ЧАСНИКОВІ СТРІЛКИ – НА СКОВОРІДКУ Й У БАНКУ
Як тільки на часнику “вистрелили» стрілки, добрі господарі квапляться скоріше їх прибрати. По-перше, ми як сумлінні городники припиняємо відтягування корисних речовин від голівок, по-друге, боїмося прогавити молочну спілість самих стрілок. Їхній «молодий вік» скороминущий, стрілки швидко застарівають, а ми дуже любимо готувати з них різні страви.
До речі, виламування стрілок потрібно проводити дуже обережно, не висмикувати їх, а обламувати, інакше провокується раннє всихання часнику. Кілька стрілок варто залишити як орієнтир готовності часнику до збирання – коли повітряна бульбочка розкриється – пора збирати врожай.
Омлет
Узяти чималий пучок стрілок, відрізати бульбочки, порізати частинками приблизно по 3-5 см, викласти на розігріту сковорідку з олією й підсмажити, доки втратиться колір, зменшити вогонь і протушкувати під кришкою майже до готовності. Яйця збити з молоком чи сметаною, як зазвичай для омлету. Залити стрілки, накрити кришкою й готувати до легкого ступеня загустіння, потримати під кришкою ще кілька хвилин.
Мариновані стрілки
Для маринаду: 2 л води, по 100 г цукруй солі, 2 ст. ложки оцту, на 1 л банку по 2 горошинки духмяного перцю, 1 лавровий лист, 1 гвоздика
Стрілки помити, відрізати верхівку, розрізати завдовжки 10 см. Зварити маринад: у воду всипати сіль і цукор, розмішати й прокип’ятити 2-3 хвилини, потім влити оцет. Пробланшувати стрілки в окропі 2-3 хв., чергуючи з опусканням у холодну воду. Щільно викласти в стерилізовані банки, залити киплячим маринадом, простерилізувати 5 хв. і законсервувати.
По-корейськи
Часникові стрілки, 2-3 зубки часнику, 1 ч. л. яблучного оцту, 0,5 ч. л. цукру, кілька лаврових листків, 1 ст. л. приправи для корейської моркви, соєвий соус або сіль, оливкова олія
Стрілки нарізати завдовжки 5-6 см, викласти на розігріту з олією сковороду й обсмажити до м’якості. Додати цукор, подрібнене лаврове листя, приправу для корейської моркви, оцет, соєвий соус чи сіль за смаком (обережно, щоб не пересолити!). Отриману масу підігріти до загущення соусу. Остудити й додати потертий чи пропущений крізь прес часник. За кілька годин можна споживати, тримати в холодильнику в щільно закритій тарі.
До морозильника
Стрілки добре заморожувати порційно й використовувати для приготування овочевих рагу, начинок у випічці, салатах. Ще вони добре смакують перемеленими й розтертими з вершковим маслом.
← Повернутися