«КОЛОРАДИ» НЕ ПРОЙДУТЬ

Як позбутися колорадського жука

Сьогодні дачники та мешканці приватного сектору вже пробують перші картоплинки з нового врожаю. А бувалі городники збирають повноцінні врожаї картоплі ранніх сортів. Але розслаблятися рано, зараз найсприятливіший час для розквіту всіх картопляних шкідників і хвороб. Якщо вчасно не вжити заходів, можна втратити урожай.

Найбільш злісним шкідником картоплі був і, на жаль, залишається колорадський жук. Для України це карантинний шкідник, тому природних ворогів, на превеликий жаль, у нього немає. Саме страшне в колорадському жуку — життєстійкість, ненажерливість і плодючість.

Зимує він в грунті, закопуючись на глибину до 60 см, — там йому ніякі морози не страшні. Навесні, коли грунт в місцях зимівлі прогріється до +15 градусів, жуки виповзають і самки починають активно відкладати яйця на нижні сторони листя картоплі. Окремі найбільш плодовиті «дами» примудряються відкласти понад дві тисячі (!) яєць. З кожного яйця вилуплюється личинка, і близько місяця вона жирує на картоплинні, залишаючи лише жилки. У підсумку кущ картоплі, позбавлений листя, втрачає здатність до фотосинтезу. Втрата половини листя призведе до зниження врожаю в 2-3 рази, а після поїдання всього листя урожай скорочується в 10 разів! Якщо ви виявите такий об’їдений кущ — відразу викопуйте, картопляний кущ що залишився, більше рости не зможе, а дозрілі бульби згниють.

Цього року нам пощастило з колорадським жуком, вірніше — з його відсутністю. Ранні морози минулої осені при відсутності сніжного покриву «загнали» жука глибоко в землю. А навесні погода була не спекотна, та й літо прохолодне. У підсумку грунт прогрівався повільно, і шкідник виповз на волю досить пізно. Тому в цьому сезоні жук розмножиться не в 3-4 поколіннях, як у спекотні роки, а, будемо сподіватися, в 1-2.

Найефективніший спосіб боротьби з колорадським жуком — обприскування дозволеними отрутохімікатами з періодичністю в два тижні. Але за 20 днів до викопування бульб всі обробки треба припинити. Однак такі методи вітають далеко не всі городники. Тому нагадуємо вам старий перевірений спосіб. На картопляному полі залиште нарізану картоплю та очистки, просочивши їх заздалегідь отрутою. Велика частина жуків попадеться на цю обманку. Зберіть картопля з жуками і спаліть.

Однак найбільш ефективним і абсолютно екологічно безпечним залишається найпростіший спосіб, доступний кожному, — збір жуків вручну. Якщо угіддя у вас невеликі, то потратьте в день 5-10 хвилин, щоб змахнути жуків у відро, а потім відправити їх знову ж таки в багаття. І все. А для тих хто тримає птицю на домашньому обійсті – колорадські жуки – джерело безкоштовного білка. Для прикладу, цесарки та перепілки з радістю поїдають личинок колорадських жуків.


Повернутися
16.06.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...