І БДЖОЛА НЕ ВІДРІЗНИТЬ…

 Як перевірити, чи справжній мед: учись вибирати правильно

Про смакові та лікувальні властивості меду знає кожен з нас. У ньому міститься більше п’ятдесяти цінних речовин, необхідних для нормальної життєдіяльності людини. Ось тільки на ринках нам далеко не завжди пропонують саме натуральний продукт. Як же відрізнити натуральний мед від підробки- ви можете скористатися будь-яким з перерахованих нижче способів.

 Зверніть увагу на кілька ознак, характерних виключно натуральному продукту бджільництва:

Зовнішній вигляд. Хочеш перевірити мед в домашніх умовах- оціни його «зовнішність» за п’ятибальною системою. Якісний продукт не буде пінитися і пузиритися. Так виглядає процес бродіння, а хороший мед не може бродити апріорі.

 Кристалізація. Через півтора-два місяці мед починає густіти і мутніти – це абсолютно нормальне явище, яке вказує на його натуральність. Рідкий мед можна купити тільки влітку під час відкачування. Виняток становить лише вересковий і акацієвий мед – перший перетворюється в желе, другий залишається рідким.

Запах. Справжній мед має запашний і ні з чим незрівняний аромат, в той час як фальсифікат не пахне абсолютно нічим.

Смак. Ти можеш перевірити якість меду, спробувавши його на язик. Хороший продукт відрізняється приємним і злегка терпким смаком. Він просто тане в роті і не залишає після себе осаду і твердих частинок. Ти навіть можеш відчути легке поколювання горла і носа – це ще одна вірна ознака високої якості.

Колір. Відтінок цього продукту залежить від сорту:

        Липовий – бурштиновий;

        Квітковий мед – світло-жовтий;

        Ясеневий – прозорий;

        Гречаний – коричневий;

    Липовий – бурштиновий.

Знаючи це, ти не дозволиш недобросовісним продавцям обдурити себе.

В’язкість. Опусти в ємність з продуктом чисту і тонку дерев’яну палицю. Справжній мед буде тягнутися довгою безперервною ниткою, утворюючи повільно розповзається вежу. Фальшивий продукт просто стече вниз, залишаючи після себе одні тільки бризки.

Консистенція. Перевірити натуральність меду в умовах домашньої лабораторії дуже легко – його консистенція ніжна і однорідна. Якісний продукт швидко вбирається в шкіру і легко розтирається між пальцями. А ось фальсифікат при розтиранні утворює грубі і досить тверді грудочки.

 Обсяг і вага. До складу меду входить маса дрібних частинок, а тому він просто не може бути легше води. Літр меду важить близько півтора кілограм. Менша маса вказує на великий вміст води, яка й робить його дуже легким.

Чистий мед прозорий, в ньому немає й натяку на якийсь осад, причому не залежно від кольору і сорту. Ти хочеш перевірити, чи немає в ньому яких-небудь додаткових домішок і добавок- Можна відправити покупку в лабораторію і заплатити за це енну суму, а можна перевірити справжність меду в домашніх умовах.

        Спосіб 1 За допомогою паперу та сірників

 Крапни мед на аркуш чистого паперу підпали її. Якщо мед дійсно справжній, папір згорить, а ось крапля залишиться недоторканою. Якщо ж мед почав горіти, плавитися або темніти, то бджіл явно підгодовували розбавленим цукром.

         Спосіб 2 За допомогою хімічного олівця

 Це ще один популярний метод, що дозволяє визначити якість меду в домашніх умовах буквально за пару хвилин. Нанеси шар продукту на палець, ложку або папір і проведи по ньому олівцем. Можеш опустити олівець в ємність з солодким нектаром. На натуральність продукту вказує відсутність всіляких слідів на поверхні паперу, ложки або руки.

         Спосіб 3 За допомогою промокальним папери

 Хочеш дізнатися, чи немає у меді цукру, крохмалю та інших добавок- нанеси краплю меду на шматок промокального паперу і почекай пару-трійку хвилин. На звороті спливе водяниста пляма- перед тобою погана підробка.

         Спосіб 4 За допомогою чаю

 Якість продукту можна перевірити прямо під час чаювання. Просто додай в чашку ложечку меду і дай йому повністю розчинитися. Якщо тебе не обманули, рідина стане більш темною. Чи буде в ній осад- з хорошим медком його просто немає.

         Спосіб 5. За допомогою хліба

Меду характерна висока гігроскопічність. З навколишнього середовища він втягує не тільки запахи, але і вологу. Опусти в ємність скибочку свіжого хліба і перевір результат хвилин через п’ять. Якщо мед справжній, хліб не тільки не намокне, але і стане більш твердим.

        Спосіб 6 За допомогою оцту

Скориставшись оцтом і дистильованою водою, ти зможеш дізнатися, чи немає в твоєму меді домішки крейди. Розбав столову ложечку продукту половиною склянки води, додай три краплі столового оцту і ретельно все розмішати. При наявності крейди суміш просто скипить (так виділяється вуглекислий газ). Як варіант використовуй будь-яку іншу кислоту, яка знайдеться в ящичках кухні.

        Спосіб 7. За допомогою азотнокислого срібла

Перевірити мед в домашніх умовах допоможе ще один нескладний досвід. Залий його гарячою дистильованою водою (1: 2), додай розчин азотнокислого срібла (три краплі) і оціни стан вийшла суміші. У якісному меді немає ні осаду, ні помутнінь. А ось при наявності цукру рідина стає каламутною і покривається білястим нальотом.

        Спосіб 8. За допомогою йоду

Ти впевнений, що в купленому тобою меді немає частинок крохмалю- дізнайся це, змішавши ложку продукту з половиною склянки гарячої води і трьома краплями йоду. Фальсифікат придбає яскраво-синій відтінок.

         Спосіб 9. За допомогою нашатирю

Принцип такий же, тільки в цьому випадку йод слід замінити нашатирем. Справжній мед залишиться чистим, неякісний забарвиться в білий колір з бурим осадом.

         Спосіб 10. За допомогою коров’ячого молока

 Змішай мед з гарячим молоком. Сурогат просто зобов’язаний згорнутися, хороший мед досягне дна чашки і розчиниться.

         Спосіб 11. За допомогою полум’я

 Потримай ложку з медом над відкритим вогнем. З хорошим продуктом нічого не трапиться, а ось фальсифікат загориться.


Повернутися
29.04.2016
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...