СОН ЯК МРІЯ

Чому виникає безсоння і що робити, коли повноцінний нічний відпочинок вам «тільки сниться»

Безсоння — велика проблема, яку важко вирішити без допомоги фахівця. (Фото з сайта poradu.pp.ua.)

Здоровий сон — синонім здоров’я. Цю аксіому скаже вам кожен лікар. Якщо ви можете похвалитися міцним і здоровим сном — вам пощастило. Однак із кожним днем серед нас більшає тих, для кого регулярний сон перетворюється на нездійсненну мрію. Найчастіше створюється парадоксальна ситуація: спати хочеться, а ось заснути — не виходить.

Кожен третій не спить?

За даними лікарів, нині близько 30 відсотків населення України страждає від безсоння. І ці цифри стосуються лише тих, хто наважується звернутися по фахову допомогу. А скільки з-поміж нас таких, хто щоночі відчайдушно перевертається з боку на бік, уже не сподіваючись знову поринути в нормальний сон, однак нікому не зізнається про свою проблему?

Як стверджують медики, спокійний сон — це наші міцні нерви і позитивний стан душі. І навпаки. Уявіть, як вранці почуватиметься людина, яка цілу ніч безуспішно намагалася заснути. Млявість, розбитість, неможливість сконцентруватися, апатія до всього, що відбувається навколо, безсилля, відчай — ці та інші симптоми з настанням світанку не забаряться.

Причини безсоння різні. Як правило, вони починаються вдень. На жаль, іноді самі лікарі, не до кінця розуміючи проблему, починають лікувати «наслідок» і можуть довести пацієнта до реанімації. Перевтома, неврози, відтак — підвищений артеріальний тиск... Останнім часом значно «помолодшали» інфаркти, інсульти.

— Ідеться ж не про разову втому. Коли людина не висипається роками — це вже небезпечно для життя, — наголошує президент Української асоціації медицини сну, головний лікар Лабораторії медицини сну, кандидат медичних наук Юрій Погорецький. — Та навіть кількох безсонних ночей достатньо, аби порушити гормональний баланс. Ендокринологи це можуть підтвердити: стрес, психопатія, депресія, неповноцінний сон викликають дисфункцію щитоподібної залози, можуть спричинити артеріальну гіпертензію, призвести до інсульту, інфаркту. А іноді — навіть до порушень психіки, суїцидальних думок і дій. Людина стає неадекватною.

Лягати з курми, з півнями прокидатися…

 Статистика приголомшує: кожна третя дорожньо-транспортна пригода стається з причини хронічного безсоння. «Можливо, звучить дещо цинічно, але водій, що випив спиртного, не такий небезпечний за кермом, як той, що заснув, — каже Юрій Несторович. — Бо в першому випадку бодай якась реакція зберігається. А коли людина засинає, вона вже нічого не контролює. В анкеті нашої лабораторії є запитання про те, чи засинають водії на червоному світлі світлофора. Спершу я скептично ставився до цього пункту в опитуванні. Але коли побачив, що кожен другий відзначає: «Засинаю», — вжахнувся».

Нині поширений синдром менеджера, депресивні стани. Прагнучи заробити більше грошей, людина не спить по дві-три доби поспіль, потім лягає у ліжко — а розслабитися не може. Юрій Погорецький застерігає: жертвувати сном заради роботи категорично не можна!

 

«У наших предків було святе правило: з курми лягати, з півнями — прокидатися. Для того щоб організм максимально відпочив і відновився, оптимально лягати спати о 10-й вечора, прокидатися о 6-7-й ранку. Вісім годин сну має бути обов’язково. Достатньо витратити кілька днів, аби привчити до цього свій організм. Якщо так робитимете, завжди будете бадьорими».

Аборигени щасливіші?

Поділ людей на «жайворонків» і «сов» — штучний, вважає пан Юрій. Таким чином ми виправдовуємо добровільний намір попрацювати якомога довше. «Але не забувайте: мелатонін («гормон сну») найкраще виробляється з 10-ї до 12-ї ночі, — наголошує фахівець. — Наші предки не мали електрики, комп’ютерів, але якісніше жили. Нині аборигени на островах живуть щасливіше, ніж ми у своєму глобальному процесі. Ніяка комп’ютеризація не повинна пригнічувати наші природні відчуття».

Зрештою, йдеться про збереження мозку нації. Адже без повноцінного сну насамперед потерпають розумові здібності. Людина стає дратівливою, втрачає концентрацію уваги, тож потенційні ідеї, творчий потенціал гинуть. Коли мозок максимально насичений киснем, з’являються геніальні думки. А в сонному стані жодних відкриттів не зробиш.

  Хтось страждає від порушення засинання, хтось — від частих нічних пробуджень. В обох випадках приємного мало, але опускати руки у будь-якому разі не варто. Якщо вам дорогий ваш повноцінний сон, і найголовніше — є бажання повернути собі нормальне самопочуття, знайте: подолати безсоння можна навіть власними силами.

Склянка молока і час для себе

Що ж робити, коли сон не йде? Склянка теплого молока з медом, випита хвилин за 15 до сну, заспокоїть нерви і навіє сонливість. Цей надійний засіб перевірено не одним поколінням. Найголовніше: вибираючи цей метод, захистити себе від інших «ворогів засинання».

Не любите молока? Тоді випийте ромашкового чаю з ложечкою меду або цукру. Приємний аромат ромашки допоможе розслабитися і скинути з себе тягар турбот, накопичених за день. Створіть навколо себе атмосферу спокою. Прийміть купіль, одягніть м’яку піжаму, налийте чаю в улюблену чашку, влаштуйтеся у зручному кріслі або на дивані, зробіть слабшим освітлення, не думайте (тепер уже до ранку) про свої негаразди. Побудьте на самоті з собою, зі своїми мріями і приємними думками.

Якщо відчуваєте, що вечірній перегляд телевізора не сприяє сну, проведіть експеримент. Забудьте про цю звичку бодай на кілька днів. Можливо, саме вона заважає швидко заснути. Те саме можна сказати і про комп’ютер.

Узагалі роботу (навіть нагальну) з технікою спробуйте завершувати трохи раніше. Не спілкуйтеся перед сном ні з ким. Жодних порад друзям, обговорення новин тощо.

Якщо ви прокинулися серед ночі, не думайте, що ситуація повторюється, мовляв, сон уже не повернути. Ця думка проганяє останню надію заснути. Якщо вже зовсім не спиться, скажіть собі, що цей час можна витратити з користю. Наприклад, приготувати сніданок для домочадців. Іноді це добре спрацьовує. Ліньки залишати теплу постіль і займатися набридлими домашніми клопотами? Цілком можливо, що такі думки швидко перенесуть вас замість кухні в бажане сонне царство.

 Не забувайте гуляти на свіжому повітрі й не ігноруйте режимом дня. (Засинання і пробудження в один і той самий час хай стане для вас звичкою). Не вживайте перед сном кави або міцного чаю. Не переїдайте, але і не моріть себе голодом, — вибирайте золоту середину.

Нехай час перед сном буде тим солодким моментом, коли все зайве залишається за порогом вашої спальні, а в її стінах панує атмосфера затишку, гармонії, спокою, яка обіцяє безтурботний сон і приємні сновидіння. Засинаючи, не думайте ні про що. Всі плани і думки залиште на завтра. Не дозволяйте навіть найважливішим питанням красти у вашого організму дорогоцінні хвилини розслаблення і відновлення.

ВАРТО ЗНАТИ

При нестачі сну не тільки змінюється настрій і з’являється сонливість. Недосип також здатний вплинути на метаболізм холестерину, зокрема «корисного». А це вже безпосередньо позначається на стані судин.

Згідно з даними Університету Гельсінкі, гени, які беруть участь у регулюванні метаболізму холестерину, менш активні у людей з недосипанням. Лише одного тижня з нестачею сну достатньо, аби в організмі почалися неприємні зміни. Змінюється не тільки метаболізм, а й імунний статус. Якщо недосип накопичується, то метаболізм холестерину змінюється — з точки зору рівня ліпопротеїнів. Як показали дослідження, люди, які страждають від нестачі сну, мають знижений рівень ліпопротеїнів високої щільності («корисного холестерину»).


Повернутися
24.05.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...