ЛІКАР ДЛЯ… ПОМІДОР

Серед хвороб томатів однією з найбільш поширених є фітофтороз. Це підступне захворювання відноситься до грибкових, воно може відразу занапастити посадки помідорів, звівши до нуля весь майбутній урожай.

Боротися з фітофторою можна різними способами. Для цього використовують розчин мідного купоросу, бордоську суміш, хлорокис міді та інші препарати, а найдієвішим методом є, звичайно, профілактика. Існують і народні засоби проти фітофторозу. До них можна віднести молочно-йодовий розчин, настоянку часнику, сіна або гнилої соломи. Також городники-любителі нерідко використовують для боротьби з грибком сироватку від кислого молока. Давайте дізнаємося, навіщо обприскувати помідори сироваткою і як правильно це робити.

Молочна сироватка для помідорів

Сироватка утворює на листках томатів тоненьку плівку, яка не дає грибковим мікроорганізмам проникати в тканини рослини і розвиватися там. Цьому сприяють як самі молочнокислі бактерії, так і мікрофлора, яка міститься в цьому продукті. Збудники фітофтори як вогню бояться цих речовин і не чіпатимуть рослину, що перебуває під «молочним» захистом. Однак такий захист недовговічний, тому обприскувати томати молочною сироваткою вам доведеться досить часто.

Новачки нерідко цікавляться, скільки разів слід бризкати сироваткою помідори, як часто це необхідно робити. Виявляється, робити це можна хоч кожен день — чим частіше, тим краще і ефективніше буде боротьба з грибком на томатах. Деякі городники дотримуються схеми — роблять такі обприскування раз в 10 днів. Починати проводити такі процедури слід з липня, коли ризик грибкових захворювань зростає. При цьому важливо не допустити потрапляння збудників хвороби всередину плода.

Майте на увазі, що сироватку необхідно розбавити водою, щоб отримати робочий розчин. Робиться це звичайно в пропорції 1: 1, а вода для обприскувань береться чиста, м’яка, кімнатної температури або трохи холодніше. Саму ж сироватку отримують від зіпсованого молока або несвіжого кефіру. Обробляти рослини можна зі звичайного розпилювача або спеціального садового обприскувача.

Для кращого ефекту можна додавати в звичайний розчин домашньої сироватки препарат Фітоспорін. Це допоможе помідорам в боротьбі з хворобами і продовжить їх плодоношення.

Захист від фітофтори цілком можна поєднувати з підживленням. Для цього суміш для обприскування готується трохи інакше. До її складу повинні входити: 10 л води, 2 л сироватки, 10 крапель йоду і пару столових ложок деревної золи. Такий склад використовується для позакореневого підживлення і допомагає рослинам бути здоровими і міцними, збагачуючи їх корисними мікроелементами, необхідними для нормальної життєдіяльності. Не любить фітофтора і луги, яка присутня в деревній золі — це ще одна перевага даного виду обробки.

Йод можна додавати не тільки в сироватку, а й в звичайне кисле молоко, що дасть той же ефект.

Розведений у воді йод можна використовувати, навіть якщо томати вже захворіли — в цьому випадку потрібно розвести 10 мл 5%-го йоду в 10 л води і обприскати рослину двічі протягом 3 днів.

Кожен день обприскувати помідори сироваткою, звичайно, дуже складно — а чи можна уникнути цієї нудної одноманітної роботи? Можна, і ось як. Оскільки обприскування проводяться для лікування і профілактики фітофторозу томатів, то краще спочатку купувати розсаду або насіння рослин, стійких до грибкових захворювань. Тоді і не доведеться витрачати багато часу на обробку посадок.


Повернутися
30.07.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...