того, що у ваших нирках «поселилося» каміння, можуть бути такі стани:

 * Біль у нижній частині живота або в паху. Жінки часто сприймають цей біль за дискомфорт, пов’язаний із місячним циклом. Понад те — каміння в нирках починає заявляти про себе часто саме під час критичних днів. Іноді це звичайний збіг, іноді — природна реакція на фізіологічний процес жіночого організму.

 * Біль у спині — під ребрами. Спершу здається, що це турбує біль у м’язах спини або в хребті. Однак біль посилюється, коли людина лежить — на спині або на боку, і навіть у розслабленому стані біль не минає.

 * Зміни під час сечовипускання. Частішає бажання сходити в туалет. Часом цей дискомфорт людина сприймає за цистит (запалення сечового міхура). Зміни у ко­льорі сечі або специфічний її запах — сигнал, що слід негайно іти до лікаря.

 * Різкий біль під час сечовипускання, який неможливо ігнорувати.

 Чому цей стан небезпечний для здоров’я? Каміння в нирках може блокувати відтік сечі з нирок і провокувати ниркові коліки. Але головна небезпека — не сам біль, який неможливо терпіти. Якщо людина ігнорує цей біль (хоча це практично неможливо), то вже за кілька днів нирка може втратити здатність функціонувати. Тому не ігноруйте жоден зі згаданих симптомів!


Повернутися
20.09.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...