ВІДПОЧИНОК’2016 В УКРАЇНІ: КУДИ ПОДАТИСЯ?

Буквально декілька днів відділяють нас від справжнього літа, безтурботного відпочинку та сезонів відпусток. Подумки ми вже всі прохолоджуємося на морському узбережжі, а в реальності ще не визначилися, як проведемо заслужені канікули. Звичайно, з нинішнім курсом долара  дозволити собі поїздку закордон можуть не всі… Тож ті, кому «забугор’я» не по зубах, роззираються довкола у пошуках туристичних принад Батьківщини-неньки. Благо, їх у нас вистачає. Як і тих, котрі замість  палючого «заморського» сонця і «кусючих» цін віддають перевагу помірно теплому літу, цілющому чистому повітрю і «духу Вітчизни», який, як відомо, «солодкий та приємний»... Подорожувати по своїй країні набагато простіше. Але і тут різні міста – для різного гаманця. Поїхали на море:  куди та за скільки? Все залежить лише від ваших уподобань, гаманця і наявності вільного часу.
Одеса: «українська Пальміра»

— Одеса – найперша асоціація з морським відпочинком в Україні, — каже  «НОВІЙ Тернопільській» директор турфірми “Галінтур” Сергій Васільєв. — Тому нашу «віртуальну» мандрівку морями    розпочнемо саме з неї…

«Шоб я так жив», — побувавши у «перлині біля моря», «столиці українського гумору» — ну, словом, ви зрозуміли — в Одесі — і самі незчуєтеся, як на «коронну» місцеву  говірку перейдете… Бо ж є від чого. Найколоритніше місто України — Одеса-мама — південна Пальміра! Навіть — другий Вавілон! Адже в Одесі мешкають представники 127 національностей. Оце так венігрет!Але це так, до слова. Одеса — це…  Замки, собори, палаци, базари, фортеці, люди. Море, лимани, степ. Виноробство, рибальство. О! Є навіть своя Венеція. Хоча зараз ми не про неї…

Як на мене, то Одесу зайвий раз представляти не потрібно. Як казав класик, "Одеса і сама може за себе сказати пару слів".  Вона уся пронизана позитивною атмосферою, історичними вуличками, загадковою архітектурою та духом Чорного моря. Сюди варто їхати на відпочинок, якщо ви любите шалений темп життя, комфорт та безкінечні прогулянки по місту. Інфраструктура Одеси вражає та має все необхідне для повноцінного відпочинку: готелі, ресторани, парки розваг, екскурсійні маршрути, дискотеки, аквапарки та багато інших видів дозвілля.

Незалежно від того, де я проводжу свої літні вакації, каже Сергій Васильєв, я завжди «викроюю» кілька днів, аби разом з сімє’ю поїхати в Одесу — це місто, яке можна заново відкривати для себе до безконечності… Поїхати в Одесу варто з багатьох причин. Аби погуляти містом, побачити найцікавіші куточки міста, дізнатись його історію. Цікавинок в Одесі хоч відбавляй.

Якщо ви ще не були в Одесі, то обов’язково навідайтесь на ринок «Привоз», погуляйте по колоритній Дерибасівській та Приморському бульвару, посидьте на відомому дванадцятому стільці, порахуйте усі сходинки на знаменитій Потьомкінці, провідайте Оперний, загляньте на тещин міст та пориньте в теплі обійми морських хвиль. Для повноти вражень можна спуститися під землю – в знамениті Одеські катакомби, які протягнули свої похмурі щупальця на 2,5 тисячі кілометрів. Групова автобусно-пішохідна екскурсія у найбільш загадкові, складні й заплутані рукотворні печери в світі обійдеться у 180 грн за дорослого і 100 грн. за дитину до 12 років.

  Але, звичайно ж, головна принада Одеси — море. У місті можна знайти різноманітні пляжі: як із галькою, так і з піском. Для молоді підійде Аркадія з шикарними нічними клубами. Для більш спокійного відпочинку – Відрада і Ланжерон, поруч з яким знаходиться дельфінарій «Немо». Вхід до одеського дельфінарію «Немо» коштує від 100 гривень. Крім перегляду вистав, там можна сфотографуватись  чи й поплавати з дельфінами (2500 грн за 10 хв, або ж 600 за одне коло в басейні).

 У місті чимало хостелів та готелів на будь-який смак, гаманець та ризик. Квартири подобово стартують від 200 грн. В сезон – дорожче.За добу готельного проживання зі сніданком у Одесі можна витратити на двох від 300-400 гривень. Тільки не забувайте, що ціни – річ мінлива і у так званий «високий сезон» мають схильність зростати.

  Освоївшись в готелі, наплававшись в морі і трохи підзолотившись на сонечку, можна податися «себе показати, людей подивитись». Екскурсії — окремий пункт «розважальної програми». Якщо відпочинок в Україні ви уявляли собі як «овочеву відпустку» — їси, купаєшся, засмагаєш,  чим не існування ледачого овоча, то… дуже помилялися.  відпочиваючи виключно з наміром стати кумиром всіх ледарів — напхати живіт їжею та напоями, а потім гріти це ж пузце на пляжі, ви багато що втрачаєте. Не ставайте заручниками зручного готельного сервісу, а хутчіше збирайтеся на екскурсію!Білгород-Дністровський (80 кілометрів від Одеси), Коблево (50 км. ), «українська венеція» Вилково (220 км.) та інші цікаві місцини чекають на вас. У Білгороді знаходиться відома Аккерманська фортеця, що несе в собі історію 12–15 століть (дорослий квиток у фортецю – 40 грн).

 Ви не пробачите собі, якщо будучи у Білгороді не заїдете і до села Шабо (за 8 км), де знаходиться однойменний винний завод та  Центр культури вина, що об’єднує діюче виробництво, стародавні винні підвали, експозиції сучасного мистецтва, також музей вина та виноробства, ну і, звичайно, дегустаційний зал. Екскурсія з дегустацією 180 грн, без – 130.

Їхати в Одесу-маму найліпше потягом. Можна стартувати у п’ятницю ввечері, а суботу зранку вже бути в "перлині біля моря". Тим більше, що з Тернополя туди курсує аж чотири потяги, і, як запевнили у довідковому бюро вокзалу, квитки навіть на кінець червня ще є. Вартість плацкарти з Тернополя - від 143 грн, купе - приблизно 220-300 грн, СВ — 480.

Автомобілісти, звичайно, можуть зі мною не погодитись і скажуть, що найліпше їхати на власному авто. Що ж, з Тернополя це майже 666 кілометрів цілком непоганої дороги.

Затока: дешево і не завжди «сердито»

Затока, каже Сергій Васільєв, – ідеальний варіант для всіх, хто любить спокійний відпочинок за помірною ціною. Курорт розміщений  вздовж усієї коси, що розділяє Чорне море та Дністровський лиман (Одеська область). Тут на вас чекають кілометрові піщані пляжі (що, взагалі-то, в Україні рідкість), чиста вода та, за українськими мірками, досить розвинена інфраструктура . Ще одним плюсом відпочинку в Затоці можна назвати територіальну близькість до Одеси (60 км). У порівнянні з Одесою – ціни в Затоці дешевші, а море чистіше.

Біля Затоки море неглибоке, тому це чудовий варіант для відпочинку з дітьми.

Тепер про «ціну питання». Так би мовити, економ-варіанти —дууууже бюджетна база зі зручностями надворі та невибагливим харчуванням обійдеться від 100 гривень у день. Схочете трошки кращого харчування та умов проживання — докидайте ще «сотку». Вілли VIP-класу стартують від 400-500 гривень/день.     

Коблеве: море і вино

У невеликому селищі Коблеве Миколаївської області розмістився між Одесою (50 км) та Миколаєвом (80 км) і простягнувся на сім кілометрів узбережжя, де можна знайти місце як для сімейного відпочинку, так і шумних веселощів. Саме у Коблево з’єдналися воєдино морське повітря та хвойні аромати багаторічного соснового бору.

Тут є безліч варіантів у міні-готелях, приватних пансіонатах. У Коблево дві зони: Молдавська, яку зазвичай рекомендують молоді, і більш тиха і спокійна – Миколаївська – для спокійного відпочинку з дітьми. Є аквапарк. А ще тут розташувався виноробний завод «Коблево», адже плантації налитого сонцем винограду не залишать байдужими нікого. Достаток фруктів у сезон вам гарантований. Дегустація в Коблево обійдеться  60–130 грн (залежно від набору вин).  Вартість  проживання у Коблево — від 120-150 грн на добу.

Залізний Порт: херсонський «Лас-Вегас»

Залізний порт – популярний курорт, який розташований в Херсонській області. З одного боку селище омиває Чорне море, а з другого воно межує з Чорноморським біосферним заповідником. Дана місцевість відома своїм бюджетним відпочинком, однак має відносно розвинену інфраструктуру,через що її охрестили «Херсонським Лас-Вегасом». Тут гармонійно поєднуються спокійний пляжний відпочинок та нічне життя.

Залізний Порт славиться своїми пляжами, адже тут надзвичайно рівна берегова лінія (без бухт та заток), відкрите та досить глибоке море. Своєю поведінкою море тут нагадує океан, адже сьогодні воно спокійно відпочиває, а завтра могутніми хвилями та штормом показує свій характер. Ціни на відпочинок у Залізному порту доволі демократичні. Середня ціна за проживання на двох – від 125 гривень до 250 гривень.

Єдиний мінус даної місцевості – поруч відсутні визначні місця та екскурсійні маршрути. Невеличкий бонус – смачнючі херсонські кавуни.

  «На десерт» — «українська Адріатика»

Ми недаремно додали Шацьк та Бакоту до морського відпочинку —  адже за останні роки кількість туристів, що відпочивають на Шацьких озерах (Волинська область) та у Бакотській затоці (Камянець-Подільська обл.) виросла настільки, що може «дати фори» будь-якому морському відпочинку. Сюди їдуть люди, котрі люблять прогулянки лісом (гриби, ягоди, квіти), красу озер, рибалку, тишу та спокій. Якщо ви стомилися від палаючого сонця, переповнених пляжів, «пахлави медової» і взагалі вам більше до смаку вареники з чорницею, то ви неодмінно маєте сюди завітати.

Шацькі озера включають в себе понад 30 озер, серед яких найглибше озеро України – Світязь (воно в чотири рази глибше за Азовське море). Тут надзвичайно чиста вода, піщані пляжі,  свіже повітря і розкішна природа, українська кухня з натуральних продуктів, риболовля і прогулянки на човнах, а головне — душевний спокій...

Відпочинок на Шацьких озерах входить у категорію «бюджетних», адже тут можна знайти як комфортабельні бази, так і більш скромні варіанти проживання, які починаються від ста гривень в день і ростуть… аж до безконечності, адже межі «апетитам» як відпочивальників, так і тим, хто їм догоджає, немає…

З «мінусів» — відсутність залізничного сполучення (Шацьк за 325км від Тернополя, Бакота — приблизно 200 кілометрів), непередбачувана погода і хмари комарів.

Бакотська затока ― одне з існуючих реально і на дотик див, яке утворилося на місці затопленого села Бакота під час будівництва Дністровської ГЕС. Воно оточено скелями, які захищають береги затоки від вітру. Сонця і літа в Бакоті завжди більше, ніж у будь-якому іншому місці Західної України, тому тутешні мешканці називають її лагідно "Кримнаш" або «українська Адріатика».У цьому унікальному природному заповіднику ви знайдете лише чисті береги, хорошу теплу воду, дерев'яний пірс і пару човнів і катамаранів для ліричних вечірніх прогулянок на воді. Житло можна знайти як у Кам’янець-Подільську за 50 км. від Бакоти — від 250-300 гривень за стандартний сімейний номер, так і орендувати трейлер у самій Бакоті (двомісний за 250, три-за 350, шестимісний за 400 гривень на день), або ж поселитися там же на базі зі зручностями (300-400 гривень/день). Бонус — дорогою в Бакоту можна відвідати Камянець-Подільську та Хотинські фортеці, а у самій місцевості  варто оглянути залишки найстарішого печерного монастиря Поділля.  


Повернутися
05.06.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...