УКРАЇНЕЦЬ ВИРОЩУЄ МІСКАНТУС НА ПРИСАДИБНІЙ ДІЛЯНЦІ І ЕКОНОМИТЬ ГАЗ

  Микола Кікоть опалює власний будинок міскантусом (американський очерет, або, по-іншому — слонова трава), який вирощує на присадибній ділянці.

Врожайність енергетичної культури - майже 30 тонн з гектара – дозволила раціоналізатору відмовитись від використання дров та вугілля, передає Експрес online.

"Три роки тому на грядці площею 25 сотих, де вирощував городину, посіяв американський очерет або, як його ще називають, слонову траву, - говорить Микола Кікоть, - Тоді всі сміялися з мене, мовляв, з глузду з'їхав, а тепер заздрять, бо мій "газ" росте у полі».

На енергетичній плантації можна збирати урожай протягом 25 років. «Раз посіяв - і ніякого клопоту, - розповідає газда. - Взимку гігантську траву, яка виростає протягом одного сезону до чотирьох метрів заввишки, скошую, а навесні вона знову відростає».

З американським очеретом Микола Кікоть не відчуває стрімкого підвищення тарифів на енергоресурси. «Врожай гігантської трави з одного гектара забезпечує ту ж саму кількість тепла, яке утворюється при спалюванні 15-22 тис. кубічних метрів газу, - наголошує раціоналізатор. – Не розумію, чому в Україні досі масово не вирощують міскантус: і вільної землі – вдосталь, і клопоту – небагато. Ці екзотичні рослини можуть підмерзнути лише під час першої зимівлі, а потім легко витримують навіть двадцятиградусні морози".

Одне зі своїх господарських приміщень Микола перетворив на склад для палива. Ні, тут немає ні дров, ні вугілля -- лише очерет, подрібнений на саморобній установці.
    "Спочатку хотів переробляти біомасу на пелети, - пояснює газда. – А потім зрозумів, що не варто марнувати час і гроші, порубав чи подрібнив - і в котел".

При цьому слонова трава зменшує рівень токсичних речовин та підвищує родючість землі, запевняє Микола Кікоть.

    «По-перше, міскантус має здатність очищати грунти від пестицидів та радіонуклідів, - пояснює газда. - А по-друге, за 25 років вирощування на одному місці накопичується до 20 тонн підземної біомаси. Тобто органічного добрива".

Микола Кікоть чотири роки тому відчув, що газ для опалення будинку - ризикований варіант і почав вирощувати американський очерет. «Дехто із земляків затято копав траншеї, щоб під'єднатися до централізованої мережі, платив великі гроші, … щоб опинитися у тарифній кабалі, - говорить газда. - А я тепер не переймаюся ні газом, ні вугіллям, ні дровами - міскантусу на грядці вистачить не тільки моїй сім'ї, а й сім'ям моїх дітей".


Повернутися
29.06.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...