ЗАМІСТЬ ЦУКЕРОК — ШОВКОВИЦЯ

Шовковиця – дивовижна ягода. На Сході це дерево вважають священним, а її плоди — природною цукеркою. Хто з нас у дитинстві не наїдався цією смакотою, забруднивши руки й обличчя! Сезон цієї напрочуд солодкої і корисної ягоди в самому розпалі. Але часу їй відведено, на жаль, дуже мало. Плоди шовковиці швидко достигають і відразу ж опадають.  Тож ми розповімо вам, як же зберегти на зиму цей солодкий шматочок літа.

Найкращою вважається темно-вишнева і біла шовковиця. Інші сорти тутовника (друга назва цього дерева) — рожева, червона — не такі солодкі, але і вони містять чимало вітамінів. Тому у сезон наїдатися шовковицею дійсно потрібно. Багатющий набір вітамінів, який міститься в цій улюбленій дітьми ягоді, не просто підвищує вміст мікроелементів в організмі, а й сприяє зміцненню імунітету. Ці ягоди оберігають людський зір, нирки, лікують серце, легені й бронхи. Соком шовковиці з його протизапальною дією можна вберегтися від застуд і сезонних інфекцій, а також це один із кращих відхаркувальних засобів при кашлі.

Чимало господинь, аби зберегти і потім використати усі ці поживні та лікувальні властивості шовковиці, навчилися заготовляти ягоди на зиму. Їх сушать, роблять відвари та настоянки з плодів тутовника, а також смачні десерти, які, до речі, не потребують багато цукру, бо це ж найсолодша ягода! Плоди шовковиці використовують також для приготування десертів, пирогів, компотів, киселів, пастили, шербету, начинок для вареників, пиріжків. Її також використовують як сировину для приготування алкогольних напоїв.

1. Варення з шовковиці

Інгредієнти: 1 кг ягід шовковиці, 1,2 кг цукру, 400 г води,  2-3 г лимонної кислоти.

Приготування. Ягоди помити і зачекати, поки стече вода. Засипати шовковицю в емальовану посудину і залити гарячим цукровим сиропом (цукор при температурі 80°С розчиняють у воді). Варення варити на слабкому вогні 5 хвилин і охолодити до 20-25 °С. Другий раз варити 8-10 хвилин і знову охолодити. Втретє потрібно варити уже з додаванням лимонної кислоти. Готове кипляче варення розлити у нагріті сухі банки, накрити прокип’яченими кришками і закатати. Банки перевернути і дати охолонути.

2. Пастила — смачна та корисна заміна цукерок

Пастила (франц. Pastille, італ. Pastiglia) – солодощі, виготовлені  з пюре фруктів або ягід.

Інгредієнти: 1 кг шовковиці, 1 скл. цукру.

Приготування. Ягоди шовковиці перетерти через сито, додати цукор і варити 30 хв. Маса має виваритися і стати тягучою. Потім її викласти на пергаментний папір і сушити з обох сторін (в духовці, на сонці чи в електросушці).  Готову пастилу або легенько скручують у трубочку, або нарізають шматочками і зберігають у картонній коробці.

3. Мармелад із шовковиці по-англійськи

Інгредієнти: 1 кг шовковиці, 200 г цукру, 200 мл води, 5 г лимонної кислоти, 25 г желатину.

Приготування. У шовковичного мармеладу виходить приємний кисло-солодкий смак. Його готують з білої, рожевої та чорної шовковиці. Єдина вимога до ягід – повна стиглість.

 

Вимиті і перебрані ягоди пересипати цукром. Потім масу збити блендером. Додати 100 мл води, інші 100 мл призначені для розчинення желатину. Каструлю з шовковично-цукровою масою поставити на вогонь і кип’ятити 30 хвилин, вона повинна загуснути і потемніти. Значна частина рідини випарується. Желатин розчинити у гарячій кип’яченій воді, розмішати до повної однорідності. Рідкий розчин желатину вилити у гарячий мармелад, вимкнувши перед цим вогонь. Після додавання желатину мармелад більше не кип’ятити, а відразу розлити у стерилізовані банки. Коли желатин вливають у мармелад, то потрібно постійно помішувати масу дерев’яною ложкою. Мармелад зазвичай розливають у маленькі банки, щоб він вийшов густим і тугим. Семе у такому вигляді його найкраще намазувати на тости поверх тонкого шару вершкового масла.

4. Молочний напій з шовковицею

Інгредієнти: 200 г шовковиці, 300 г нежирного молока, цукор — за смаком.

Приготування. Перебрати шовковицю, помити, видалити плодоніжки, подрібнити плоди блендером до стану однорідної кашки. Залити холодним молоком, додати цукор і збити усе до появи піни. Розлити у келихи.

5. Настоянка з шовковиці

Інгредієнт: 500 г шовковиці, 750 г спирту, 750 г холодної кип’яченої води, 1-1,5 ст. цукру.

Приготування. Шовковицю ретельно промити. У банку з закруткою засипати шовковицю, до неї додати цукор. Туди ж влити спирт і воду. Перемішати ложкою і закрити банку. Настоювати в теплому місці 2-3 тижні. Перед подачею готову наливку з шовковиці охолодити.

Народна вірменська легенда каже, що великий полководець Олександр Македонський дійшов аж до Індії лише тому, що частувався напоями на основі шовковиці. Якщо хочете теж мати таку ж велич, силу та здоров’я, — поласуйте і ви солодкою ягодою, яка зарядить вас енергією, наповнить силами і дасть міцну базу для майбутніх подвигів.


Повернутися
10.07.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…