ПІДГОРТАННЯ КАРТОПЛІ: ЗА І ПРОТИ

Підгортання картоплі стало вже своєрідною традицією. Проводячи підгортання своєчасно і правильно, ви обов’язково отримаєте більш високі врожаї картоплі. Останнім часом, однак, необхідність у підгортанні картоплі ставлять під сумнів, нібито навіть проводилися дослідження, і була доведена мало не марність цього методу, однак довгі роки практики поки доводять зворотне.

Всім відомі незаперечні позитивні моменти підгортання картоплі, найважливішим, як ми вже сказали, є збільшення врожаю. За рахунок чого це досягається? Все просто, коли ви ховаєте молоді пагони під шаром грунту, ви тим самим стимулюєте рослину на утворення додаткових паростків, отже, вегетативна маса збільшується, утворюється більш потужний кущ з великою кількістю листової маси. Вона починає активно працювати на утворення та формування врожаю в грунті. Другий позитивний момент це захист від раптових заморозків. У всіх у пам’яті поворотні холоди такої сили, що навіть сніг випадає і лежить протягом декількох годин, нелегко буде рослинам, ну а захованим під шаром грунту, немов під ковдрою, буде комфортно і спокійно. Третя причина, яка змушує нас орудувати сапкою (ідеальний інструмент для підгортання) це захист від грізного ворога — колорадського жука. Ми, підгортаючи рослини картоплі, ховаємо від нього саме незахищене — молоденькі пагони. Ну і нарешті, причина яка сподобається городникам, у яких кожна хвилина на рахунку — підгортаючи рослини ми тим самим зменшуємо планову кількість прополок, адже бур’янам буде складніше пробитися з-під шару землі. Звідси видно що краще провести підгортання ніж ігнорувати його, але, як і коли треба підгортати картоплю?

Коли треба підгортати картоплю?

Почнемо з погоди — ідеальний варіант — після поливу або гарного дощику, тоді грунт добре підходить для підгортання, не висушуючи молоді паростки картоплі. До речі про це, мало хто знає, що шар грунту не повинен перевищувати десяти сантиметрів, в іншому випадку він може лише стати перешкодою до зростання пагонів, а не допомогти рослині.

Ні в якому разі не проводите підгортання в сильну спеку, так ви можете засипати молоді ще паростки розпеченим грунтом і просто погубити їх або викликати серйозні опіки тканин. Не використовуйте також сильно вологий грунт, таким чином, ви повністю позбавите верхній шар повітрообміну.

 Що стосується термінів і кількості підгортання, то оптимальний варіант який використовують більшість городників це три рази. Найперше підгортання проводять у період коли тільки з’явилися сходи, зазвичай мають вони 5-6 листочків, їх цілком можна присипати повністю але не забувайте — шар не більше десяти сантиметрів!

Наступне підгортання проводять приблизно через тиждень після першого, зазвичай до цього часу паростки картоплі вже вилізли над грунтом знову. Перед тим як провести підгортання огляньте їх, здорові вони повинні бути яскраво — зеленими і досить міцними, не млявими. Друге підгортання також проводять на висоту десяти сантиметрів, повністю присипаючи рослини.

У третій же раз ми вдаємося до допомоги сапи, коли рослини витягнутися на висоту близько тридцяти сантиметрів. Цього разу ми не засипаємо паростки повністю, а лише присипаємо грунт до основи куща. Грунт обов’язково повинен бути пухким, без великих грудок.

 Цікаво знати:

Потрібно підгортати картоплю в тих місцевостях, де грунт сильно зволожується і потрібно прибрати вологу від кореневої системи і сприяти її прогріванню сонцем. Цей прийом дає хороші результати в Поліссі. У Голландії, де основне землеробство ведеться на відвойованих у моря ділянках (польдерах), картопля висаджують на гребенях і часто підгортають, щоб провітрювати кореневу систему.

У посушливих регіонах підгортання картоплі принесе велику шкоду.

Ви згребаєте грунт з міжрядь, оголюючи при цьому значну частину коренів, і спорудити в рядках «гробки» заввишки до 20-40 см. З піднятою над поверхнею грунту вітер швидко видує вологу, і ви створите штучну посуху в місці знаходження коренів.

Цим ви завдасте йому непоправної шкоди, внаслідок чого буде знижений урожай, якщо взагалі він сформується.

Зараз досить глибоко зарихліть грунт, і волога, яка ще залишилася від зимово-весняних опадів, сприятиме зростанню і формуванню врожаю. У крайньому випадку, злегка подгортайте рядки або лунки, щоб полегшити роботи з прибирання картоплі, коли бадилля засохне, а бур’яни наростуть.


Повернутися
09.05.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…