СОНЦЕ? ГРІЙТЕСЯ З РОЗУМОМ...

Доки триває літо і тепла, комфортна погода, думати про зимовий холод і надокучливі сезонні недуги не хочеться. Однак саме зараз найкраще по­дбати про те, щоб із настанням холодів менше вчащати до лікарів та аптек. Як попередити застудні захворювання? Як підвищити опірність організму несприятливим впливам довкілля? На думку лікарів, окрім збалансованого харчування, оптимальних режимів праці та відпочинку, відмови від цигарок і алкоголю, дуже важливо займатися загартуванням. Ці нескладні процедури є невичерпним джерелом здоров’я для людей будь-якого віку і можуть так зміцнити організм, що ви забудете про нежить, ангіну й запалення легенів узимку. Навіть люди, котрим протипоказані заняття фізичними вправами через стан здоров’я, можуть з користю для себе загартовуватись.

 Однак у цій справі, як і в заняттях фізичними вправами, за тиждень чи навіть за рік неможливо «заробити» індульгенцію здоров’я на все життя. Тож, беручись за процедури, слід враховувати такі принципи: поступовість (плавне збільшення загартувального чинника), регулярність (важливо що­дня дотримуватися заданого режиму), індивідуальність (слід враховувати особливості людини: вік, стать, стан здоров’я). Людям старшого віку краще з цього приводу проконсультуватися з лікарем.

 Найчастіше загартування проводять вранці після гімнастики. Це не означає, що у вечірній час воно некорисне. Однак безпосередньо перед сном холодні процедури недоцільні, оскільки збуджують центральну нервову систему, тоді як по­трібне загальне розслаблення організму.

Холодна вода «палить» жири

Природні стихії — повітря, вода і сонце — найдієвіші засоби загартування, їхні цілющі властивості відомі людям з давніх-давен.

 Повітряні ванни посильні людям різного віку і стану здоров’я будь-якої пори року. Вони покращують обмінні функції організму, зміцнюють судини і нерви шкіри, стимулюють діяльність мозку та роботу серця, підвищують загальний тонус. Починають загартування при температурі повітря плюс 20°С, а зі збільшенням адаптації організму знижують її до 8-10°С. Тривалість процедури від кількох хвилин на початку до 1-2 годин у подальшому.

 Водні процедури. Холодну воду цілком заслужено називають «королевою здоров’я». Її загартувальна дія на організм найсильніша. Холодна вода викликає рефлекторне скорочення судин шкіри (а в них міститься третина всієї крові людини). За рахунок цього частина периферійної крові переміщується до внутрішніх органів і мозку, несучи з собою додаткові поживні речовини і кисень.

 Після короткочасного звуження судин настає друга фаза реакції — їх розширення. Це викликає почервоніння шкіри і супроводжується приємним відчуттям тепла, бадьорості та м’язової активності. Звуження, а потім розширення кров’яних судин — своєрідна гімнастика для серцево-судинної системи, яка сприяє інтенсивному кровообігу.

 Загартування водою вдосконалює апарат терморегуляції. Внаслідок цього температура тіла при несприятливому стані довкілля залишається в оптимальних межах, а захисні сили організму завжди перебувають у «бойовому стані».

 Загартування водою — це обтирання, обливання або душ, контрастний душ і купання. Перед процедурою шкіра не повинна бути холодною. Бажано розігріти тіло фізичними вправами або розтиранням, але не доводити до спітніння.

 Обтирання вологим рушником — один з найпростіших засобів загартування. Після нього розітріть тіло жорстким сухим рушником до почервоніння і приємного відчуття тепла. Звикнувши до обтирання, переходьте до обливання або холодного душу.

 Обливання або холодний душ мають сильніший загартувальний ефект. Розпочинайте водою, близькою до температури тіла — 34-36°С. Потім температуру води знижуйте впродовж 2-3 місяців до 10-12°С.

 Контрастний душ інтенсивно тренує механізм терморегуляції, підвищує тонус нервової системи, покращує кровообіг. Тривалість перебування під холодним душем від 3-5 до 15-20 секунд, під теплим — у 1,5-2 рази більша, ніж під холодним. Загальний час процедури від 2-3 до 10-12 хвилин. Завершуйте процедуру холодним душем, після чого розітріться махровим рушником.

 Купання у відкритих водоймах — не менш дієвий засіб загартування. Розпочніть влітку і систематично (не рідше 3 разів на тиждень) продовжуйте купання до глибокої осені. Під час купання слід енергійно рухатися, а найкраще — плавати, тоді вода «масує» тіло. Після купання ретельно витирайте голову, а тіло розітріть рушником до виникнення відчуття тепла, яке немов розливається по тілу. Після трьох років загартування можете спробувати купання взимку в ополонці.

 Холодну воду використовують і як засіб проти зайвої ваги. У ній можна «спалювати» надлишки жирів. Відомо, приміром, що за 15 хвилин купання у двадцятиградусній воді додатково виділяється 100 кілокалорій. Але вдаватися до такого сильнодіючого засобу, щоб схуднути, можна, лише порадившись із лікарем.

Замість пігулок — сонце і вода

Сонячні ванни стимулюють обмінні процеси, зміцнюють нервову систему, підвищують стійкість до інфекцій. Під впливом ультрафіолетових променів у шкірі утворюється вітамін Д, який зупиняє розвиток рахіту, зміцнює кістки. Сонячні ванни прискорюють загоювання ран. Проте слід пам’ятати, що сонце з фактору оздоровлення може легко перетворитися на засіб негативного впливу на здоров’я.

 Сонячні ванни найкраще приймати вранці або під вечір (особливо влітку), коли менший потік інфрачервоних променів, які можуть викликати опіки. Людям із підвищеною чутливістю до сонця рекомендується розпочинати з сонячних ванн у тіні. Тут вас знайдуть розсіяні й відбиті промені. Після того, як організм адаптується, поєднуйте 3—5-хвилинне перебування на лагідному сонці з відпочинком у тіні. Збільшуючи перебування на сонці на 3-5 хвилин, можна довести його до 1-2 годин. Більше часу «грітися» під промінням недоцільно. Гонитва за засмагою обернетьсяголовними болями, в’ялістю, поганим настроєм та опіками.

 До речі, приклад надзвичайної загартованості організму продемонструвала 30-річна американка Лінн Кокс. У серпні 1987 року вона здійснила заплив Миру від острова Малий Діомед у США до острова Ратманова (Росія) у крижаній воді Берінгової протоки з температурою лише +7°С у звичайному купальнику і шапочці. Лінн Кокс перебувала в воді 2 години 5 хвилин. Досить сказати, що для незагартованої людини плавання в такій воді понад 10 хвилин — смертельне.


Повернутися
17.07.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...