НЕБЕЗПЕЧНІ….КРАШАНКИ!

Напередодні Великодня фарби змітають з прилавків магазинів. На Великдень яскраві крашанки можуть не тільки зіпсувати свято, але й призвести до серйозних проблем зі здоров’ям. Про це йдеться у сюжеті tsn.ua

Перед великим релігійним святом прилавки магазинів і ринків завалені фарбами для яєць. Українці розкуповують їх із задоволенням, адже ціна доступна – до 20 грн, а крашанки матимуть гарантовано яскравий колір. Однак, штучні фарбники можуть бути дуже небезпечними, особливо для маленьких дітей, які полюбляють гратися кольоровими яйцями. Експерти застерігають, що низка речовин, які містять у фарбах, можуть впливати на здоров’я. Зокрема, тартразин міститься у зеленій фарбі та впливає на активність та фокусування уваги дітей.   Небезпечними також можуть бути жовтий, червоний та помаранчевий кольори. Вони часто містять фарбник Е110 заборонений у деякий країнах Європи. Експерти попереджають, що у речовині можуть зустрічатися домішки, які у довгостроковій перспективі можуть спричинити онкологічні захворювання. Спеціалісти також радять уникати бідь-яких штучних барвників алергікам, астматикам та вагітним жінкам.

Базарна фарба, яку використовують для крашанок перед Великоднем, хімічна. Вона може нашкодити і викликати отруєння. Фахівці радять для фарування використоувати бурячок, лушпиння цибулі, трави та інші натуральні барвники.

Тернополяни розкуповують їх із задоволенням, адже ціна доступна — до 20 грн, а крашанки матимуть гарантовано яскравий колір. Втім, низка речовин, які містять у фарбах, можуть негативно впливати на здоров'я, пише "20 хвилин".

Зокрема, тартразин міститься у зеленій фарбі та впливає на активність та фокусування уваги дітей. Небезпечними також можуть бути жовтий, червоний та помаранчевий кольори. Вони часто містять фарбник Е110 заборонений у деякий країнах Європи. У цій речовині можуть зустрічатися домішки, які у довгостроковій перспективі можуть спричинити онкологічні захворювання.

Як розповідає дієтолог Наталія Суслова, у принципі, харчові барвники, які використовують для фарбування яєць, не є дуже шкідливими, оскільки вони контактують із щільною поверхнею, тобто шкарлупою. Але, якщо є тріщини, то, звісно, ці речовини можуть проникати і на саме яйце.  

— Інше питання: чи довіряти сумнівній якості самих барвників, чи впевнені ми в тому, що там немає шкідливих речовин, які можуть негативно вплинути на самопочуття людини, — говорить спеціаліст.

Фахівець радить уникати будь-яких штучних барвників алергікам, астматикам та вагітним жінкам.

— Деколи барвники провокують розвиток алергічних реакцій, при чому вони провяляються не тільки у вигляді висипань на шкірі чи свербіжу, під впливом солей важких металів, які входять до сколаду продукції, можуть виникати шлунково-кишкові розлади і навіть анафілактичний шок, — каже Наталія Суслова. — Нині продукти харочування і так занадто навантажені алергенами, тому немає чого ще свідомо йти на те, щоб примножувати їх кількість.

Щоб уникнути неприємностей та вберегти себе та рідних, краще використовувати давно перевірені природні барвники для фарбування — лушпиння цибулі, приміром, зауважує лікар. Дуже дієвим  способом є віск у поєднанні із соком моркви чи буряка.  

— Такі барвники завжди використовували наші бабусі, — говорить дієтолог. — Також безпечними для здоров`я є різноманітні наклейки, які навіть дітки охоче допомагають наносити на крашанки.


Повернутися
29.04.2016
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...