ІЗ САПКОЮ – НА МАРС?
Голландським ученим вдалося виростити перший врожай овочів на ґрунті, що ідентичний марсіанському. Цей експеримент показав, що на червоній планеті цілком реально хазяйнувати. Тоді вимирання від голоду людству не загрожуватиме. Звісно, до копання картоплі зі скафандром на голові ще далеченько, але початок уже покладений. Наразі були вирощені помідори, зелений горошок і ще десять сільськогосподарських культур. Урожай на «марсіанському» ґрунті та на звичайному майже не відрізнявся. Навіть на сусідських городах бувають різні результати, що вже казати про різні планети!
Отже, перші харчі вже виросли – невже скоро на Марс літатимуть бабусі із саджанцями та сапками? Звісно, ні. Досліди лише теоретичні, та й інші умови – температура, вологість, освітлення – не були враховані. До того ж, поки що неясно, чи придатні овочі з Марсу для споживання.
– Марсіанський ґрунт містить важкі метали, такі як свинець, ртуть і миш’як, а також багато заліза, – пояснює автор дослідження Вейгер Вамелінк з Вагенінгенського університету. – Ці компоненти можуть зробити врожай отруйним.
Цікаво, що аналогічні досліди з імітатором місячного ґрунту не такі успішні: врожай був удвічі менший.
← Повернутися