«КИСЛІ» ЦІНИ ІСПАНСЬКИХ ЛИМОНІВ
Після свят на ринку — порожньо. Ходиш вільно, ніхто тебе не штовхає ліктями, спокійно розглядаєш товар. Прилавки вгинаються від заморських фруктів, зелені та сезонних овочів. При вході на ринок лимони продавали по 60 гривень за кіло. За кілька кроків — ціна на 5-10 гривень вища. На одній ятці побачила лимони аж по 75 гривень. Запитую продавців, чому подорожчали. “Зараз привозимо на ринок товар з Іспанії, — кажуть. — Турецькі лимони були дешевшими. Але вони вже закінчилися, чекаємо нового врожаю”.
Зауважила, покупці не дуже купували “золоті” іспанські лимони. Бо ціна — занадто “кисла”. Підходили до прилавків, обурювалися дорожнечею і йшли геть. Деякі продавці не знали, чому подорожчали цитрини. “Та ми самі в шоці! — сказала продавець старшого віку. — Ще до Пасхи були дешеві, а тепер щось сталося… Долар стрибає, то й ціни на товари мусять підвищувати”.
Після Великодніх свят на ринках подорожчали не лише лимони, а й всі заморські фрукти. За кілограм апельсинів правлять від 26 гривень. Кілька днів тому їх можна було купити по 20-24 гривні за кіло. Побачила, як одна старша пані активно змітала з полиці акційні апельсини — по 16 гривень за кіло. Хотіла скласти їй компанію, але виявилося, що апельсини наполовину зігнилі… 30-гривневої позначки сягають грейпфрути, лайми — по 10-11 гривень за штуку, банани — 32-35 гривні за кілограм, мандарини — 35 гривень за кілограм, іспанська груша — 45, яблука — 10-18, імбир — 85.
У продажу з’явилася закарпатська полуниця. Черешні, кажуть продавці, будуть за тиждень-два. За кіло полуниці просять 45-55 гривень. Люди мляво купують ранню полуницю, беруть лише по півкіло. Продавці припрошують купувати більше, бо товар, мовляв, без нітратів…
З’явилася в продажу молода картопля із Закарпаття — по 30 гривень за кілограм. Бульба — невеличка, але має товарний вигляд. За пучок редиски просять 5 гривень, шпинат — 5-6 гривень, пучок м’яти — 10, листя салату, залежно від розміру, — від 10 гривень. Кілограм молодої капусти — 15-17 гривень.
← Повернутися