ЯК ПРАВИЛЬНО ЗІБРАТИ І ЗБЕРІГАТИ НАСІННЯ ПОМІДОРІВ

Помідори — це улюблений овоч багатьох наших співвітчизників. Практично жоден город, дачна ділянка не обходиться без цієї культури. Сучасні сорти помідорів налічують більше сотні видів, які відрізняються смаком, кольором, формою і розмірами. Виростити помідори у себе на городі не так вже й складно — ця культура не надто примхлива. Однак, щоб урожай порадував вас якістю і кількістю, необхідно мати добре насіння. Безумовно, його можна купити в магазині. Але якщо ви зберете насіння з помідор самостійно, ви не тільки заощадите кошти, а й виключите ймовірність купити «кота в мішку».

Як вибрати помідори для збору насіння

Вибір помідорів, з яких будуть отримані насіння, дуже важливий. Тому що від цього залежить схожість майбутнього врожаю, розмір і якість плодів. Для вибору насіннєвих помідорів ще заздалегідь потрібно вибрати пару-трійку найсильніших і міцних кущів. Помідори для збору насіння потрібно зривати тільки з нижньої зав’язі. Це пояснюється тим, що найперші помідори (на нижчих зав’язях) цвіли в травні, коли бджоли не були такими активними і не запилювали квітки. Це означає, що ми зриваємо чистий сорт помідора, а не гібрид. До речі, багато дачників, помилково вважають, що, взявши насіння у гібридного помідора, вони отримають такий же плід. Насправді це не так. Взявши насіння у гібрида, можна отримати віддалене нагадування одного з «батьків» схрещування. До того ж, якщо взяти томати з верхніх зав’язей, їх насіння в майбутньому будуть давати дрібні плоди.

Заздалегідь вибрані кущі потрібно оточити турботою і увагою — більш ретельно їх поливати, оберігати від шкідників і хвороб. Якщо вибрати томати для насіння із загальної маси, не знаючи, з якого куща даний помідор, можна «нарватися» на хворий плід, навіть не підозрюючи про це.

З зірваних томатів слід вибрати найкрасивіші екземпляри. Потрібно вибирати помідори середнього розміру, найбільш типової форми для даного сорту. Деякі дачники намагаються отримати насіння з томата незвичайної для свого сорту форми, сподіваючись на те, що майбутній урожай буде аналогічним. Це в корені неправильно. Незвичайна форма томата залежить від зовнішніх умов — кількість сонця, активність поливу. І ніяк не передається через насіння.

Ще кілька слів про плоди, які обираємо для отримання насіння. Існує думка, згідно з якою, для насіння краще брати перестиглі помідори. Це не так. Насіння з перестиглих плодів можуть почати проростати завчасно, ще на етапі їх збору.

Як зібрати насіння з помідор

Отже, «правильні» в усіх відношеннях плоди помідорів зібрані, тепер з них потрібно отримати насіння.

Плоди після збору потрібно залишити на деякий час в теплому місці, щоб вони «дозріли». Трьох-чотирьох днів зазвичай буває достатньо.

Після цього плоди надрізають і випускають всю м’якоть з насінням в чистий посуд.

Ви напевно помічали, що насіння томата покриті склизкою м’якоттю. У цій м’якоті є речовини (інгібітори), які захищають насіння від проростання всередині плоду. Щоб насіння могли зійти, їх необхідно очистити від цієї м’якоті. Зробити це вручну, не пошкодивши насіння, практично нереально. Але від оболонки можна позбутися за допомогою процесу бродіння.

 

Щоб насіння з томатним соком забродили, всю рідину потрібно перелити в банку, накрити її марлею і поставити в тепле місце. Доливати воду не рекомендується, інакше насіння може задихнутися і загинути.

На цьому етапі підготовки насіння дуже важливо не пропустити момент, коли бродіння буде завершено. Якщо насіння вийняти раніше терміну, вони не очиститься від своєї оболонки, а якщо його перетримати, воно може почати проростати прямо в рідині — після цього воно стане непридатним для зберігання. Щоб вибрати потрібний момент, зверніть увагу на саму кашку. Якщо поверхню затягнулася плівкою, з рідини пішли бульбашки, сама рідина трохи стала світлішою, а насіння вже опустилося на дно банки, значить час прийшов — насіння готове.

Вся рідина обережно зливається, щоб не упустити насіння, що осіло на дні. Після цього насіння ретельно промивають водою. Каламутну рідину змінюють доти, поки вона не стане практично прозорою. Можна також промити насіння в ситечку — так набагато зручніше.

Після цього насіння для посадки слід піддати ще одному етапу фільтрації. Все насіння слід поділити на повноцінні і недостиглі. Для цього в склянці води потрібно розчинити половину чайної ложки солі і опустити туди насіння. Ті, що осядуть на дні — хороші і якісні екземпляри, а ті, що спливуть — пустушки, з яких нічого не виросте.

Якщо ви хочете захистити свої майбутні сходи від шкідників і хвороб, насіння можна піддати ще одному етапу обробки. Це допоможе знезаразити насіння від хвороботворних мікроорганізмів. Це можна зробити за допомогою слабкого розчину марганцівки, мідного купоросу або простого господарського мила. Насіння слід замочити на 20-30 хвилин в блідо-рожевому, блакитному або мильному розчині. Після цього їх ретельно промивають.

Нарешті, наше насіння для посадки готове. Тепер потрібно його просушити. Для цього їх розкладають на газеті. Сушиться насіння в жаркому провітрюваному місці. Не забувайте його періодично перемішувати, щоб воно добре висохло.

Цей простий алгоритм дій допоможе вам зібрати найякісніше насіння, які дадуть хороший, добірний урожай.

Як зберігати насіння помідорів

Однак для того, щоб насіння благополучно проросло в грунті, його потрібно вміти зберегти. Для цього висушене на газеті насіння поміщають в паперовий пакет і запечатують. Зберігати насіння томатів потрібно в прохолодному і сухому місці — вони бояться вологи і відразу псуються від неї. Найкраще зберігати паперовий конверт з насінням на дверцятах холодильника — там прохолодно, сухо і темно.

Упаковуючи конверти з насінням, не забувайте їх підписувати. Обов’язково відзначайте сорт зібраного насіння, а також час їх збору. Це особливо актуально, якщо ви вирощуєте різні сорти помідорів. Правильно зібрані насіння можуть прорости навіть через 8-10 років після збору. Однак найкраще не садити насіння, яким більше трьох-чотирьох років. Якщо нинішній рік видався врожайним на помідори, заготовляють насіння про запас, на найближчі кілька років.

У чому перевага самостійного збору насіння

Справа в тому, що насіння, зібрані своїми руками, ретельно фільтруються і відбираються. Якщо зробити все правильно, ви отримаєте самі схожі, живучі і добірні насіння, які гарантовано дадуть хороший результат. У промислових масштабах насіння найчастіше просто збирається і фасується. Купуючи готовий пакетик насіння томата, ви можете отримати насіння, відсоток схожості яких дуже малий. До того ж, плоди можуть виявитися дрібними. Всі ваші зусилля по вирощуванню зведуться нанівець, прикро, чи не так?

Щоб цього не сталося, не полінуйтеся зайнятися збиранням насіння помідорів самостійно. І тоді ви зможете насолодитися смачними, солодкими і соковитими помідорами, які виростили власними руками!


Повернутися
26.08.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...