І БДЖОЛА НЕ ВІДРІЗНИТЬ…
Як перевірити, чи справжній мед: учись вибирати правильно
Про смакові та лікувальні властивості меду знає кожен з нас. У ньому міститься більше п’ятдесяти цінних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності людини. Ось тільки на ринках нам далеко не завжди пропонують саме натуральний продукт. Як же відрізнити натуральний мед від підробки- ви можете скористатися будь-яким з перерахованих нижче способів.
Зверніть увагу на кілька ознак, характерних виключно натуральному продукту бджільництва:
Зовнішній вигляд. Хочеш перевірити мед в домашніх умовах- оціни його «зовнішність» за п’ятибальною системою. Якісний продукт не буде пінитися і пузиритися. Так виглядає процес бродіння, а хороший мед не може бродити апріорі.
Кристалізація. Через півтора-два місяці мед починає густіти і мутніти – це абсолютно нормальне явище, яке вказує на його натуральність. Рідкий мед можна купити тільки влітку під час відкачування. Виняток становить лише вересковий і акацієвий мед – перший перетворюється в желе, другий залишається рідким.
Запах. Справжній мед має запашний і ні з чим незрівняний аромат, в той час як фальсифікат не пахне абсолютно нічим.
Смак. Ти можеш перевірити якість меду, спробувавши його на язик. Хороший продукт відрізняється приємним і злегка терпким смаком. Він просто тане в роті і не залишає після себе осаду і твердих частинок. Ти навіть можеш відчути легке поколювання горла і носа – це ще одна вірна ознака високої якості.
Колір. Відтінок цього продукту залежить від сорту:
Липовий – бурштиновий;
Квітковий мед – світло-жовтий;
Ясеневий – прозорий;
Гречаний – коричневий;
Липовий – бурштиновий.
Знаючи це, ти не дозволиш недобросовісним продавцям обдурити себе.
В’язкість. Опусти в ємність з продуктом чисту і тонку дерев’яну палицю. Справжній мед буде тягнутися довгою безперервною ниткою, утворюючи повільно розповзається вежу. Фальшивий продукт просто стече вниз, залишаючи після себе одні тільки бризки.
Консистенція. Перевірити натуральність меду в умовах домашньої лабораторії дуже легко – його консистенція ніжна і однорідна. Якісний продукт швидко вбирається в шкіру і легко розтирається між пальцями. А ось фальсифікат при розтиранні утворює грубі і досить тверді грудочки.
Обсяг і вага. До складу меду входить маса дрібних частинок, а тому він просто не може бути легше води. Літр меду важить близько півтора кілограм. Менша маса вказує на великий вміст води, яка й робить його дуже легким.
Чистий мед прозорий, в ньому немає й натяку на якийсь осад, причому не залежно від кольору і сорту. Ти хочеш перевірити, чи немає в ньому яких-небудь додаткових домішок і добавок- Можна відправити покупку в лабораторію і заплатити за це енну суму, а можна перевірити справжність меду в домашніх умовах.
Спосіб 1 За допомогою паперу та сірників
Крапни мед на аркуш чистого паперу підпали її. Якщо мед дійсно справжній, папір згорить, а ось крапля залишиться недоторканою. Якщо ж мед почав горіти, плавитися або темніти, то бджіл явно підгодовували розбавленим цукром.
Спосіб 2 За допомогою хімічного олівця
Це ще один популярний метод, що дозволяє визначити якість меду в домашніх умовах буквально за пару хвилин. Нанеси шар продукту на палець, ложку або папір і проведи по ньому олівцем. Можеш опустити олівець в ємність з солодким нектаром. На натуральність продукту вказує відсутність всіляких слідів на поверхні паперу, ложки або руки.
Спосіб 3 За допомогою промокальним папери
Хочеш дізнатися, чи немає у меді цукру, крохмалю та інших добавок- нанеси краплю меду на шматок промокального паперу і почекай пару-трійку хвилин. На звороті спливе водяниста пляма- перед тобою погана підробка.
Спосіб 4 За допомогою чаю
Якість продукту можна перевірити прямо під час чаювання. Просто додай в чашку ложечку меду і дай йому повністю розчинитися. Якщо тебе не обманули, рідина стане більш темною. Чи буде в ній осад- з хорошим медком його просто немає.
Спосіб 5. За допомогою хліба
Меду характерна висока гігроскопічність. З навколишнього середовища він втягує не тільки запахи, але і вологу. Опусти в ємність скибочку свіжого хліба і перевір результат хвилин через п’ять. Якщо мед справжній, хліб не тільки не намокне, але і стане більш твердим.
Спосіб 6 За допомогою оцту
Скориставшись оцтом і дистильованою водою, ти зможеш дізнатися, чи немає в твоєму меді домішки крейди. Розбав столову ложечку продукту половиною склянки води, додай три краплі столового оцту і ретельно все розмішати. При наявності крейди суміш просто скипить (так виділяється вуглекислий газ). Як варіант використовуй будь-яку іншу кислоту, яка знайдеться в ящичках кухні.
Спосіб 7. За допомогою азотнокислого срібла
Перевірити мед в домашніх умовах допоможе ще один нескладний досвід. Залий його гарячою дистильованою водою (1: 2), додай розчин азотнокислого срібла (три краплі) і оціни стан вийшла суміші. У якісному меді немає ні осаду, ні помутнінь. А ось при наявності цукру рідина стає каламутною і покривається білястим нальотом.
Спосіб 8. За допомогою йоду
Ти впевнений, що в купленому тобою меді немає частинок крохмалю- дізнайся це, змішавши ложку продукту з половиною склянки гарячої води і трьома краплями йоду. Фальсифікат придбає яскраво-синій відтінок.
Спосіб 9. За допомогою нашатирю
Принцип такий же, тільки в цьому випадку йод слід замінити нашатирем. Справжній мед залишиться чистим, неякісний забарвиться в білий колір з бурим осадом.
Спосіб 10. За допомогою коров’ячого молока
Змішай мед з гарячим молоком. Сурогат просто зобов’язаний згорнутися, хороший мед досягне дна чашки і розчиниться.
Спосіб 11. За допомогою полум’я
Потримай ложку з медом над відкритим вогнем. З хорошим продуктом нічого не трапиться, а ось фальсифікат загориться.
← Повернутися