ЗАЛІЩИКИ ВІДЗНАЧИЛИ ЮВІЛЕЙ ГРАНДІОЗНИМ ФЕСТИВАЛЕМ

Заліщики-Фест –святкували фест!

16-17 липня наймальовничіший куточок Тернопілля – Заліщики  відзначили 250-у річницю надання магдебурзького права. З цієї нагоди у місті відбувся дводенний фестиваль «Заліщики-Фест».

Ключовим елементом свята стала ярмарка. Адже магдебурзьке право, надане Заліщикам в 1766 році польським королем Станіславом ІІ Августом Понятовським, давало місту привілей – 4 рази на рік влаштовувати ярмарки й торги. І через 250 років організаторам свята вдалося відтворити колорит та унікальний дух тогочасного ярмарку – від сивої давнини і до сучасності, пише «Вільне життя».

Програма фестивалю вразила своєю різноманітністю: виставка кераміки, різьба двометрової скульптури, обробка шкіри та інших традиційних ремесел, запуск ракет та показові виступи з картингу, тренінг з надання невідкладної медичної допомоги, караоке, розваги в парку атракціонів. Кожен охочий міг взяти майстер-клас у відомого гончаря, різьбяра, майстрів з вишивання, писанкарства, витинанки, з виготовлення ляльки-мотанки тощо, котрі представили вироби на всі смаки.

Перший день фестивалю розпочали з квесту «Пізнай наше місто»: вулицями Заліщик навипередки мчали школярі, вітаючи мешканців зі святом та виконуючи цікаві завдання гри. Потім до свята приєдналися наймолодші учасники, разом зі своїми батьками вони взяли участь в дитячому велозаїзді та конкурсі малюнків на асфальті.

Те, що заліщани люблять спорт, довели учасники козацьких забав, дорослого велозаїзду. Неабияку вправність рухів, точність виконання бойових прийомів з фрі-файту продемонстрував тернопільський клуб «Характерник». Гості свята також мали чудову нагоду стати свідками народження нової сім’ї, адже під час фестивалю відбувалася виїзна церемонія справжнього весілля.

Любителів слова та мистецтва чекала книжкова ярмарка, виставка «Заліщики у книгах» від районної бібліотеки, фотовиставка «Заліщики: погляд крізь роки». Два дні на фестивалі діяв літературний майданчик, де поетичні присвяти місту складали заліщицькі поети, частинку любові до свого краю привезли з собою запрошені поети з Хмельниччини, Вінничини, Кам’янця-Подільського, Чернівців.

Увечері сцену запалювали рок-гурти: енергійні та запальні чернівчани «Superkeks», вибухові «Crosroads» з Калуша, музичне вітання з Тернополя передали «Лос-Колорадос», Львів представили  гурти: «Оратанія» та улюбленці публіки – «Шосте чуття». Танцювальними ритмами запам’ятався «Медовий полин» з Борщова. Родзинкою свята став виступ відомого українського гурту «Kozak System» з Києва,  пісні якого не залишили байдужим нікого.

Наступного дня виступали гурти «Периферія» – з міста-сісіда Чорткова, молоді, але амбітні «Монополія» і «Пестициди» з Чернівців. Вирішальні акорди лунали з гітар запального львівського гурту «Фіолет».

Учасники фестивалю дізналися більше про історію міста та його околиці завдяки організованим екскурсіям в урочище Червоне, с. Хрещатик, а любителі екстриму захоплювалися краєвидами Дністровського каньйону під час сплавів по річці Дністер. У своїх відгуках гості міста називають Заліщики – таким собі, українським центром релаксації та медитації. Відзначаючи, що так натхненно й гарно як тут, не почувалися в жодному іншому куточку України, принаймні з тих, де вже були.

 Вхід на фестиваль був безкоштовним. На території парку, де відбувалися святкування, відвідувачам створили всі умови для комфортного перебування, передбачили місця для наметового містечка.

«Заліщики-Фест» – ще дуже молодий фестиваль, який має всі шанси увійти до когорти популярних фестивальних традицій України. Це фестиваль зі своєю філософією та особливою місією. Він покликаний об’єднати людей різного віку навколо однієї ідеї – збереження самобутніх українських традицій та популяризації туристичної привабливості Заліщик серед широкого загалу.

Організатор заходу – Заліщицька міська рада — має намір зробити це самобутнє дійство традиційним атрибутом літа в Заліщиках й проводити захід щороку в треті вихідні липня. Це унікальна подія, здатна об’єднати красу Дністровського каньйону, неповторну атмосферу славетного міста, мистецтво та музику під зоряним заліщицьким небом.


Повернутися
30.07.2016
Категорія: Культура
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...