РОЗВЕДЕННЯ КРОЛИКІВ В ДОМАШНІХ УМОВАХ: З ЧОГО ПОЧАТИ

Розведення кроликів — це найвигідніша і мінімально витратна в плані фінансових або трудових ресурсів сфера тваринництва. При правильному підході фермер за короткий проміжок часу зможе отримати смачне та дієтичне м’ясо і гарне хутро.

Розведення кроликів для початківців слід освоювати в кілька етапів. В першу чергу необхідно набратися теоретичних знань, а також правильно оцінити свої фінансові та фізичні можливості. Далі визначитеся з метою розведення тварин:

    для м’яса;

    для хутра;

    для пуху;

    для декоративних цілей.

Тільки після цього можна буде приступати до вибору породи кролів, і починати знайомство зі специфікою умов їх утримання. Навіть не думайте купувати тварин до того, поки не облаштуєте для них комфортні клітки.

Яку вибрати породу?

Фахівці рекомендують новачкам набиратися досвіду на кроликах середніх і дрібних порід. Вони менш вибагливі у догляді та харчуванні. При цьому одночасно утримувати тварин декількох порід для любителя може виявитися непосильним завданням.

Сьогодні існує близько 60 відомих порід кроликів, але популярністю з них користуються лише 13-15. Саме вони представляють цінність при отриманні м’яса або хутра.

Найбільш поширені породи кролів:

    сріблястий;

    каліфорнійський білий;

    віденський блакитний;

    шиншила;

    білий велетень;

    метелик;

    фландр;

    ангорський пуховий.

Ще перед покупкою обов’язково проаналізуйте, які породи кролів частіше розводять в вашому регіоні, і чи буде на них попит. Це дозволить в подальшому уникнути труднощів в процесі реалізації самих тварин чи продукції з них.

Умови утримання кролів

 

Насамперед слід акцентувати увагу на температурі в клітці. Якщо вона буде перевищувати +40 градусів, то вихованці почнуть гинути від теплового удару. Зрозуміло, не повинно бути і прямого впливу сонячних променів на тварин. У спекотні дні на дах кліток можна класти сіно або траву.

Слід виключити протяги, різкі перепади температур і надмірної вологості, а також інших факторів, здатних викликати простудні захворювання.

Поширено і утримання кроликів в закритих приміщеннях, але простір повинен бути досить світлим і систематично добре провітрюватися. Оптимальна вологість повітря — 60-70%.

Щоб уникнути травмування вихованців слід регулярно оглядати клітки на наявність гострих предметів — цвяхів, дроту та ін. Також не забувайте і про гігієнічну сторону питання. У міру забруднення поїлки, годівниці і підлогу необхідно ретельно очищати.

Годування кроликів

У кроликів будь-якої породи існує підвищена потреба в мінеральних речовинах. Особливо це стосується молодняку. На добу кролик повинен отримувати 1 грам кухонної солі. Найкраще її розчиняти в воді і змочувати рідиною концентровані корми (до комбікорму сіль не додають).

Крім цього додавайте в раціон харчування тварин кісткову муку і крейду в розрахунку 1-2 грами на голову в день.

Нормальний розвиток організму кролика просто неможливий без вітамінів. І якщо влітку, в сезон свіжих зелених кормів, їх додавати не обов’язково, адже всі вони містяться в траві, то взимку і на початку весни потреба у вітамінах суттєво посилюється.

Вітамін А кролики повинні отримувати з риб’ячого жиру (1-2 г на день). Особливо корисний цей препарат слабким крольчатам і годуючим самкам.

Щоб забезпечити вітамін Е введіть в раціон вихованців зелень пророслого зерна. Оптимально підійдуть пагони вівса 10-20 г на одного кролика на добу.

Підвищений вміст вітаміну С можна знайти в соснових і ялинових гілках, які так подобаються травоїдним тваринам.

Якщо всі умови для утримання кролів будуть виконані правильно, то можете сміливо розраховувати на високу продуктивність своїх вихованців.


Повернутися
24.05.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...