CУБСИДІЇ: ВИГРАЄ ТОЙ, ХТО ЕКОНОМИТЬ

Невикористані субсидії у травні перерахують, а зекономлені кубометри нададуть споживачам для користування влітку.

В департаменті соціального захисту населення Тернопільської ОДА пояснили  beztaby.te.ua,  як згідно постанови Кабміну від 27.04.2016 р №319 нараховуватимуться субсидії.

1. Норми, які використовуються при нарахуванні субсидії зменшили:

Норму використання природного газу зменшили з 7 до 5,5 м3 на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць (в опалювальний період) - ця зміна буде врахована при наданні субсидії в наступний опалювальний період.

Це означає, що у наступному опалювальному сезоні отримувачам субсидії не доведеться «випалювати» субсидійовані кубометри газу.

2. Право пільговика на отримання пільг з врахуванням доходів визначатиметься на 12 місяців.

Це означає, що більше не доведеться раз на пів року подавати заяви на одержання субсидії та збирати стоси документів.

3. Громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і звертаються за субсидією, пільги на період отримання субсидії не нараховуються.

Це вплине виключно на спосіб обчислення оплати державою надавачам послуг. Громадяни продовжать сплачувати свою обов’язкову плату, тільки у їхніх рахунках буде на один рядок менше. Розмір обов’язкової плати не змінюється.

«У пільговика,  який отримував ще й субсидію, оплата за комунальні послуги складалася з трьох частин. Це обов’язкова плата, пільги і субсидії, - пояснює директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА Вадим Боярський. - Постановою Кабміну від 27.04.2016 р №319 врегульовано, що субсидії будуть призначатися без врахування пільг. Раніше ж вони враховувалися. Оплата громадян складатиметься з обов’язкової плати і субсидії. Це ніяк не вплине на соціальний захист пільговика, адже є лише технічним спрощенням»

4. Після закінчення опалювального сезону сума невикористаної субсидії на оплату послуг з централізованого опалення (теплопостачання) повертається виробником/виконавцем таких послуг до бюджету в повному обсязі на підставі акта звіряння.

 

Це означає, що наприкінці опалювального сезону (наприклад у травні) невикористані субсидії повертаються державі. Тим, хто зекономив 100 і більше кубометрів газу (150 кВт\год електроенергії) на рахунку залишають 100 кубометрів газу (150 кВт\год електроенергії) для користування у літні місяці. Тим. хто зекономив менше 100 (150) – залишається зекономлена сума (50, 60, 10 кубометрів або кіловатгодин). Однак, якщо користувач не зекономив нічого, то й на неопалювальний сезон йому не залишаються субсидії.

«Раз на рік буде здійснений перерахунок субсидії по фактичному використанню. Якщо користувачем була зекономлена субсидія на опалення житла, то йому за економію лишається на неопалювальний період 100 метрів кубічних газу або 150 кВт•г електричної енергії,» - додає Вадим Боярський.


Повернутися
15.05.2016
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...